Publicerat 4 september 2019

Diabetes är en av de stora folksjukdomarna som växer rekordartat. På söndag den 8 september kommer du ha möjlighet att på 1,6 & 2,6 miljonerklubbens hälsodag kolla ditt blodsocker på Djurgården och se om du är i riskzonen för typ 2-diabetes. Under hösten kommer vi även vara på andra platser och erbjuda gratis blodsockerkoll. För mer info, blodsockerkollen.nu.

Diabetes är en av de stora folksjukdomarna som växer rekordartat, där närmare 500 000 personer i Sverige lider av någon form av diabetes. De allra flesta, 85-90 procent har typ 2-diabetes, som ökar mest. Levnadsvanor och ärftlighet är några av orsakerna till att man drabbas av diabetes typ 2. Risken ökar även med åldern samt om du är överviktig, lider av bukfetma, är stillasittande eller rökare. En av tio är i dag omedveten om att de har diabetes. I Sverige beräknas över 600 000 personer ha diabetes år 2030 om inte utvecklingen bryts. Men många vet inte ens om att de har sjukdomen där 150 000 går runt med diabetes utan att veta om det. Nu har du möjlighet att testa ditt blodsocker gratis och se om du är i riskzonen för typ 2-diabetes.

På söndag den 8 september klockan 11-16 har du möjlighet att se om du är i riskzonen för typ 2-diabetes. Diabetes Wellness Sverige kommer att finnas på 1,6 & 2,6 miljonerklubbens hälsodag. En heldag med fokus på hälsa, kunskap och glädje på kungliga Djurgården. Dagen kommer att innehålla många trevliga överraskningar. Förutom gratis blodsockerkoll kommer det att finnas tillfälle som att bland annat gympa med Susan Lanefelt samt dansa salsa med Maria Lleren där även årets hälsopris kommer att delas ut. Kl 13.30 kommer du även att kunna medverka i Hjärtgåing - Gå, lunka, spring för hjärtat, längs Hälsans Stig vid Djurgårdskanalen.

- Eftersom vi på 1,6 & 2,6 miljonerklubben är måna om kvinnors hälsa, så uppskattar vi att Diabetes Wellness Sverige finns på plats och bjuder alla som vill på en gratis blodsockerkoll, för att se vilka som är i riskzonen för typ 2-diabetes, säger Inger Söderholm, 1,6 & 2,6 miljonerklubben.

En dag i hälsans tecken där du som besökare kan se om du är i riskzonen för typ 2-diabetes.

- Genom att erbjuda kostnadsfri blodsockerkoll kan vi fånga upp personer som ligger i riskzonen för typ 2-diabetes. Vi kan ge råd om vad man kan göra för att minska risken för att drabbas av sjukdomen eller hänvisa till sjukvården om det skulle behövas. Vid tidigare tillfällen har vi hänvisat fem-sex procent att uppsöka sin vårdcentral, så behovet finns. Vi har märkt att det har varit mycket uppskattat att få möjligheten att kunna testa sitt blodsocker och att hålla koll på sin hälsa. Genom att erbjuda gratis blodsockerkoll vill vi öka medvetenheten om diabetes och kunna hjälpa personer som eventuellt ligger i riskzonen genom att sprida information om hur man kan förebygga att få typ 2-diabetes genom att leva ett sundare liv gällande kost, vikt och motion, säger Ann Fogelberg, PR- och Pressansvarig på Diabetes Wellness Sverige.

I dag är det många som har förhöjt blodsocker utan att veta om det. Att konstant ha för högt blodsocker är skadligt för kroppen och innebär en risk att utveckla diabetes. Genom att förändra kost- och motionsvanor går det att minska risken för typ 2-diabetes. Ju tidigare det upptäcks, desto tidigare kan man åtgärda det samt minska risken för sjukdomen.

Syftet med blodsockertesterna är att hjälpa människor att i tidigt skede upptäcka att de eventuellt har diabetes eller om de ligger i riskzonen för att utveckla sjukdomen. Diabetes Wellness Sveriges sjuksköterska kommer finnas på plats för att utföra gratis blodsockerkoll och svara på dina frågor om diabetes. Ta möjligheten och se om du är i riskzonen för typ 2-diabetes.

Plats: Djurgården, vid Sjöhistoriska
Tid: Söndag den 8 september, kl 11-16
Information om diabetes och gratis blodsockerkoll av sjuksköterska på plats. Det är dock viktigt att inte äta eller dricka något, utom vatten, en timme före mätning.
Kontaktperson: Ann Fogelberg 0707-15 99 85, ann@diabeteswellness.se

Kommande blodsockerkoller där du kan kolla ditt blodsocker gratis på:
Onsdag 11 september, kl 11-16, Skärholmen Centrum (vid H&M)
Tisdag 17 september, kl 11-16, Emporia Malmö, stora entrén
Onsdag 18 september, kl 11-16, Nova Lund
Ha koll på våra tider och platser för gratis blodsockerkoll på blodsockerkollen.nu

Anmäl dig till Hjärtgåing, och var med att bidra till forskning på kvinnohjärtat. 100 kr per deltagare (gratis för alla under 18 år) för Hjärtgåing.

Läs mer om 1,6 miljonerklubben HÄR