Publicerat 18 augusti 2020

När Dan Beutlers dotter var ett och ett halvt år och blev orkeslös samt var trött förstod Dan och hans fru att något inte var som det skulle. De åkte då in till sjukhuset där läkaren skickade hem dem.
- Läkaren sa att ”Det här är bara någon infektion”, säger Dan.
När magen svullnade upp på Stella åkte de in igen akut till sjukhuset. Det visade sig då att hennes blodsockervärde låg på över 40.

Handbollsmålvakten Dan Beutlers förstfödda dotter Stella, fick diagnosen typ 1-diabetes, vid ett och ett halv års ålder. När Dan fick beskedet spelade han handboll som proffs i Tyskland och kände sig inte hemma i sjukvården.
- Vi blev hemskickade från sjukhuset två gånger, fortsätter Dan.
Det var inte förrän Stellas mage svullnade och blåstes upp som en ballong som de åkte in till sjukhuset igen. När de kom in blev det akut då Stella hade över 40 i blodsockervärde.
- Hade vi kommit in en dag senare så hade det kanske varit för sent.
Det blev en vistelse på två veckor på sjukhuset då Stella fick insulin intravenöst för att få ett stabilare blodsockervärde.
- Vi ville bara åka hem med henne till Sverige, men hon var i för dåligt skick. Det var en enorm oro för oss. Det var också svårt när man inte behärskade tyskan fulländat.
Läkarna tyckte ändå att det var ett under att Stella ändå kunde stå upp. Efter att hon hade fått ner sitt blodsockervärde och allt såg stabilare ut, fick de åka hem med en Medtronic pump.
Stella kände sig inte helt bekväm med pumpen på dagis eller hemma som fick tas av och på när hon skulle bada eller duscha. Vid fyra års ålder, när familjen flyttade tillbaka till Sverige, bytte hon till en Omnipod, vilken var sladdlös och vattentät.
- Och vilken skillnad det blev på Stella. Det blev som natt och dag med en helt ny tjej som kände en frihet.
Men oron har alltid funnits där med sönderstuckna fingrar på Stella, sömnlösa nätter för vakandet. Då han själv var ute och reste mycket som landslagsspelare i handboll hade han inte lika mycket tid med Stella, vilket resulterade i att hans fru brände ut sig.
I dag är Stella tio år där hela familjen mår bra. Under åren har Stella även fått två småsyskon.

Även Stella har valt att aktivt spela handboll
Stella är i dag väldigt aktiv och har gått i pappas fotspår gällande handbollen. Dan började med handbollen när han var sju år och Stella började redan som femåring och är i dag målvakt, som sin pappa.
Stellas pappa och mamma kan i dag följa Stellas blodsockerkurva och har inte samma oro.
- Hon ligger väldigt jämnt i blodsockernivå. Mycket tack vare att hon är aktiv. Ju mer aktiv hon är desto bättre blodsockervärde, förklarar Dan.
När det gäller kosten så vill Dan att hon ska kunna vara som andra och kunna äta allt.
- Men det blir inte lika mycket godis som hon velat ha. Men vi försöker inte göra någon grej av det.
Stella är också glutenintolerant, som sin mor, vilket uppdagades ett år efter att hon fick sin diagnos, typ 1-diabetes. Så Dan och hans fru är noga med vad Stella kan äta och inte äta.
I samband med att Stella hade sin Medtronic införskaffade familjen en cockiepoe, som skulle utbildas till en diabeteshund, vilket skulle vara en trygghet för familjen. De ansökte om en plats på utbildningen men i samma veva som de skulle starta utbildningen, fick Stella sin Omnipod. Efter det blev allt mycket enklare där hela familjen kunde känna sig friare. Hunden har de kvar, men det blev ingen diabeteshund.

Utbytbara skal i valbar färg till Omnipod
I coronatider har de hela tiden fått olika direktiv av läkarna, hur de skulle förhålla sig och valde att isolera sig hemma i Åhus i en månad. Under tiden började Dan skissa på ett företag som kunde sälja färgglada skal till den annars rätt så tråkiga Omnipoden och startade företaget Diafin som nyligen hade premiär. Företaget siktar in sig på att förmedla utbytbara skal till insulinpumpar där ombyte förnöjer. Innan hade Stellas mamma målat hennes Omnipod eller satt på klistermärken, för att piffa till den, till exempel när hon skulle gå på kalas. Stella ville så klart matcha sin Omnipod utifrån vad hon skulle ha på sig. Det var då Dan kom på att man kunde göra färgglada och utbytbara skal till Omnipoden. Han tittade då på olika material och har nu startat sin verksamhet med luktfria gummiskal som tillverkas i USA och i Nederländerna i 20 olika färger.
- Jag har på min egen dotter Stella sett effekterna av sjukdomen på nära håll, men också hur en sådan sak som en insulinpump kan påverka vardagen på olika sätt. Ett skal i valbar färg är en liten detalj som gör stor skillnad. Jag märkte att Stella blev glad och kände sig lite festligare när hon skulle gå på kalas, då hon kunde byta ut sitt skal beroende på outfit. Det blev en wow-känsla för mig som förälder. Jag hoppas nu även kunna glädja andra att ha den möjligheten. Att fler ska upptäcka möjligheterna istället för att låta sig begränsas, avslutar Dan.
Än så länge har han bara skal till en Omnipod, men tittar samtidigt framåt och vill utveckla marknaden med fler möjligheter. Så spännande fortsättning följer.


​​Stella med sin Omnipod och sitt färgglada skal

Tips till föräldrar med barn som har typ 1-diabetes:
- Låt inte barnet bli ett värde. Försök att släppa på tyglarna.
- Var inte så kostfixerad. Låt inte diabetesen styra och hindra att man är sin sjukdom.
- Mycket aktivitet är bra. Det har hjälpt oss.

Text: Ann Fogelberg
Foto: Privat


Dan Beutler spelade handboll på landslagsnivå och som proffs i Tyskland under ett flertal år. I dag spelar han i HK Malmö.

Läs mer om skalen på diafinstore.com