Hoppa till huvudinnehåll
Donate

Varje öre räknas verkligen.

Ge En Gåva

Du är här

Nyheter

Filter by:
 • Snabb pestopasta med sparris och lax
  Snabb pestopasta med sparris och lax

  oktober 20, 2017

  Tillaga en utsökt pestopasta med sparris och lax från dietisten och journalisten Kajsa Asp Jonson's inspirationsbok för ett hållbart hälsosamt liv.

 • Drick mer vatten och minska risken för diabetes typ 2
  Drick mer vatten och minska risken för diabetes typ 2

  oktober 20, 2017

  Att dricka för lite vatten ökar utsöndringen av hormonet vasopressin vilket är förenat med en ökad risk för hjärtinfarkt, njursvikt och typ 2-diabetes. Detta visas i en ny avhandling från Lunds universitet där man även fann att ökat vattenintag sänker vasopressinnivåerna, speciellt hos individer med lågt vattenintag och hög sjukdomsrisk.

 • Hellyckat vernissage
  Hellyckat vernissage

  oktober 16, 2017

  För andra året i rad arrangerade vi en konstauktion, "A(u)ktion! - Konst i kampen mot diabetes", till förmån för diabetesforskningen. Konstauktionen som är ett samarbete med Metropol Auktioner lockade många budgivare där pengarna oavkortat går till unga forskare inom projektet Junior Diabetes Wellness Grant. På årets vernissage kom ett hundratal konstintresserade för att beskåda verken.

 • Lång uppföljning av tyska typ 1 diabetiker
  Lång uppföljning av tyska typ 1 diabetiker

  oktober 16, 2017

  Under mer än två decennier har en lång uppföljning av tyska typ 1 diabetiker visat att de enda diabeteskomplikationerna som förknippas med högre risk för en för tidig död är hjärt- och kärlsjukdomar samt allvarlig njursjukdom. Andra följdsjukdomar som till exempel ögon- och nervskador, var vanliga men inte alls lika farliga.

 • Asiatisk soppa med kyckling och nudlar
  Asiatisk soppa med kyckling och nudlar

  oktober 12, 2017

  Tillaga en härlig asiatisk soppa med kyckling från dietisten och journalisten Kajsa Asp Jonson's inspirationsbok för ett hållbart hälsosamt liv.

 • Antibiotika, en orsak till ökning av typ 1 diabetes?
  Antibiotika, en orsak till ökning av typ 1 diabetes?

  oktober 12, 2017

  Under de senaste 30 åren har antalet barn som insjuknat i typ 1 diabetes fördubblats. Ingen vet varför och trots att många teorier har testats är frågan fortfarande obesvarad. Men nu har en ny bit lagts till det komplexa pusslet.

 • Alkohol och diabetes
  Alkohol och diabetes

  oktober 10, 2017

  God mat och dryck är några av livets höjdpunkter. Har du diabetes 1 ska du självklart kunna ta del av detta också även om det ibland kräver en del planering och förberedelser. Är du bortbjuden på middag, kontakta gärna de som bjuder in till fest och fråga vilken mat som ska serveras så att du kan dosera rätt mängd insulin. Gällande alkohol så är det viktigt att känna till vad som händer i kroppen vid intagandet och hur du förebygger den ökade risken för lågt blodsocker – insulininkänningen.

 • Ugnsbakad lax med broccoli, svartkål och vitlöksyoghurt
  Ugnsbakad lax med broccoli, svartkål och vitlöksyoghurt

  oktober 05, 2017

  Laga en härlig laxrätt från Björn Frantzén's kokbok som är njutbar för dig som har diabetes.

 • Fetma programmerar om muskelstamceller
  Fetma programmerar om muskelstamceller

  oktober 05, 2017

  Fetma associeras med minskad muskelmassa och försämrad ämnesomsättning. Epigenetiska förändringar som påverkar nybildningen av muskelceller kan vara en bidragande orsak, visar forskning från Lunds universitet.

 • Nu ligger tavlorna uppe för budgivning - A(u)ktion! – Konst i kampen mot diabetes
  Nu ligger tavlorna uppe för budgivning - A(u)ktion! – Konst i kampen mot diabetes

  oktober 03, 2017

  För andra året i rad, i samarbete med Metropol Auktioner, finns nu 38 konstverk av konstnärer och kändisar att buda på online den 3-16 oktober. Du har möjlighet att lägga ett bud på något av konstverken som finns att hitta på, www.metropol.se/a(u)ktion
  A(u)ktion! - Konst i kampen mot diabetes, till förmån för diabetesforskningen.

 • Diabetes är en folksjukdom som har ökat under de senare åren
  Diabetes är en folksjukdom som har ökat under de senare åren

  oktober 02, 2017

  Diabetes är i dag den mest växande sjukdomen i världen där man ser att insjuknandet har gått ner i åldrarna. Man delar mestadels upp sjukdomen i två typer, diabetes 1 och 2. Där typ 1 är en sjukdom som du får leva med livet ut. Diabetes 2 kommer oftast vid över 40 års ålder och ökar ju äldre du blir. Men det finns stora möjligheter att förebygga med rätt kost och motion.