Diabetes News
Donate

Varje öre räknas verkligen.

Ge En Gåva

Du är här

Nyheter

Filter by:
 • Avloppsvatten visar stor ökning av Covid-19 i Stockholm
  Avloppsvatten visar stor ökning av Covid-19 i Stockholm

  22 oktober 2020

  Mängden coronavirus som hittats i avloppsvatten har fördubblats de senaste veckorna och är nu tillbaka på samma nivåer som i maj 2020.
  Nya forskningsrön bekräftar att vattenanalyser kan varna för kommande virusutbrott i samhället.

 • Ligger du i riskzonen för fettleversjukdom, icke-alkoholrelaterad?
  Ligger du i riskzonen för fettleversjukdom, icke-alkoholrelaterad?

  20 oktober 2020

  Uppskattningsvis tror man att upp till 20 procent av befolkningen i Sverige har icke-alkoholrelaterad fettlever. Hos individer med fetma/övervikt och typ 2-diabetes är det betydligt vanligare.

 • Har du koll på ditt blodsockervärde?
  Har du koll på ditt blodsockervärde?

  15 oktober 2020

  Komplikationer på grund av typ 2-diabetes kostar samhället över sju miljarder kronor varje år. Det visar världens största studie av diabeteskomplikationer som presenterades vid EASD (The European Association for the Study of Diabetes). Genom att ha koll på sitt blodsocker kan man spara hundratals miljoner.
  - Vi vill minska kostnaderna inom vården och i samhället och se till att människor har koll på sitt blodsockervärde, därför erbjuder vi gratis blodsockerkoll på ett flertal ställen för att minska risken att få typ 2-diabetes, säger Ann Fogelberg, PR- och Pressansvarig på Diabetes Wellness Sverige.
   

 • Diabetes och hjärt-kärlsjukdom bör ses som riskfaktorer för demens
  Diabetes och hjärt-kärlsjukdom bör ses som riskfaktorer för demens

  13 oktober 2020

  I takt med att befolkningen åldras insjuknar allt fler i demens. I dag har uppskattningsvis 160 000 personer diagnostiserad demenssjukdom och betydligt fler är drabbade. En forskningsstudie vid Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet visar att systemsjukdomar som diabetes och hjärt- och kärlsjukdom bör ses som riskfaktorer för demens som uppkommer hos personer över 80 år. Med tidig och adekvat behandling av ”riskfaktorer” kan man eventuellt minska förekomsten av demens hos denna grupp från 24 procent till lägre.

 • Kent’s skrivande är hans ”medicin”
  Kent’s skrivande är hans ”medicin”

  08 oktober 2020

   År 2003 fick Kent Lundholm diagnosen typ 2-diabetes, vilken utlöstes av stark stress i kombination av att han gått upp mycket, och snabbt, i vikt. Stressen kom från två håll.
  - Jag är Övre Norrlands sjukaste författare, säger Kent.

 • Dr Eleanor Kennedy rapporterar från några av EASD:s höjdpunkter
  Dr Eleanor Kennedy rapporterar från några av EASD:s höjdpunkter

  01 oktober 2020

  I år, med tanke på corona, så har den stora diabeteskongressen EASD, European Association for the Study of Diabetes, varit digital. Dr Eleanor Kennedy, DRWF Research Manager, från vår systerorganisation, följde i förra veckan, några av talarna och rapporterar från några av EASD: s höjdpunkter.

 • Nytt svenskt test för Covid-19 ger svar på 2,5 timme
  Nytt svenskt test för Covid-19 ger svar på 2,5 timme

  29 september 2020

  Svenska forskare har tagit fram ett snabbtest för att upptäcka om någon är smittad av coronaviruset. Testet kan ge svar redan inom 2,5 timmar och är billigare och enklare än tidigare tester, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

 • Ökad risk för viss typ av demens vid typ 2-diabetes
  Ökad risk för viss typ av demens vid typ 2-diabetes

  24 september 2020

  Vid den digitala diabeteskongressen EASD presenterades bland annat resultaten av risken att drabbas av vaskulär demens för typ 2-diabetiker jämfört med en icke-diabetiker. En studie baserad på svenska registerdata pekar på en ökad risk för vaskulär demens men inte för alzheimer bland patienter med typ 2-diabetes. Men ett välinställt blodsocker kan minska risken.

 • Sömnproblem liten påverkan på typ 2-diabetiker som medicinerat
  Sömnproblem liten påverkan på typ 2-diabetiker som medicinerat

  22 september 2020

  Patienter som medicinerar för typ 2-diabetes behöver inte oroa sig för sina sömnproblem, när det gäller långtidsblodsockernivån. En ny studie från Uppsala universitet, gjord på över 13 000 patienter, visar att det påverkar det långsiktiga blodsockervärdet (HbA1c) i väldigt liten utsträckning. För sjukdomens skull är det viktigaste att patienten fortsätter att medicinera. Studien publiceras nu i BMJ Open Diabetes Research & Care

 • Öka livslängden som typ 2-diabetiker genom att motionera mer
  Öka livslängden som typ 2-diabetiker genom att motionera mer

  17 september 2020

  Personer med typ 2-diabetes och hjärtsjukdomar skulle kunna leva längre genom att vara mer fysiskt aktiva.

 • Asiatisk sojafärs i salladsblad
  Asiatisk sojafärs i salladsblad

  16 september 2020

  Härliga wraps med krispig grönsallad! 

×

Share this