Publicerat 29 augusti 2018

Hösten närmar sig, skolorna har börjat och semesterperioden är slut. Vid dessa tider är det vanligt att drabbas av förkylningar och halsont. Vår sjuksköterska Yvonne har samlat lite information och råd som du kan ta del av nedan. Det går även bra att kontakta Yvonne direkt för frågor kring diabetes via E-post: info@diabeteswellness.se

Till dig som har ont i halsen

De allra flesta halsinfektioner läker av sig själva inom en vecka, oavsett om de orsakas av virus eller bakterier. Om du har ont i halsen och samtidigt har snuva, heshet eller hosta och ibland feber, så talar det starkt för att det är ett förkylningsvirus som ligger bakom. Då ska man låta infektionen läka av sig själv eftersom penicillin inte gör nytta mot virus, ibland har man ont i en vecka.

Om du bara har halsont och feber orsakas infektionen ibland av bakterier framförallt streptokocker dvs. halsfluss. Vid lindrig halsfluss har man inte nytta av antibiotika. Vid måttlig eller svår halsfluss med streptokocker rekommenderas antibiotika. Vid svår halsfluss kan man förkorta tiden med besvär 2-3dagar med antibiotika.

Läkaren kan vid misstanke ta ett snabbtest på streptokocker i halsen med vita beläggningar på halsmandlarna, för att se om penicillin gör nytta.

Antibiotikabehandling

Om antibiotika bedöms göra nytta ges i första hand penicillin som har bra effekt mot streptokocker. Efter 2-3 dagars behandling är du smittfri men ska fortsätta äta kuren ut.

Det är inte bra att ta antibiotika i onödan då de nyttiga bakterierna du bär på slås ut. Du kan också få diarré och utslag av biverkningarna.

Goda råd

  • Dryck och halstabletter kan vara lindrande. Gärna varma drycker med lite honung och ingefära.
  • Smärtstillande läkemedel kan tas vid behov t.ex. Alvedon eller ibuprofen.
  • Tvätta händerna ofta för att undvika smitta.

Att vara uppmärksam på

Kontakta läkare på nytt om du försämras eller inte blir bättre inom3-4 dagar. Ta även kontakt om du får svårt att gapa eller svälja. Du kan ha fått en halsböld dvs. en varbildning vid halsmandlarna.

Har man Diabetes får man vara extra observant på ev. högre blodsocker vid infektion och feber, så  det är bra om man kollar sitt blodsocker lite oftare. Vid typ 1 diabetes kanske man får ge lite mer insulin.

 

Källa: Folkhälsomyndigheten