Publicerat 15 oktober 2019

Rebecca Brink har spelat golf sedan hon var 5 år och har sedan 15 års ålder tävlat på elitnivå. Att hon har levt med typ 1-diabetes i hela sitt liv har inte stoppat henne.

- Det är bara att vara mer förberedd, säger Rebecca.

Bara några månader efter att Rebecca föddes anade hennes föräldrar att någonting inte stämde. Rebecca drack och kissade ovanligt mycket, så då tog hennes föräldrar henne till sjukhuset där de konstaterade att hon hade typ 1-diabetes. Hennes föräldrar fick då lära sig att sticka och ta sprutor på henne. Det var inte förrän vid fem års ålder som hon fick en pump, en av de första i Sverige. Det underlättade så klart för hennes föräldrar, för Rebecca hade aldrig gett sig själv sprutor, vad hon själv kommer ihåg. I dag har hon en Omnipod insulinpump och en Dexcom G6.
- Nu är allt trådlöst, vilket känns skönt och jag är jättenöjd med det.

Under dagis- och lågstadietiden fick Rebecca även en resurs, vilket kändes väldigt tryggt för både henne och hennes föräldrar.
- Min resursperson som jag hade på dagis följde även med mig till lågstadiet. Så det kändes skönt, fortsätter Rebecca.

Vinsten vid Stenson Sunesson Junior Challenge på Barsebäck tog henne till USA
Samtidigt som Rebecca började spela golf började hon även med fotboll. Hon ville då bli fotbollsproffs. Men i och med att hon då hade en slang som var kopplad till sin pump i en väska på magen, tyckte hon att det var lite jobbigt med fotbollen och fick även ont i knäna. Så vid tolv års ålder slutade hon med fotbollen för att istället satsa helhjärtat på golfen.
Det kändes helt naturligt för Rebecca att satsa på golfen i och med att hennes föräldrar spelar golf och att de har sitt lantställe på Gotland i närheten av en golfbana. Med olika sommarkurser och knatteträningar tog hon grönt kort när hon var sex år och började sedan tävla när hon var tolv.

I dag spelar hon för Viksjö golfklubb och har åkt runt på olika tävlingar i hela Sverige samt har även varit utomlands och tävlat, bland annat i Spanien, USA och på Irland.
- Sverige tourerna är väldigt stora där man åker runt i hela Sverige. Jag har bland annat kommit tvåa i dåvarande Skandia cup, Teen Tour Cup i dag. Det är som SM för de under 16 år och neråt, tillägger Rebecca.
Hon var då 14 år. I dag tävlar hon på elitnivå, vilket hon har gjort sedan hon var 15 år.

År 2017 vann hon Stenson Sunesson Junior Challenge på Barsebäck och fick i första pris en resa till USA där hon fick representera Henrik Stensons lag i Major Champions Invitation i Orlando.
- Det är nog den största tävlingen som jag har spelat i. Det var jätteroligt att åka iväg på det.

Hon har varit på många golftävlingar i Sverige under åren och bland annat tävlat i svenska proffstouren, Teen Tour Future vid Kungsängens golfklubb samt kommit tvåa i Schyberg Junior Open. År 2017 fick hon även Accu-Chek Idrottsstipendium för sina prestationer inom golfen.

Tränare som också är diabetiker
Rebecca har inte alltid accepterat att hon har typ 1-diabetes.
- Jag har tyckt att det är orättvist. Det är något hela tiden som jag måste hålla koll på. Man kan aldrig slappna av utan det gäller att jag är förberedd hela tiden. Det är något extra hela tiden som alla andra inte har, förklarar Rebecca.

Under åren har hon klarat sig relativt bra och har aldrig hamnat i koma, trots att hennes HbA1c varit ostabilt under tonåren.
- Har jag mycket i skolan eller när jag är stressad över golfen så kan mitt blodsockervärde stiga. Men jag känner alltid när jag är för hög eller för låg.
En fördel i skolan är också att en av hennes tränare är diabetiker som har förståelse för sjukdomen.
- Han förstår om jag behöver äta på lektionen eller byta pump. Det har varit en jättefördel. Han säger ”Du ska inte behöva missa något för att du har en sjukdom”, så jag är lyckligt lottad för att han är där.

Förberedd med kylväska på golfbanan
Inför sina resor är hon väldigt förberedd och ser alltid till att ha allting hemma.
- Det gäller bara att förbereda sig bra och vara beredd på det värsta, säger hon.
Rebecca tänker även på vad hon äter, mycket på grund av sin diabetes och samtidigt för att hon är glutenintolerant. Så det blir mer potatis och ris än pasta vid varje måltid.
- Jag dricker juice någon gång ibland men jag häller inte i mig det för jag är medveten om att blodsockret skjuter i höjden då. Jag håller mig inte borta från allt och äter godis och kakor någon gång ibland, men det krävs eftertanke och görs bara vid speciella tillfällen. Man inte ska behöva missa saker som andra kanske kan njuta av bara på grund av diabetesen. Men vid intag av vissa saker är det svårare att hålla koll på blodsockret.

På sommaren har hon med sig en kylväska på golfbanan innehållande till exempel banan, drickyoghurt, dextrosol, festis och någon macka, så att hon är förberedd om hon skulle bli för hög eller för låg. När hon är utomlands så får hon laborera med matkulturen där hon befinner sig.
- Till exempel i USA så är det mycket socker i maten. Jag har lärt mig att reagera på vad jag äter, men vet inte alltid hur jag reagerar, utan jag kan bara anta.

I dag läser Rebecca vid Riksidrottsgymnasiet i Uppsala med inriktning golf och kommer börja studera på college, i USA år 2020 som hon håller på att förbereda sig inför redan nu. Så vi lär i fortsättningen få följa Rebeccas framgångar i golfen både i Sverige och utomlands där en lysande framtid spås.
- Men jag måste alltid vara steget före och vara förberedd. Man kan inte bara slappna av. Jag har haft mycket tur att vara omringad med människor som förstår min sjukdom, avslutar Rebecca.Rebeccas tips till andra diabetiker:
- Du ska inte känna att du inte kan hålla på med vad du vill. Om du tycker att sporten är kul, så är det mycket värt att satsa på den. Du ska inte känna att du måste stoppa sporten som du vill hålla på med på grund av din sjukdom.
 
Text: Ann Fogelberg
Foto:
 Svenska Golfförbundet