Publicerat 4 augusti 2021

Staffan Masur tror att han har haft diabetes sedan han var 28, men fick diagnosen nästan 20 år senare.- Jag blev jättedålig när jag var 27 år då jag fick kraftig vattkoppor, därefter började en långsam nedtrappning, säger Staffan.

Staffan Masur, 67 år, fick vattkoppor när han var 27 år och efter det har nedräkningen börjat.
-Jag hade svårt att gå i trappor, och mådde allmänt dåligt, fortsätter Staffan.
Han besökte vårdcentralen som inte hittade något och skickade hem honom istället, för han såg ju frisk och vältränad ut. Men hans fru stod på sig och skickade honom till läkaren igen.
- Jag hade ont i tån då, så de trodde att jag hade portvinstå.
Staffan blev då medicinerad för portvinstå, men blev inte bättre. Till slut konstaterade läkaren att han inte hade portvinstå och tog bort medicinen. 
Med tiden blev Staffan tröttare och grinigare och fick klåda på bröstet.
- Jag trodde klådan berodde på tvättmedlet. Men det blev inte bättre fast att jag bytte tvättmedel. Jag sov med blöt t-shirt för att minska klådan. Men det blev ändå inte bättre.
Med tiden fick han ont i fötterna och hans familj märkte att han blev tröttare och grinigare.
- Under 20 år tog vårdcentralen inget blodsockerprov på mig. Jag var 47 när jag fick min diagnos diabetes.
Han fick då Metformin tre gånger två tabletter om dagen och fick gå på en diabetesvecka på Danderyds sjukhus. Två år senare fick han även börja med insulin, som han tar på innanlåret samt i magen.
- Det hade säkert gått att spåra min diabetes tidigare.
Staffan har bara fått diagnosen diabetes och vet inte om han har typ 1, typ 2 eller LADA.
- Jag bad läkaren förra året att ta ett diabetesprov, men de tog bara ett sockerprov. Jag skulle gärna vilja veta vilken typ av diabetes som jag har.

Får oftast för lågt blodsockervärde I början stack Staffan sig ofta för att ha koll på sitt blodsocker.
- Jag stack mig både före och efter intag av mat. I dag sticker jag mig sporadiskt eller vid behov, förklarar Staffan.
Oftast har han för lågt blodsocker.
- Jag känner när jag får det och ibland kan jag ha det svårt att ta mig hem när jag får för lågt värde.
Efter en middag kan han ha 14 i blodsockervärde, men då äter han inget på ett tag efter det, för att få ner sitt blodsocker.
Annars är Staffan noga med att äta frukost, lunch och middag samt mellanmål.
- Frukost är den största måltiden. Då kan det bli fil och flingor samt äggsmörgås.
Resten av familjen är vegetarianer, men själv äter han kött. Så när han går ut och äter väljer han gärna kött. Annars blir det mycket grönsaker och rotfrukter hemma, men mindre portioner.
Tidigare drack Staffan mycket mjölk som var hans favoritdryck, men det har han slutat med och dricker numera bubbelvatten istället. Och alkohol har han också slutat med sedan tio år tillbaka.
Han är också noga med att röra på sig och går gärna sina åtta kilometer om dagen i sällskap med familjens hund.

Nervsmärtor i fötterna samt ögonproblem Staffan berättar att han ofta var med sin mamma på deras gemensamma vårdcentral, där läkarna kunde ha anat att även han hade diabetes, i och med att hans mamma hade diabetes. Trots alla besök på vårdcentralen så kunde inte läkarna se att Staffan hade diabetes under 20 år.
- Mamma var överviktig och fick typ 2-diabetes när hon var runt 50-års ålder. Hon fick även hjärtinfarkt, berättar Staffan.
Så för att förhindra att även han får det, så äter Staffan hjärtmedicin i förebyggande syfte.
För nervsmärtorna i fötterna får han medicin så han kan sova på nätterna. Han har även fått komplikationer som gula fläcken samt grå och grön starr. Men han ser fortfarande.
- Jag skulle gärna vilja göra en folder som finns på vårdcentralerna på tips hur man märker att man kan ha diabetes. En snabbcheckfolder. Tyvärr får inte mitt husläkarteam godkänt. De har varit alldeles för saktfärdiga, avslutar Staffan.

Tips till andra diabetiker:
- Bry dig om vad du äter
- Försök hitta frukt som du mår bra av
- Försök lev som vanligt
- Ta hand om dina fötter

Text: Ann Fogelberg
Foto: Privat