Publicerat 3 juni 2021

Antalet nya användare av diabetesläkemedel ökar kraftigt, enligt en färsk rapport från National Institute of Public Health. Vi har sett en gradvis ökning under de senaste fem åren, men ser att ökningen har gjort ett hopp 2020.

I dag använder cirka 221 000 personer blodsockersänkande läkemedel, enligt siffror från receptregistret i Norge. Denna typ av medicin används främst för att behandla diabetes.

Andelen nya användare ökade från 3,9 per tusen 2019 till 4,8 per tusen på 4,8, en ökning med så mycket som 25 procent, visar beräkningarna.
- Det är svårt att peka på en tydlig orsak till denna ökning, säger diabetesforskare Larc Shristian Mørch Stene vid FHI.
- Det kan bero på en ökning av antalet nya fall av diabetes, men det kan också bero på en förändring i andelen personer med diabetes som behandlas med blodsockersänkande läkemedel. Eller en kombination av dessa två, tillägger han.

Under de senaste fem åren har både andelen användare och antalet nya användare ökat gradvis. Siffror från receptregistret och FHI (figur ovan) visar dock att utvecklingen kommer att påskyndas 2020. Figuren visar siffror för hela befolkningen (alla åldrar) i Norge, och nya användare definieras som antalet personer som inte har använt blodsockersänkande läkemedel de senaste fem åren.

Spelar pandemin någon roll?
Under det senaste året av pandemier och begränsningar har många upplevt stora förändringar i deras dagliga liv. Även om media rapporterar om ökad försäljning av utomhusutrustning och många människor som gör utomhusaktiviteter i skog och mark, vet vi att vissa grupper fortfarande kan uppleva mindre fysisk aktivitet och ökad vikt när jobb och organiserade fritidsaktiviteter stängs.
- Ytterligare forskning kommer förhoppningsvis att hitta svar på orsaken till det stora antalet nya användare av blodsockersänkande läkemedel, säger Stene. Vi planerar att göra en större studie där vi kombinerar data från receptregistret med andra register för att undersöka tidstrender i nya fall av diabetes på ett bättre sätt.

Läs mer på: Folkehelserapporten om diabetes i Norge

Källa: Diabetes Wellness Norge