Diabetes News
Donate

Varje öre räknas verkligen.

Ge En Gåva

Du är här

Nyheter

Filter by:
 • Ju mer socker desto färre vitaminer
  Ju mer socker desto färre vitaminer

  19 februari 2020

  Ju mer socker vi äter, desto färre vitaminer och mineraler får vi i oss, visar ny forskning från Lunds universitets Diabetescentrum.

 • LCHF knäckebröd med mandelmjöl
  LCHF knäckebröd med mandelmjöl

  19 februari 2020

  LCHF knäckebröd är mycket bra och passar perfekt som frukost, lunch och mellanmål. Detta recept är både glutenfritt och lågt på kolhydrater och är gjord med mandelmjöl. Håll dig mätt och njut av dessa läckra knäckebröd som kan toppas med vad du vill. Receptet räcker till 20 bröd.

 • Björn Eriksson håller sin diabetes i schack
  Björn Eriksson håller sin diabetes i schack

  17 februari 2020

  Björn Eriksson har under ett flertal år levt ett stressigt liv med uppdrag som rikspolischef i 8 år, chef för Interpol i 3 år, chef för Tullverket och andra företag samt varit landshövding i Östergötland under 14 år och haft några kilos övervikt. Stress, lätt övervikt samt ibland ett osunt leverne tror Björn var det som utlöste hans diagnos, typ 2-diabetes.
  - Jag tror att jag hade haft sjukdomen under en lång tid i och med att mitt blodsockervärde låg på gränsvärdet, säger Björn. 

 • Chokladbiscotti
  Chokladbiscotti

  14 februari 2020

  Goda glutenfria chokladbiscottis utan tillsatt socker! När chokladbiscottisarna är ljumna är de fortfarande mjuka, så låt de kallna ordentligt och förvara i kyl!

 • Tarmhormon kan öka risken för hjärt- kärlsjukdom
  Tarmhormon kan öka risken för hjärt- kärlsjukdom

  14 februari 2020

  En ny epidemiologisk studie från Lunds universitet och Skånes universitetssjukhus visar att det finns ett samband mellan höga nivåer av tarmhormonet GIP i blodet och ökad risk för hjärt- kärlsjukdom.

 • Kiseldioxidpartiklar kan leda till nya metoder för behandling av fetma
  Kiseldioxidpartiklar kan leda till nya metoder för behandling av fetma

  12 februari 2020

  Mikrometerstora partiklar av porös kiseldioxid kan, efter intag, påverka hur snabbt mat bryts ned och tas upp i tarmen. Resultaten, som publiceras i tidskriften Nanomedicine, visar att det är möjligt att partiklarna minskar hur mycket maten bryts ned och hastigheten för det. Genom studierna på möss hoppas forskarna hitta nya behandlingar för fetma och typ 2-diabetes hos människor.

 • Pris till forskning om genen som ökar risken för typ 2-diabetes på Grönland
  Pris till forskning om genen som ökar risken för typ 2-diabetes på Grönland

  10 februari 2020

  Leif C Groop-priset för framstående diabetesforskning tilldelas Niels Grarup vid Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research vid Köpenhamns universitet. I sin forskning har han bland annat visat att det finns en genetisk förklaring till ökningen av typ 2-diabetes på Grönland.
  Priset på 100 000 kronor möjliggörs tack vare en donation av läkemedelsföretaget Novo Nordisk Scandinavia och delas ut i samband med Diabetesforskningens dag som arrangeras av Lunds universitets Diabetescentrum den 11 februari.

 • Ugnsrostad kycklingfilé med citrongräs och grönsaksris
  Ugnsrostad kycklingfilé med citrongräs och grönsaksris

  07 februari 2020

  Kyckling i ugn med asiatiska smaker som ingefära och citrongräs. Serveras med ett ris blandat med blomkål och vitkål.

 • Jonas viktnedgång gav honom ett jämnare blodsockervärde
  Jonas viktnedgång gav honom ett jämnare blodsockervärde

  07 februari 2020

  När Jonas Karlsson var 12 år fick han diagnosen typ 1-diabetes. I dag har han levt med sjukdomen i över 30 år och har lärt sig att ta till vara på sig själv så att han får så få komplikationer som möjligt.
  - Än så länge är det bara ögonen som har drabbats där jag har fått gjort ett flertal laseroperationer, säger Jonas.

 • Blodfettsprofil förbättrar riskbedömning av typ 2-diabetes
  Blodfettsprofil förbättrar riskbedömning av typ 2-diabetes

  05 februari 2020

  Med hjälp av lipidomik, en teknik som mäter blodfetternas sammansättning på molekylnivå, och maskininlärning, har forskare vid Lunds universitet identifierat en blodfettsprofil som förbättrar möjligheten att flera år i förväg bedöma risken för att insjukna i typ 2-diabetes.
  Blodfettsprofilen kan även kopplas till viss kost och graden av fysisk aktivitet.

 • Kom med på en inspirerande matlagningskurs
  Kom med på en inspirerande matlagningskurs

  03 februari 2020

  Välkommen till en inspirerande matlagningskurs med diabetikern och entreprenören Gunnar Frykfors måndagen den 23 mars. Till ett specialpris på endast 695,- per person kommer du att få laga en tre till fyra-rätters middag med diabetesanpassad kost.

×

Share this