Publicerat 20 december 2021

Julmiddagen blir en av årets stora höjdpunkter. Men ska du också ta hand om ditt blodsocker kan julmiddagen vara en stor utmaning. Här är tipsen som kan göra det lite lättare för dig!

Först och främst: Den stora utmaningen på julen är inte nödvändigtvis bara julmiddagen. Det är summan av julbord, konfekt, snacks och inte minst alkohol. Om du har diabetes måste du visa återhållsamhet inom alla dessa områden. Och unnar du dig något extra någonstans måste du ta det igen någon annanstans. Trots det går det att ha ett fantastiskt julfirande med diabetes, och dessa tips kan vara en bra början.

En bra start
Julfrukosten är den måltid du enklast gör nyttig, utan att göra avkall på mysigheten. Välj ett gott grovt bröd och håll dig borta från ljust bröd. Du kan äta pålägg, men håll dig till det magra köttet. Vi rekommenderar kalkonpålägg och julskinka, rostbiff och (mager) leverpastej. Men bäst av allt: Gillar du traditionell sillfrukost kan du ha fest. Ät tomatsill, inlagd sill, currysill och liknande och det passar bra till lite lax och äggröra. Avsluta julfrukosten med lite skivad frukt och grönsaker!

Julmat
Det är tillåtet att njuta av julmiddagen oavsett om man äter revbensspjäll, kotletter eller lutfisk. Tänk på att du ska undvika för mycket mättat fett, så var noga med att skära bort synligt fett på köttet. Var också försiktig med feta julkorvar. Du kan också nöja dig med några småpotatisar. Vad sägs om att ersätta revbensspjäll med fläskstek, skinkstek eller kalkon? Eller kanske servera båda, så att du kan äta lite revben och lite kalkon? Tänk också på att du ska vara försiktig med mat som innehåller mycket salt, så undvik charkuterier på julen. För många är det ett "måste" att avsluta julmiddagen med ris à la malta. Det kan vara ett dåligt val för dig som har diabetes, då det innehåller mycket socker och grädde. Men det är enkelt att göra egen ris à la malta med lättmjölk istället för grädde och sockerersättning istället för socker.Dryck
Det är viktigt att hålla sig borta från läsk och sockerdrycker. Som tur är finns det en hel del sockerfria läsk och andra sockerfria drycker på marknaden, så här är det lätt att hitta bra substitut. Och kom ihåg att mineralvatten förmodligen är den dryck som är lättast att matcha med julmaten! När det kommer till alkoholhaltiga drycker är det mycket svårare. Många tycker om att njuta av ett glas vin under jullovet, men alkohol innehåller tyvärr mycket energi. Visste du att Systembolaget har ett rikt utbud av alkoholfria drycker, och att många av de alkoholfria produkterna faktiskt smakar väldigt gott (till skillnad från för några år sedan). Vill du dricka öl till julmaten finns det också flera alternativ med mycket gott alkoholfritt öl i butikerna, och även på Systembolaget. Äppeljuice passar väldigt bra till både revbensspjäll, kotletter och kalkon, och passar även bra till torsk och lutfisk.

Lagom är bäst
Slutligen handlar det om att använda sunt förnuft. Börja dagen med en god frukost, så slipper du vara hungrig och vilja äta mellanmål hela dagen. Lämna inte godislådan på bordet hela dagen utan skicka runt den och låt folk plocka en bit var ett par gånger under dagen. Men se till att hälsosamma alternativ som frukt och grönsaker finns tillgängliga. Men vet du vad som är det allra bästa alternativet till konfektyr och godis? Det är en promenad. Klä på dig och ta en promenad i grannskapet! Titta på grannarna och se hur de har pyntat, njut av julbelysningen och julstämningen i grannskapet. Kanske vill du till och med bygga en snögubbe eller ta med barnen på en slädtur. All fysisk aktivitet gör dig gott och har en positiv effekt på ditt blodsocker. Och då är det ännu lättare att njuta av resten av julfirandet!

Källa: Diabetes Wellnes Norge