Diabetes News
Donate

Varje öre räknas verkligen.

Ge En Gåva

Du är här

Nyheter

Filter by:
 • Tidig behandling av blodsockret vid typ 2-diabetes är avgörande i diabetesvården
  Tidig behandling av blodsockret vid typ 2-diabetes är avgörande i diabetesvården

  26 juli 2021

  Personer som får typ 2-diabetes måste snabbt få kontroll över sina blodsockervärden. Åren direkt efter diagnos är påfallande kritiska när det gäller risker för hjärtinfarkt och dödsfall. Det visar en studie från Göteborgs universitet och Oxford University.

 • Komplikationer vid diabetes kan undvikas
  Komplikationer vid diabetes kan undvikas

  21 juli 2021

  Diabetespatienter kan som basbehandling få koll på sin kost samt att öka sin fysiska aktivitet. Men detta måste kompletteras med läkemedel för att undvika kostsamma komplikationer, skriver Margareta Hellgren.

 • Svensk rökavvänjning kan förbättras
  Svensk rökavvänjning kan förbättras

  16 juli 2021

  Tobaksproduktion och -konsumtion har stor och negativ inverkan på miljön. Nikotinet i alla tobaks- och nikotinprodukter skadar hjärnan och ökar risken för hjärt-kärlsjukdom, typ 2-diabetes, psykiska sjukdomar, fosterskador och andra drogmissbruk. Ungdomar som blir beroende av att röka förkortar livet med i snitt tio år om beroendet inte kan brytas. 30-åringen som slutar röka för gott vinner 10 år, 50-åringen vinner i snitt 5–6 levnadsår. Vinsterna minskar med åldern, men rökavvänjning är ändå en av vårdens mest kostnadseffektiva behandlingar. Priset per vunnet levnadsår är några tusenlappar. När nya behandlingar och läkemedel införs i vården görs noggranna analyser och förhandlingar. En kostnad på cirka 800 000 kronor per vunnet levnadsår anses då ofta rimlig.

 • Rosie fick amputera ena benet på grund av sin diabetes
  Rosie fick amputera ena benet på grund av sin diabetes

  14 juli 2021

  Rosie fick graviditetsdiabetes när hon var 34 år och blev medicinerad med insulin. Efter födseln av sin dotter fick hon fortsätta med insulin i cirka fem månader, till att hennes blodsocker var stabilt.
  - Jag började röra på mig och fick ner mina värden och var därefter inte hos en läkare på 15 år efter detta, säger Rosie.
  I dag har hon diagnosen typ 2-diabetes och har bland annat fått amputera ett ben.

 • Stenålderskost minskade vissa blodfetter
  Stenålderskost minskade vissa blodfetter

  12 juli 2021

  Stenålderskost, det vill säga mat utan raffinerat socker, spannmål och mejeriprodukter, kan minska nivån av triglycerider hos personer med typ 2-diabetes. Höga nivåer innebär en risk för åderförkalkning och hjärt-kärlsjukdomar. Minskningen verkar inte hänga samman med den minskning av kroppsvikten som dieten också leder till. Det visar ny studie.

 • Skyddar landsbygden mot typ 1-diabetes?
  Skyddar landsbygden mot typ 1-diabetes?

  09 juli 2021

  Landskapet där man föds och växer upp kan ha betydelse för risken att insjukna i typ 1-diabetes. Barn som växer upp på landet eller andra omgivningar med mycket natur har lägre risk för att utveckla autoantikroppar och i förlängningen sannolikt typ 1-diabetes. Detta visar finska forskare i en stor studie.

 • Sunes kompis Alex lever med typ 1-diabetes i senaste filmen om Sune
  Sunes kompis Alex lever med typ 1-diabetes i senaste filmen om Sune

  07 juli 2021

  I den senaste Sune-filmen ”Sune – Uppdrag: Midsommar”, lyfter regissören Erland Beskow upp diabetes.
  - Jag och producenten satt och diskuterade om vilken allvarlig sjukdom som Alex kunde ha så att Sune kunde hjälpa henne. I och med att jag har jobbat med diabetes tidigare, så blev valet typ 1-diabetes, säger Erland.

 • 18 livsmedel som kan förebygga åderförkalkning
  18 livsmedel som kan förebygga åderförkalkning

  05 juli 2021

  Det är aldrig för tidigt eller för sent att bry sig om sin hjärthälsa. Åderförkalkning är ett vanligt hälsoproblem som kan leda till stroke och hjärtinfarkt. Vem drabbas då av åderförkalkning? Det finns en del genetiska faktorer och ovanor som ökar risken för åderförfettning: Typ 2-diabetes, högt kolesterol, högt blodtryck, inflammatoriska sjukdomar, bukfetma och rökning till exempel. En hälsosam kost är viktigt för att förebygga besvären.

 • Myter om levnadsvanor
  Myter om levnadsvanor

  01 juli 2021

  Hur är det egentligen? Kan man bli beroende av socker? Är gluten dåligt för alla? Är färskt alltid bättre än fryst? Hjärt-Lungfonden reder ut myter om levnadsvanor baserat på den samlade vetenskapen om hur levnadsvanor kan förbättra vår hälsa. Genom förändrade levnadsvanor kan en större del av all kranskärlssjukdom och stroke förebyggas.

 • Kan AI förbättra diabetesvården?
  Kan AI förbättra diabetesvården?

  29 juni 2021

  Fakta om glukosnivåer är viktiga för att kunna ge patienter med typ 2-diabetes anpassade livsstilsråd. I en ny forskningsstudie studeras nu om artificiell intelligens kan bidra till en bättre behandling.

 • Glad Midsommar
  Glad Midsommar

  24 juni 2021

  Vi önskar er en riktigt Glad Midsommar och delar med oss av ett sillrecept för diabetiker. Nu när det är midsommar så ska du som diabetiker även kunna njuta av den traditionella sillen. Matentreprenören Gunnar Frykfors, typ 1-diabetiker sedan 2001, delar med sig av sitt sillrecept.

×

Share this