Publicerat 10 november 2021

Richard fick sin diagnos, typ 2-diabetes, för två år sedan. Han hade då märkt att hans syn blev sämre från dag till dag och att han kissade mycket.
- Jag ringde då min kompis som sa att vi var tvungna att åka in till vårdcentralen. När jag kom in på vårdcentralen bad jag dem att ta mitt blodsocker, som visade HHH och syftar till ett värde över 31 mmol/L. De sa då att jag akut var tvungen att åka in till sjukhuset direkt, säger Richard.
Väl inne på Danderyds sjukhus blev han inlagd och fick insulin för att stabilisera sin blodsockernivå. Senare när provsvar från labb kommit visade sig värdet vara närmare 60 mmol/L.

Richard Melker, 37 år, lever i dag med kronisk värk efter en whiplashskada 2006.
- Jag var med om en tågolycka där två tåg frontalkrockade och drog på mig en nackskada, fortsätter Richard.
Några år senare drabbades han av diskbråck som var tvunget att opereras och har ändå inte blivit återställd, utan har kronisk värk för det mesta. Trots flertalet smärtrehabiliteringsbehandlingar har han ändå inte kommit tillbaka.
- Tidigare tränade jag hårt på gym och cyklade, men efter skadan kunde jag inte det. Det blev så klart en sorg. Jag fick istället hitta andra sätt att göra saker på för att underlätta min vardag.
Richard har aldrig egentligen gillat promenader. Han gillade hellre att stå på gymmet och få adrenalinkickar. Men så hittade han Pokémon GO, som gjorde honom motiverad att leta efter olika Pokémon på olika ställen, där promenaderna blev mer motiverade.
- Jag har haft lättare att anpassa mig till promenader i och med att jag har anpassat mig till värken.

Från insulinsprutor till Metformin
Ett halvår innan Richard fick sin diagnos typ 2-diabetes, blev han och hans bror påhoppade och nedslagna.
- Jag fick då panikångest och vågade inte gå ut, berättar Richard.
Han hade även hittat en drunknad treåring i en å, vilket gjorde att han fick PTSD, posttraumatisk stress på grund av överfallet och händelsen.
Richard satt då bara hemma, i och med att han inte vågade att gå ut, och drack och åt onyttiga saker som godis och energidrycker istället.
- Det var troligtvis det som gjorde att mitt blodsocker sköt i höjden.
Ett halvår efter attacken började hans syn bli sämre och han kissade ovanligt mycket.
- Någonstans i bakhuvudet hade jag att det kunde vara diabetes.
Hans kompis stod på sig att Richard skulle till vårdcentralen då han mådde så dåligt, och fick ta lugnande när han åkte till vårdcentralen, i och med att han egentligen inte vågade gå ut.
Med ett blodsockervärde på över 31 blev det akut vidare till sjukhuset, där han fick insulin direkt för att stabilisera sitt blodsockervärde.
- Jag blev inlagd på diabetesavdelningen på Danderyd och fick lära mig att ta sprutor samt lära mig en hel del om kost, vad som kan höja och sänka blodsockret.
För Richard blev det en helomvändning.
- Det blev en positiv upplevelse, i och med att jag kom ut, och inte bara satt inlåst hemma.
Han började ta promenader och blev även piggare när han ändrade sin kost.
- Min diabetes har tvingat mig att ta hand om min kropp mer.
I dag tar han endast Metformin, morgon och eftermiddag, där sockret ligger på en bra nivå.
- Det känns skönt att jag har hittat en bra balans. Stress och oro påverkar mitt socker i och med min kroniska värk och PTSD så kan det ibland vara svårt, då värdet ändå stiger, därför har det blivit att träna på bättre psykiskt och emotionellt mående också.

Bytt ut vissa produkter istället för att sluta med allt
När det gäller kosten så har Richard bytt ut vissa av de produkter som han åt tidigare, istället för att sluta med allt.
- Jag försöker äta fiberpasta istället för vanlig pasta och väljer sockerfri glass och läsk. Vitt bröd påverkar mitt blodsocker, vilket jag inte tänkte på innan, så det är jag sparsam med. Jag använder havredryck istället för mjölk i kaffet och tar sacketter istället för vanligt socker. Det har blivit ett detektivarbete, hur jag kan göra för att få det att fungera. Man är tvungen att ta hand om sig själv bättre, förklarar Richard.
Sötsaker äter han bara ibland.
- Jag älskar glass och polkagrisar samt har en förkärlek till gelégodis. Men har hittat alternativ och märkt att cashewnötter funkar om jag vill bli av med sötsuget. Jorden gick inte under för att jag inte fick polkagrisar. Choklad äter jag någon gång ibland och väljer då mörk choklad. Marabou chokladkakor äter jag inte i dag, det blir för sliskigt. Ett bra alternativ till godiset är popcorn. Jag har hittat nya saker så att hjärnan kan bli nöjd.

Inser att kroppen måste hålla livet ut
Richard har samtidigt uppskattat allt i efterhand, i och med att det har tvingat honom att stanna upp och insett att kroppen måste hålla hela livet ut.
Med ändrad kost gick han ner från 160 till i dag 117 kilo och ligger i dag på ett bra blodsockervärde.
- Tidigare kollade jag mitt blodsocker varje dag, men numera blir det bara någon dag i veckan, då det ligger på 5, meddelar Richard.
Richard berättar om en granne som också har diabetes, som har fått amputera båda sina ben och åker permobil.
- Så vill inte jag ha det. Då ser man hur allvarligt det kan bli om man inte tar hand om sin kropp. Det är viktigt att ha koll på sår och smörja in sina fötter, så man inte får några komplikationer.
Med sin diabetes har Richard blivit mer uppmärksam.
- Det är viktigt att vara uppmärksam på hur man mår och vad som påverkar ens kropp, positivt och negativt i vardagen. Att göra saker på andra sätt och ändå leva ett bra liv och se över mat, dryck, sömn och träning. När man lever med kronisk värk är vissa dagar bättre då man mår bra. Men det går upp och ner. Det gäller att ta hand om sin kropp, avslutar Richard.

Tips till andra typ 2-diabetiker:
- Det är ingen dödsdom, vänd inte upp och ner på hela ditt liv.
- Utforska vad du väljer för kost och dryck, hur det påverkar ditt blodsocker.
- Kom ut och motionera, till exempel promenera eller gå på utegym.
- Hitta orsak att gå ut, även om du tycker det är tråkigt.
- Ha diabetesarmband och halsband på dig så att personer i omgivningen vet att du har diabetes. Jag fick mina av Diabetes Wellness Sverige.

Text: Ann Fogelberg
Foto: Privat