Diabetes News
Donate

Varje öre räknas verkligen.

Ge En Gåva

Du är här

Nyheter

Filter by:
 • Larm om diabetes bland äldre
  Larm om diabetes bland äldre

  23 maj 2022

  Hypoglykemi är ett tillstånd med lågt blodsocker, och vissa av symtomen kallas ofta för "känning". Hypoglykemi kan orsaka agitation, tremor, yrsel, svettning, snabb puls och humörsvängningar. Du kan ha huvudvärk och koncentrationssvårigheter, eller bli illamående och kräks. Om hypoglykemi inte behandlas kan tillståndet vara mycket allvarligt.

 • Nytt sätt att mäta BMI kan förutspå risken för typ 2-diabetes hos normalviktiga
  Nytt sätt att mäta BMI kan förutspå risken för typ 2-diabetes hos normalviktiga

  20 maj 2022

  Filip Ottosson tar ut metaboliter ur prover med blodplasma. Studierna har visat att normalviktiga individer kan ha överviktsliknande förändringar i sin ämnesomsättning och ökad risk för typ 2-diabetes. Foto: Petra Olsson

 • Dr Nicolas Pillon har tilldelats ett forskningsanslag på 1 000 000 kronor
  Dr Nicolas Pillon har tilldelats ett forskningsanslag på 1 000 000 kronor

  18 maj 2022

  Nicolas Pillon vid Karolinska institutet har fått ett forskningsanslag på 1 000 000 kronor av oss på Diabetes Wellness Sverige för sitt projekt ” Regulation of glucose homeostasis in type 2 diabetes by eicosanoids”.

 • Sigrid Therapeutics erbjuder gratis testning av vetenskapligt bevisad produkt mot diabetes och fetma inför lansering
  Sigrid Therapeutics erbjuder gratis testning av vetenskapligt bevisad produkt mot diabetes och fetma inför lansering

  16 maj 2022

  Sigrid Therapeutics, ett innovativt, konsumentinriktat hälsobolag som utvecklat en ny teknologi, SiPore® mot prediabetes och fetma meddelar i dag att företaget, efter 10 års forskning, ligger i startgroparna för att lansera sin nya, kliniskt bevisade produkt SiPore21®. Etthundrafemtio individer erbjuds nu en unik möjlighet att testa produkten gratis, en välsmakande gel som intas i samband med måltid, innan lansering.

 • Då är det bäst att träna om du har typ 2-diabetes
  Då är det bäst att träna om du har typ 2-diabetes

  13 maj 2022

  I dag äter många bara under ett begränsat antal timmar i så kallade ätfönster. Men finns liknande fönster för träning också?

 • Rose-Marie fick insulin istället för Metformin
  Rose-Marie fick insulin istället för Metformin

  11 maj 2022

  Rose-Marie fick sin diagnos typ 2-diabetes 2018. Hon hade då haft på känn innan att hon kunde ha typ 2-diabetes i och med att hon haft smakförändringar och var fruktansvärt trött under ett halvårs tid. Hennes man, som fick diagnosen tidigare, ville att hon skulle testa sig på hans mätare.
  - Men jag undvek att testa mig, jag var rädd för svaret, säger Rose-Marie.
  Men vid ett senare tillfälle, när hon tog mod till sig och testade, så visade det sig att hon hade för högt blodsockervärde och fick diagnosen typ 2-diabetes.

 • Ny metaanalys med Diamyd®
  Ny metaanalys med Diamyd®

  09 maj 2022

  En uppdatering av en storskalig metaanalys som stöder effekten av det terapeutiska diabetesvaccinet Diamyd® hos individer som nyligen diagnostiserats med typ 1-diabetes och som bär den genetiska haplotypen HLA DR3-DQ2 har publicerats i den referentgranskade vetenskapliga tidskriften Diabetes, Obesity and Metabolism. Analysen visar att behandlingseffekt med Diamyd® på bevarande av egen insulinproduktion mätt som C-peptid är associerad med en gynnsam behandlingseffekt på blodsocker mätt som HbA1c.

 • Digital supportlösning för patienter med typ 1-diabetes och Addisons sjukdom
  Digital supportlösning för patienter med typ 1-diabetes och Addisons sjukdom

  04 maj 2022

  Digital-health företaget Pilloxa meddelade i förra veckan att de har slutit ett samarbetsavtal med Sahlgrenska Universitetssjukhuset beträffande en klinisk studie på patienter med typ 1-diabetes och Addisons sjukdom. Pilloxas mjukvara och smarta pillbox ska användas för att stödja patienterna att ta medicinen enligt ordination. Projektet involverar Department of Endocrinology-Diabetes-Metabolism vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset samt Department of Internal Medicine and Clinical Nutrition at the Institute of Medicine vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

 • Så påverkas typ 1-diabetiker av fastemånaden ramadan
  Så påverkas typ 1-diabetiker av fastemånaden ramadan

  29 april 2022

  Den muslimska fastemånaden ramadan pågår under april och ett par dagar in i maj. Det är en månad då troende vuxna muslimer ska fasta från det att solen går upp på morgonen tills den går ned på kvällen. Insulinbehandlade diabetiker blir avrådda från att fasta, men många gör det i alla fall. Vad får det för konsekvenser?

 • Professor Per-Ola Carlsson har tilldelats ett forskningsanslag på 2 000 000 kronor
  Professor Per-Ola Carlsson har tilldelats ett forskningsanslag på 2 000 000 kronor

  27 april 2022

  Professor Per-Ola Carlsson vid Uppsala universitet har fått ett forskningsanslag på 2 000 000 kronor av oss på Diabetes Wellness Sverige för sitt projekt ” Treat and prevent type 1 diabetes by mesenchymal stromal cells”.

 • Diabetespriset 2022 till Ersta sjukhus
  Diabetespriset 2022 till Ersta sjukhus

  25 april 2022

  Årets mottagare av Diabetespriset 2022 är Diabetes- och endokrinmottagningen på Ersta sjukhus.

×

Share this