Publicerat 5 april 2018

Gastronomen som introducerade måltidsupplevelsen in i den akademiska världen, Carl Jan Granqvist, har levt med diabetes typ 2 i över 15 år. Carl Jan har valt bort stress och satsar på god sömn och vila istället, samt njutning av god mat och dryck.

- Min mamma sa alltid, ”Livet går ut på Kalas”, vilket jag har följt genom hela mitt liv, säger Carl Jan Granqvist, 72 år.

Hans mamma älskade Kalas och hans farfar hade en karamellfabrik, så kopplingen till måltid och gastronomi känns helt naturlig för Carl Jan.
Förutom sin gastronomiska bana har han även läst konsthistoria och etnologi. Genom åren har han byggt upp företag som Grythyttans Gästgivaregård och Vinkällaren Grappe i Stockholm där han vill ge måltiden en tvärvetenskaplig medvetenhet genom analys och forskning.
- Culinary craft, art, heritage and science, det låter bra på engelska, fortsätter Carl Jan.

I hans älskade Grythyttan har han initierat en gastronomisk utbildning på akademisk nivå via Campus Grythyttan/Örebro universitet där kulinariskt hantverk förenas med konstnärlig gestaltning med kulturhistoria vilket utgör grunden för vetenskaplig forskning inom detta kunskapsområde.

Diabetes typ 2 i mer än 15 år
För över 15 år sedan fick Carl Jan diabetes typ 2. Det uppdagades vid ett läkarbesök då han var inne på sjukhuset av en annan orsak. Carl Jan hade noterat att han var törstigare än normalt och fick kasta vatten ofta. Det fanns även diabetes i släkten, då hans farfar och farbror också hade blivit diagnostiserade diabetes typ 2. När Carl Jan fick beskedet kom det som en chock för honom. Dödstankarna kom över honom och Carl Jan ville absolut inte tala med någon om sjukdomen.

I början fick Carl Jan inte den hjälp och det emotionella stöd han behövde utan kände sig mer som ett nummer i en sjukdomskö. Det var inte förrän Carl Jan mötte professor Kerstin Brismar som han fick distans till sin diabetes. Hon har hjälpt Carl Jan genom åren med både kostråd och allmän stöttning, så i dag kan Carl Jan prata öppet om sjukdomen.

- Man rättar till sitt levnadsmönster när man möter rätt professionell person inom vården.

I dag kombinerar han sprutor med medicin för sin diabetes och är känslig för infektioner samt mycket noga med sin hygien, tänder, fötter och syn och går på årliga kontroller.

Sömn och vila är viktigt för Carl Jan
Carl Jan fyller sin dag med roliga saker och intressanta saker och balanserar sin kost med motion, som till exempel promenader och parkarbete, i och med att han uppskattar naturen. Det märks att han har mycket positiv energi, ett arv från modern, som byggdes upp i ett kärleksfullt och tryggt hem.

Carl Jan lever ett stressfritt och harmoniskt liv, går upp tidigt på morgnarna och vilar gärna en halvtimme vid 6-tiden, innan middagen.

- Jag lever, äter och dricker normalt. Skulle jag äta fel kompenserar jag det med sömn och vila. Det är också viktigt att undvika stress, förklarar Carl Jan.

Gällande matval så blir det mer fisk och grönsaker, som känns naturligt för honom. Han äter alla mål, det vill säga frukost, lunch och middag. Till frukost blir det ofta färskpressad apelsinjuice, ägg, smörgås och te och till lunch gärna hans älsklingsrätt kalvlever Anglais. Men ibland händer det att det bara blir en soppa och en frukt, som till exempel banan.

Ett stort vinintresse
Carl Jan har i dag ett större vinintresse än någonsin där han bland annat har startat en populär vinklubb på Vinkällaren Grappe med diverse olika provningar samt uthyrning av vinfack för lagring av vin. När det gäller val av vin reagerar han inte på sockerhalten utan väljer de viner som han själv tycker är goda, helst runt 150 kronor då de i regel är utan kemikaliska tillsatser.

- Jag sover bra och tar gärna ett glas om aftonen innan jag somnar, berättar Carl Jan.

Han är fortfarande väldigt aktiv och har i dag 16 styrelseuppdrag samt varit delaktig i författandet och produktionen av ett 25-tal böcker. Sista bokproduktionen heter ”Det svenska måltidsundret: från gastronomiskt u-land till världstopp”, som är en måltidsbibel om den svenska gastronomins historias framväxt och nuvarande status. Inför Världsutställningen i Dubai 2020 funderar Carl Jan på att översätta boken till arabiska, samt även ge ut en förkortad engelsk och kinesisk version.

Carl Jan arbetar för närvarande med att initiera en utbildning kring alkoholfria drycker och tillskapa en sommelierutbildning kring detta angelägna område tillsammans med dagligvaruhandeln. Om Carl Jan inte jobbat med det han gör i dag så skulle han lägga sig ner och dö, för hans liv går ut på Kalas och att må bra.

- Måltiden är en plattform för det humanistiska samtalet som ger demokratin näring. Man blir mer alert genom måltidssinnesförnimmelser och samtalet flödar och empati tillskapas. Måltidssamtalet kan avbrytas när som helst genom en skål, avslutar Carl Jan.

Text: Ann Fogelberg
Foto: Tony Sandin