Publicerat 15 juli 2019

Jerry Prytz fick sin diagnos typ 1-diabetes vid 39 års ålder och har under de senaste åren tänkt mer på vad han äter och försöker att inte äta så mycket pasta och bröd på grund av att hans blodsockervärde påverkas då.

- Jag äter pasta, men bara någon gång ibland numera, säger Jerry.

När Jerry Prytz, 55 år, var på sjukhuset på grund av en operation som hade läkt konstigt så kom sjuksköterskan in på rummet och sa att han hade typ 1-diabetes. Han skulle då iväg på en musikturné och hade verkligen inte tid att bli inlagd. Men sjukhuset släppte inte iväg honom. Han hade då 19 i blodsockervärde, vilket var alldeles för högt, så det blev en vecka på sjukhus istället.

- Jag drack i och för sig sex burkar coca cola på tjugo minuter och mycket vatten. Men jag har alltid druckit mycket så jag reflekterade inte över att jag kunde ha diabetes, fortsätter Jerry.

Trots att hans farfar hade typ 1-diabetes och att hans mamma fick diagnosen typ 2-diabetes på äldre dagar så hade han inte tänkt på att han själv skulle kunna få diabetes.

- Jag har en viss insulinproduktion och trodde först att jag hade typ 2-diabetes, men jag fick diagnosen typ 1-diabetes.

I dag tar han måltids- och långtidsverkande insulin samt metformin. Så fyra insulinsprutor och två tabletter om dagen. Han har även en Libre-sensor sedan tre år tillbaka, vilken han är mycket nöjd med.

- Jag ligger på ett HbA1c på 41-46 som jag håller i schack, mycket tack vare min sensor.

Han har även lärt sig känna kroppsligt när blodsockret blir för lågt eller för högt.

- När jag får för lågt blodsockervärde blir jag orolig i kroppen och dricker då juice eller saft.

Medveten om vad han äter
Jerry bor i Linköping men har valt att gå på sina kontroller i Motala där han känner sig trygg och har ett stort förtroende för sjukvården.

- Vården har varit väldigt bra hela vägen där jag känner mig väl omhändertagen, förklarar Jerry.

Så det blir ett besök om året hos överläkaren och några fler gånger hos diabetessköterskan samt några samtal om det skulle var något.
Några komplikationer på grund av sin diabetes har Jerry inte haft, förutom att det ibland kan sticka och domna i hans fötter, där han även tycker att han har fått lite sämre balans.

Under hans tid som diabetiker har han också varit noga med sina måltider. I och med att han jobbar som journalist/författare musiker och stand up komiker så blir det många turnéer runt om i landet.

- När jag är ute på spelningar står det till och med i mitt kontrakt att jag är diabetiker, så att jag får mina måltider.

Sedan de senaste fyra åren har han även blivit medveten om vad han äter. Hans sambo är kostmedveten vilket också har gjort att han har börjat äta mer nyttig mat. Trots att han är svag för kaffebröd och läsk, blir det inte lika ofta nu för tiden. Han har även dragit ner på sin köttkonsumtion och dricker inte alkohol i någon större utsträckning i dag.

- Det är inte på grund av min diabetes, utan jag har bara tröttnat på det.

Han tycker mycket om pasta, men märker att när han har ätit det så sticker hans blodsockervärde upp. Så i dag äter han inte pasta alltför ofta och försöker att inte äta så mycket bröd.

- Jag tycker att jag äter ganska nyttigt och lagar oftast mat från grunden.

Till frukost blir det gärna filmjölk med bär och lite flingor eller stekt ägg med vita bönor. Ibland blir det även någon macka. Lunchen kan bestå av husmanskost, eller som i dag, sill och färskpotatis, eller någon sallad på sommaren. Äter han ordentligt på lunchen blir det ofta något lättare till middag.

- Jag tycker inte om att äta så sent och äter inte så mycket på kvällen om jag äter mycket på lunchen. Då kan det bli kaffe och någon macka istället.

Efter att han har ändrat sin kost kan han se på Libre-sensorn att han oftast har raka kurvor, vilket han är mycket nöjd över. Så att ha diabetes är inget hinder för Jerry.

Jerrys tips till andra diabetiker:
- Var inte rädda, det fixar sig.
- Låt inte sjukdomen hindra dig.
- Om du reser, ha alltid insulinet i handbagaget.
- Diabetes är inte farligt, bara besvärligt, som även hans läkare säger.
Och tillägger: "Om man inte sköter sig så är ju allt farligt".

Text: Ann Fogelberg
Foto: Privat