Diabetes News
Donate

Varje öre räknas verkligen.

Ge En Gåva

Du är här

Nyheter

Filter by:
 • Både typ 1- och typ 2-diabetes samtidigt
  Både typ 1- och typ 2-diabetes samtidigt

  15 april 2021

  Eftersom de båda vanligaste diabetestyperna, typ 1 och typ 2, blir vanligare ökar också antalet individer som har båda sjukdomarna samtidigt. Mycket kort kan dubbel diabetes definieras som när en typ 1:an utvecklar insulinresistens, ofta på grund av övervikt. Så sammanfattas tillståndet bakom begreppet dubbel diabetes.

 • Klinisk LADA-studie med Diamyd® är fullrekryterad
  Klinisk LADA-studie med Diamyd® är fullrekryterad

  13 april 2021

  Den kliniska fas II-studien GADinLADA, där diabetesvaccinet Diamyd® administreras direkt i lymfkörtel hos patienter med den autoimmuna form av diabetes som kallas LADA (Latent Autoimmune Diabetes in Adults), är fullrekryterad och de första resultaten från studien planeras meddelas i början av 2022.

 • Ann-Sofie tror hon fick sin diabetes på grund av stress
  Ann-Sofie tror hon fick sin diabetes på grund av stress

  08 april 2021

  Ann-Sofie Sikström fick först beskedet att hon hade typ 2-diabetes, och fick Metformin utskrivet. Efter tre år visade det sig att hon hade fått fel diagnos och fick istället diagnosen typ 1 LADA.
  - Jag var extremt trött och ofta törstig och trodde jag var utbränd, som istället visade sig vara att jag hade fått fel diagnos, säger Ann-Sofie.

 • Nya fynd om hur typ 2-diabetes uppstår
  Nya fynd om hur typ 2-diabetes uppstår

  06 april 2021

  Vid typ 2-diabetes har hypotesen varit att insulinresistens kommer före ökade insulinnivåer. Men en ny studie pekar på att det kan vara tvärtom. Insulinproduktionen tycks triggas redan vid normalt blodsocker – på grund av fria fettsyror i blodet.

 • Glad Påsk önskar vi dig och bjuder på några härliga recept inför helgen
  Glad Påsk önskar vi dig och bjuder på några härliga recept inför helgen

  31 mars 2021

  Vi på Diabetes Wellness vill önska alla en riktigt Glad Påsk och samtidigt bjuda på några härliga recept. Lamm och ägg är väl det vi mest förknippar med påsken, där matentreprenören Gunnar Frykfors delar med sig av några passande recept inför påskhelgen.

 • Hur är det med ägg?
  Hur är det med ägg?

  30 mars 2021

  Är ägg bra mat, de är mättande, nyttiga, inte särskilt blodsockerhöjande och enligt många är det väldigt gott? Eller är äggen farliga, höjer de kolesterolet och ökar därmed risken för hjärt- kärlsjukdom. En undersökning har gjorts på typ 2-diabetiker, vad som händer när de äter ägg.

 • Framsteg inom utveckling av nya läkemedelsbehandlingar mot bland annat diabetes
  Framsteg inom utveckling av nya läkemedelsbehandlingar mot bland annat diabetes

  25 mars 2021

  Nya prekliniska studier bekräftar verkningsmeknismen för Follicums vävnadsreparerade peptider. Inom ramarna för ett prekliniskt forskningsprojekt har interaktionen mellan en av Follicums vävnadsreparerande peptidfamiljer och en specifik receptor kunnat karakteriseras i detalj.
   

 • God blodglukoskontroll minskar risken för retinopati och nefropati vid typ 1-diabetes
  God blodglukoskontroll minskar risken för retinopati och nefropati vid typ 1-diabetes

  23 mars 2021

  God blodglukoskontroll över tid är den viktigaste faktorn för minskad risk för retinopati och nefropati vid typ 1-diabetes. Förebyggande åtgärder och behandling av riskfaktorer är en ständigt aktuell fråga på diabetesmottagningen för vuxna, men även inom barn- och ungdomsdiabetesvården.

 • Många äldre prediabetiker slipper typ 2-diabetes
  Många äldre prediabetiker slipper typ 2-diabetes

  18 mars 2021

  Inom forskningen blir begreppet prediabets allt vanligare, det vill säga ett förstadium till typ 2-diabetes. Nu har amerikanska forskare tagit reda på hur många av de äldre med förstadiet som verkligen utvecklar typ 2-diabetes. Resultatet visar att vägen till utvecklad diabetes långt ifrån är förutbestämd och att fler återfår sin normala sockeromsättning.

 • Agnetha ändrade livsstil och blev symtomfri från sin typ 2-diabetes
  Agnetha ändrade livsstil och blev symtomfri från sin typ 2-diabetes

  16 mars 2021

  När Agnetha var på sin årliga blodtryckskontroll konstaterade läkaren att hon även hade högt blodsockervärde.
  - De tog två prover som visade att jag hade för högt blodsockervärde och jag fick diagnosen typ 2-diabetes, säger Agnetha.
  I och med att hon inte tålde Metformin, som hon fick utskrivet av läkaren, ändrade hon sin livsstil istället och är i dag symtomfri från sin diabetes.

 • Lax i ugn med rucola, feta och dillsås
  Lax i ugn med rucola, feta och dillsås

  13 mars 2021

  Lax i ugn är himla bra att göra. Varför? Först och främst blir laxen väldigt god när den får bakas med jämn värme runt om från alla håll. Dessutom behöver man inte stå och sköta den – det är bara att ställa in och sedan ta ut när timern piper. Salladen är fylld av vitaminer, fibrer och protein som är bra att få i sig och tillsammans med den kanongoda såsen blir det en riktigt bra rätt som passar både både som vardagsmat och till helg! 

×

Share this