Publicerat 12 oktober 2018

Diabetesmammorna Helena Westlin och Lotta Carlberg startade föreningen Diabetesmammorna år 2012. Båda har barn med diabetes typ 1 och brinner för aktiviteter för barn i samma situation. Så för sex år sedan startade de diabetesläger för barn och ungdomar 5-14 år med diabetes typ 1. För sina insatser med diabeteslägren var de en av finalisterna i ”Årets Eldsjäl” 2017. De fick även ta emot ”The Maximusprize” på Diabetesgalan 2017. Lägren förgyller verkligen somrarna för barn med diabetes och deras föräldrar.

Diabetesmammorna Helena Westlin och Lotta Carlberg har tre barn som har diabetes typ 1. För sex år sedan tänkte de att det vore bra med ett läger för barn med diabetes. Ett läger där barn och föräldrar kan umgås på ett trevligt sätt och alla barn känna sig normala och inte att de står utanför gällande sin sjukdom.

Så i år var det sjätte året i rad som Helena och Lotta fick möjligheten att anordna ett läger för barn med diabetes typ 1 under perioden juni, augusti och september på en underbar liten lägergård precis vid havet vid Upplandskusten i sommar (Ängskärs lägergård ”Hysseberga”).Lägret har blivit mycket uppskattat där både barn och föräldrar dessutom kan lära sig mycket av varandra. Barnen har efter lägret känt sig stärkta och tyckt att det har varit ganska ok ändå att ha diabetes.

- De är de här momenten som vi lever på hela året sen och att kunna skapa de här mötena för barnen, säger Helena.

Till årets fyra kollo hade de 200 sökande från hela Sverige, vilket gjorde att de bestämde sig för att utöka till fem kollon istället i år. Under tre dagar hade barn och föräldrar tid att umgås och delta på olika lekar och aktiviteter på ett lättsamt sätt. Det anordnades även föreläsningar för föräldrarna med olika inriktningar med fokus på diabetes. Efter fem uppskattade läger i år känner sig Helena och Lotta nöjda där de utökat med aktiviteter samt investeringar även i år.

I år har vi investerat bland annat i en linbana, klätterbana, röd matta till galadiscot, utklädningsdetaljer för galadiscot inklusive fotografering,
vattenleksaker, maskerad samt hundklädsel till våran diabeteshund Dextro, tillägger Helena.

Helena och Lotta driver lägerverksamheten helt ideellt och är redan igång att planera för nästa diabetesläger. Det första är ett familjekollo där hela familjen är välkommen. Det är den 4-7 april i Idre Fjäll. Sen blir det fyra sommarläger vid Ängskär (Upplandskusten).
Besök gärna deras hemsida för att läsa mer: www.diabetesmammorna..se

Vinnare av ”The Maximusprize” 2017.

Text: Ann Fogelberg
Foto: Diabetesmammorna