Publicerat 31 oktober 2018

Joakim Mattsson, mer känd som ”Diabetesmannen” har levt med diabetes typ 1 i 16 år. Han har toppar och dippar i sitt blodsocker där varje dag är ett äventyr för honom. Han kan aldrig koppla av och skulle helst av allt vilja känna sig fri från sin diabetes. Nu hjälper han andra genom att blogga om sin sjukdom.

När Joakim Mattsson, 28, precis skulle fylla tonåring förstod han att någonting inte var som det skulle. Med intag av två liter vatten på nätterna och ständiga toalettbesök började hans föräldrar ana oråd. När han dessutom gick ner i vikt samt tappade färgen i ansiktet och blev istället blå ringde hans mamma och bokade en tid på vårdcentralen. Vid besöket på vårdcentralen kunde de konstatera att Joakim hade ett blodsockervärde på 27, som var alldeles för högt, och skickade honom till Akademiska sjukhuset.
Joakim hade då inte så stor erfarenhet av diabetes, förutom en träningskompis i hockeylaget som åt limpsmörgåsar ibland. Så han visste inte riktigt hur han skulle bete sig.
- Jag blev mest tyst och tog in all information under tre och halv vecka som jag låg inne på sjukhuset, säger Joakim.
Han var så klart väldigt omtumlad och ledsen och kommer ihåg att han inte pratade på en vecka.
- Jag är glad att jag fick det samtidigt som jag gick in i puberteten, då visste jag ju inte hur det var att komma i puberteten.

Joakim fick lära sig att ta sprutor direkt från början och tar fortfarande det i dag, vilket han inte tycker är jobbigt. Men istället för att sticka sig cirka 20 gånger i fingret om dagen har han istället sedan 2014 en Freestyle Libre-sensor på armen vilket har underlättat enormt mycket för honom.
- Freestyle Libre har hjälpt mig otroligt mycket.

Pendlat i blodsockervärde 0,2 – 40
Under åren har han pendlat i sitt blodsocker, från 0,2 till 40. När han hade 0,2 var han i Öregrund med sin bror och hade precis spelat en tennismatch i tre timmar. Han mätte då sitt blodsocker som var alldeles för lågt. Han hade inte ätit så mycket kolhydrater då och tog istället lite för mycket insulin. Trots intag av druvsocker hände det ingenting, utan det fortsatte att gå ner. Då hans bror fick stödja honom till närmsta livsmedelsbutik där han fick springa in och köpa en coca cola på en och en halv liter som han svepte på en gång. Då var blodsockret på 0,2 och personalen trodde han var full.
- Jag hade egentligen bara tur att jag överlevde och var väldigt rädd efteråt, fortsätter Joakim.
Denna incident sitter kvar i honom då han fortfarande är rädd att bli för låg i blodsockret. När han ligger på 3,5-4 måste han alltid äta något.
- Jag har till och med gått i terapi för detta.
Han har dock aldrig, tack och lov, under sina 16 år som diabetiker hamnat i koma.

Dragit ner på kolhydrater
Tidigare tränade han mycket och har åter igen tagit upp tennisen.
- Jag spelar en och en halvtimme, fem dagar i veckan, där jag spelar bäst när jag ligger på ett blodsocker på 10, förklarar Joakim.
Han har tidigare även haft högt blodtryck, kring 160/105, men i dag ligger han på 135/85.
- Oftast har man högre blodtryck och snabbare puls när man är diabetiker.

Joakim tänker så klart på sin hälsa och var under tio veckor helt nykter för att testa hur det skulle påverka hans blodsocker. Han är väl medveten om att det inte är bra med alkohol och försöker vara förnuftig men tar gärna ett glas ibland. I och med att han också blir deprimerad ibland och lider av panikångest så vet han hur det påverkar när han dricker alkohol.
När det gäller kosten så är han medveten vad han stoppar i sig i dag.
- Jag har dragit ner på kolhydrater och tål inte pasta och ris på grund av att mitt blodsocker rusar i höjden då och jag skulle aldrig äta LCHF-kost.
Även bröd har han dragit ner på, där han har halverat sin konsumtion. Den ultimata måltiden för Joakim är istället en köttbit, med sallad, gärna med avokado i och matvete eller bulgur. Även hans egna köttfärsbiffar fungerar bra.

Bloggen ”Diabetesmannen”
Joakim har genom åren samlat på sig en hel del material och känner sig snart redo att börja hålla föreläsningar för att dela med sig av sin sjukdom. Vilket han också har gjort med sin blogg ”Diabetesmannen” som han har haft sedan 2009. Med 3000-4000 unika läsare om dagen är han en stark förespråkare för diabetes typ 1 och hur det är att leva med sjukdomen.
- Det är många föräldrar med barn som följer mig där.
Trots sin sjukdom försöker han ändå vara spontan.
- Jag har alltid en ”ryggsäck” med mig. Att få känna sig helt fri går tyvärr inte men jag passar på att leva livet, avslutar Joakim.

Joakim’s tips till andra diabetiker:
- Våga känna av din egen sjukdom.
- Sök inte för mycket information på nätet.
- Koncentrera dig inte på ditt HbA1c hela tiden utan passa på att leva livet.
- Ta dina sprutor.

Text: Ann Fogelberg
Foto: Privat