Publicerat 18 januari 2019

Ju tidigare en person med övervikt och diabetes typ 2 opereras desto större är chansen att diabetessjukdomen botas. Det framkommer i en ny rapport från SOReg, det skandinaviska obesitaskirurgiska registret, där det redovisas hur obesitaskirurgi påverkar diabetessjukdom. Mats Svensson, som tidigare hade diabetes typ 2, gjorde en sleeve gastrectomi och gick ner 40 kilo och är i dag medicinfri.

I SOReg finns data för 64 200 patienter, opererade med primär gastric bypass eller sleeve gastrectomi (magsäcksoperationer), mellan 2007 och 2018 i Sverige. Av dessa hade 11 800 diabetes före operationen samt 18 900 med prediabetes. I en ny rapport från SOReg framkommer det att man med operation har stor chans att bota diabetes typ 2, samt även att chanserna ökar ju tidigare operationen utförs.

- Att överviktskirurgi har mycket god effekt på diabetes är väl känt från tidigare studier: dödligheten minskar, risken för följdsjukdomar, till exempel hjärtinfarkt, minskar och sjukdomen kan i många fall helt gå tillbaka så att man kan sluta med all medicinering och alla blodvärden normaliseras, så kallad remission, säger Ingmar Näslund, docent och överläkare i kirurgi vid Universitetssjukhuset Örebro och biträdande registerhållare för SOReg.

Ingmar menar även att i många andra länder tycks det finnas en större acceptans för obesitaskirurgi som en del av behandlingen av diabetes hos patienter med fetma. Många studier inklusive tidigare rapporter från SOReg har visat hur obesitaskirurgi har en skyddande effekt mot att utveckla diabetes och hur i många fall sjukdomen går i remission hos de patienter som har diabetes typ 2 preoperativt. I denna extra rapport från SOReg gör de några fördjupade analyser av effekter på diabetes.

Rapporten kan laddas ner från SORegs hemsida www.ucr.uu.se/soreg under Årsrapporter.
Fördjupningsrapport

Källa: Pressmeddelande Region Örebro Län

Sleeve gastrectomi, en lyckad operation
I november 2017 gjorde Mats Svensson, f d elitidrottare, en sleeve gastrectomi, vilket var en mycket lyckad operation. I dag är han 40 kilo lättare, är medicinfri, och mår mycket bra.

Under 20 år hade Mats Svensson, 62 år, varit överviktig och kunde inte ta tag i sin situation själv. Han vägde då 122 kilo och hade haft diabetes typ 2 i sex år och tog både metformin samt insulinsprutor. Han gick ett flertal utbildningar och försökte själv att äta mer dietmat för att gå ner i vikt och insåg till slut att ”det här fungerar inte för mig”. Vid ett besök hos läkaren tog han upp att han skulle vara intresserad av en sleeve gastrectomi-operation. Då läkaren sa att han hade ju ändå försökt själv i flera år, vilket är ett måste, men inte lyckats skulle det inte vara några problem att han skulle kunna få en operation. Han fick då genomgå ett flertal tester innan operationen och i november 2017 fick han en tid. Så in på operationsbordet på sjukhuset i Landskrona och 25 minuter senare efter en titthålsoperation var han klar. Vid operationen skar man då bort 80 procent av magsäcken.
- Jag fick åka hem dagen efter och fick med mig smärtstillande medicin som jag aldrig tog och fick samtidigt sluta med insulin, säger Mats.
Metformin åt han endast några månader efter operationen och är i dag helt medicinfri. Även hans blodtryck är normalt.

I dag medicinfri och 40 kilo lättare
Första steget att gå ner till 114 kilo gick relativt snabbt och även ner till 108. Under ett års tid gick han ner 40 kilo och väger i dag 82 kilo.
- Efter operationen har jag mått som en prins där min kropp fungerar perfekt och jag ångrar ingenting. Jag äter i dag allting, var tredje timme, men inte så mycket, tillägger Mats.
Det enda han kompletterar med i dag är järn samt olika vitaminer som A, B och D varje dag.

Under det första året fick han inte dricka någon alkohol. Innan var han måttlig med alkohol så det var egentligen inga problem för honom att leva utan. I dag kan han ta en drink vid något enstaka tillfälle. När det gäller maten så äter han i dag små portioner och mycket ägg men gillar inte fett.
- Jag har fått tillbaka mina smaklökar och äter allting.

Mats tips om du går omkring och har funderingar om du ska göra en operation.
- Jag kan varmt rekommendera en operation. Om du har försökt gå ner i vikt under en längre period så är operation den enda utvägen, avslutar Mats.Text: Ann Fogelberg samt Pressmeddelande
Foto: Pixabay och privat