Diabetes News
Donate

Varje öre räknas verkligen.

Ge En Gåva

Du är här

Nyheter

Filter by:
 • Bön- och mangogryta
  Bön- och mangogryta

  03 april 2020

  Supergod gryta för den som gillar vegetarisk mat! 

 • Ställ din fråga till vår sjuksköterska
  Ställ din fråga till vår sjuksköterska

  03 april 2020

  Är du som diabetiker orolig i dessa Coronatider och har något som du undrar över? Då kan vår legitimerade sjuksköterska svara på dina frågor.

 • Baconlindad lax med linssallad och dillsås
  Baconlindad lax med linssallad och dillsås

  02 april 2020

  Lättlagad rätt med massa nyttigheter.

 • Malvinas tankar om Coronaviruset
  Malvinas tankar om Coronaviruset

  01 april 2020

  24-åriga Malvina Axblom har diabetes typ-1 och är student vid Lunds Universitet. Vi frågade henne hur hennes liv har påverkats av Coronaviruset och vilket budskap hon vill sprida vidare till andra diabetiker.

 • Benfrakturer – vanlig men ganska okänd diabeteskomplikation
  Benfrakturer – vanlig men ganska okänd diabeteskomplikation

  01 april 2020

  Frakturer är dubbelt så vanliga bland diabetiker. Försämrad balans i kombination med ett skört skelett är två av orsakerna. Ändå är benbrott och andra frakturer en relativt okänd komplikation bland patienterna.
  Varje år faller tiotusentals personer i Sverige så svårt att de behöver sjukhusvård. Merparten är äldre och diabetiker är överrepresenterade.
 • Direktrapport från Corona-drabbade New York
  Direktrapport från Corona-drabbade New York

  30 mars 2020

  Att befinna sig mitt i en pandemi med sådana globala effekter som COVID-19 skapat är lika skrämmande som ofattbart. Viruset i sig är illa nog, men effekterna av självisolering och oron över en stillastående ekonomi gnager inombords. Jag är en av de svenskar som bor i New York, och så här ser min tillvaro ut just nu.

 • Evelina Vågesjö rapporterar framsteg gällande topikal behandling av sår
  Evelina Vågesjö rapporterar framsteg gällande topikal behandling av sår

  30 mars 2020

  År 2017 fick Dr Evelina Vågesjö ett forskningsanslag på 200 000 kronor från oss på Diabetes Wellness Sverige för sitt projekt "Mechanisms in skin wound healing in non-diabetic and diabetic conditions and the effect of wound treatment with chemokines". I dag är hon vd på Ilya Pharma som utvecklar nästa generations biologiska läkemedel och toppar teamet för den kliniska utvecklingen av bolagets första läkemedelskandidat ILP100.

 • Så fungerar virusspridning
  Så fungerar virusspridning

  27 mars 2020

  När ett virus tar sig in i kroppen, vilket det kan göra exempelvis via slemhinnor eller sår, så försöker det ta sig in i en värdcell. Virus kan inte ta sig in i vilka celler som helst, utan enbart sådana vars receptorer passar för det aktuella viruset. Man måste helt enkelt ha rätt nyckel för att komma in genom dörren. Om viruset ifråga har rätt nyckel, så kommer den att kunna penetrera, alternativt smälta ihop med sin värdcell. Väl integrerad, och förutsatt att miljön inte har fel pH-värde, så ”klär den av sig”, dvs förstör sin egen kapsel och släpper ut DNA eller RNA. Den delar alltså med sig av sitt eget genom (sina gener) inne i cellen.

 • Finns coronaviruset i luften vi andas?
  Finns coronaviruset i luften vi andas?

  26 mars 2020

  Det finns ett stort antal frågor kring corona och smittskydd som behöver besvaras så fort som möjligt. En av de mest centrala är: Finns coronaviruset i luften? – det är något som forskare vid Lunds universitet nu söker svar på.

 • Snabbglass med hallon och mynta
  Snabbglass med hallon och mynta

  25 mars 2020

  En enkel dessert med massor av variantionsmöjligheter. Byt hallonen mot dina favoritbär. Fyll frysen under bärsäsongen så räcker det hela vintern.

 • Heta kycklingbiffar
  Heta kycklingbiffar

  25 mars 2020

  Basilikadressing och coleslaw gör denna rätt till ett festligt vardagsalternativ och barnens favorit.

×

Share this