Diabetes News
Donate

Varje öre räknas verkligen.

Ge En Gåva

Du är här

Nyheter

Filter by:
 • Gratis blodsockerkoll på Run for Pride
  Gratis blodsockerkoll på Run for Pride

  22 september 2021

  Diabetes är en av de stora folksjukdomarna som växer rekordartat. På lördag den 25 september kommer du ha möjlighet att kolla ditt blodsocker på färgsprakande Run for Pride på kungliga Djurgården i Stockholm och se om du är i riskzonen för typ 2-diabetes. Under hösten kommer vi på Diabetes Wellness Sverige även att vara på andra platser och erbjuda gratis blodsockerkoll. För mer info, blodsockerkollen.nu.

 • Effektivare screening för typ 1-diabetes med enkelt blodprov
  Effektivare screening för typ 1-diabetes med enkelt blodprov

  20 september 2021

  Inom diabetesforskningen screenas personer som är i riskzonen för att utveckla typ 1-diabetes. Dagens metod innebär att det tas flera blodprov vid varje besök. Ett internationellt forskarlag har nu upptäckt att det går att följa upp risken för sjukdom med ett enkelt stick i fingret.

 • Samband mellan njursvikt och tarmens mikroorganismer
  Samband mellan njursvikt och tarmens mikroorganismer

  17 september 2021

  Tarmens betydelse för hälsan påtalas allt oftare. Professor Fredrik Bäckheds forskning går ut på att få mer kunskap om tarmbakteriernas roll vid folksjukdomar som njursvikt, typ 2-diabetes och fetma. Ett anslag om 3,5 miljoner kronor från Lundbergs Forskningsstiftelse används till avancerad teknik som möjliggör analyser av cellernas energiproduktion.

 • Anna samlar in pengar till diabetesforskningen genom att cykla genom Sverige
  Anna samlar in pengar till diabetesforskningen genom att cykla genom Sverige

  15 september 2021

  När Anna Friborgs bror fick typ 1-diabetes, ville hon bidra till insamling för sjukdomen. I och med att hennes cykelkompis Madde hade fått besked att hennes son också fått typ 1-diabetes bestämde de sig för att samla in pengar till forskningen.
  - Vi sa ”Nu gör vi någonting åt saken”, säger Anna.
  Vilket genererade i tre cykellopp genom Sverige med över 120 000 kronor till diabetesforskningen.

 • Ny metod möjliggör detaljstudier av mänskliga organ i 3D
  Ny metod möjliggör detaljstudier av mänskliga organ i 3D

  13 september 2021

  Forskare vid Umeå universitet har utvecklat en metod för att studera celler i mänskliga organ med mikrometerprecision. Forskarna har visat hur metoden kan användas för att förstå förändringar i bukspottskörteln, men den kan även användas för att studera andra organ och sjukdomar.

 • Tydlig minskning av amputationer vid typ 1-diabetes
  Tydlig minskning av amputationer vid typ 1-diabetes

  10 september 2021

  Amputation vid typ 1-diabetes blir relativt sett allt mer ovanligt i Sverige. Minskningen har varit drygt 40 procent under en period på cirka tjugo år. Det visar en studie från Göteborgs universitet.

 • Sigrid syr för att underlätta vardagen för diabetiker
  Sigrid syr för att underlätta vardagen för diabetiker

  08 september 2021

  När Sigrid Hammarquists son fick diabetes sydde Sigrid ett fodral till hans insulinpump. Då hade hon ingen aning om att det skulle ta spinn så till den grad att hon nu, åtta år senare, har sytt och sålt hundratals fodral, fickor och väskor till andra diabetiker.
  – Det är som terapi för mig, säger hon.

 • Ansök om forskningsanslag
  Ansök om forskningsanslag

  07 september 2021

  Diabetes Wellness Sverige bjuder in forskningsprojekt och förslag som kräver finansiering inom typ 1- och typ 2-diabetes. Stiftelsen söker aktivt forskningsprojekt som ska bedrivas i Sverige och runt om i världen, som på lång sikt kan ha potential att leda till förbättrade behandlingsmetoder och förhoppningsvis ett fungerande botemedel för personer som lever med diabetes.

 • Ny studie; Kan probiotika förhindra typ 1-diabetes?
  Ny studie; Kan probiotika förhindra typ 1-diabetes?

  06 september 2021

  Barn som haft autoantikroppar innan de insjuknat i typ 1-diabetes har också haft en obalans i tarmfloran, visar tidigare forskning. I en ny studie ska forskare vid Lunds universitet och Region Skåne inom ramen för ett europeiskt forskarnätverk undersöka om probiotika från tidig födsel kan förhindra utvecklingen av typ 1-diabetes hos barn med ökad genetisk risk.

 • Diabetes och sömnapné – en farlig kombination
  Diabetes och sömnapné – en farlig kombination

  01 september 2021

  Typ 2-diabetes och sömnapné, andningsuppehåll i sömnen, är en vanlig kombination. Och farlig. Nu bekräftar åter igen en sammanställning av 22 olika studier hälsoriskerna med obehandlad sömnapné. Bland annat att risken för plötslig död nästan fördubblas. Beräkningar visar att nästan varannan typ 2-diabetiker har sömnapné. Många vet inte om det.

 • Försenad sjukhusvård för barn med nydebuterad typ 1-diabetes
  Försenad sjukhusvård för barn med nydebuterad typ 1-diabetes

  30 augusti 2021

  Fyra av tio barn med nydebuterad typ 1-diabetes fick inte regelmässig akutbehandling på sjukhus samma dag som familjerna sökte hjälp i primärvården. Det visar en studie från Göteborgs universitet. Försenad sjukhusvård kan i svåra fall leda till livshotande tillstånd.

×

Share this