Publicerat 23 mars 2022

Synnöve fick beskedet att hon hade typ 2-diabetes för elva år sedan.
- Det var vid ett rutinbesök för mitt höga blodtryck som jag fick diagnosen typ 2-diabetes, säger Synnöve.

Synnöve Friman, 82 år, har levt med typ 2-diabetes i elva år. Det var när hon var på sin årliga blodtryckskontroll som läkaren även ville ta ett sockerprov på henne.
- Åh, så mycket socker du har, sa min läkare, och gav mig recept på fyra Metformin om dagen, fortsätter Synnöve.
Efter en månad fick hon minska sin dos och i dag, sedan fyra år tillbaka, behöver hon bara ta en tablett om dagen.
På grund av att hon bytte ut sin kost efter det kostråd hon fick vid sin diagnos kunde hon successivt dra ner på sin medicinering.
- Jag skulle sluta dricka mjölk och inte äta några bananer. Jag bytte ut brödet mot surdegsbröd och tog en potatis, istället för flera. Och så drack jag ett glas vin om dagen.
Vid sin diagnos vägde hon 62 kilo och i dag väger hon 56.
- Jag försöker hålla vikten genom att äta rätt.
Till frukost blir det ofta kaffe och ett glas mjölk med en skiva surdegsbröd med mjukost eller leverpastej på. Lunchen består oftast av en salladstallrik med spenat och morötter med en bit fisk eller kött och till middagen vid 17-tiden kan det bli köttsoppa med broccoli samt en potatis.
- Jag har alltid morötter och tomater hemma.

Synnöve håller sin diabetes i schack
Hon har inte fått några komplikationer av sin diabetes förutom att de såg en förändring på hennes ögon förra året, då hon var på sin årliga ögonbottenfotografering.
- Annars har jag klarat mig bra. Och jag har bra njurfunktion, förklarar Synnöve.
I dag har hon bra blodsockervärde som ligger på 5. Fast hennes sköterska tror att hon kan ha haft diabetes under en längre tid, innan hon fick sin diagnos.
Men i dag är hennes allmäntillstånd bra och hon går och kollar sina värden två gånger om året.
Förutom att Synnöve är noga med sin kost, tar hon även dagliga promenader samt håller igång med sång och musik som hon älskar. Hon är med på musikkvällar och sjunger gärna själv.
- Jag har även sjungit en truddilutt på Karlavagnen på radion. Och blir i dag kallad Primadonna.
Tidigare uppträdde hon och hennes man tillsammans och sjöng på deras fritid. Men i december 2014 blev han sjuk och fick läggas in. Sedan sex år tillbaka bor han på ett äldreboende, är dement och sitter i rullstol.
- Jag besökte honom två gånger i veckan förut, men höll på att bli utbränd, så nu blir det en gång i veckan istället.
Förutom att hon besöker sin man en gång i veckan, går sina dagliga promenader, sköter hon även om sin lilla trädgårdstäppa.
- Jag håller min diabetes i schack och måste vara på hugget för att ha koll på allt gällande bank-ID och annat. Men jag har utnyttjat mitt liv väldigt bra. Man får ta vara på sig, för man blir ju äldre. Jag gör så gott jag kan, så länge som jag orkar, avslutar Synnöve.

Tips till andra med typ 2-diabetes:
- Se över din ekonomi.
- Aktivera dig.
- Gör så trevligt som möjligt för dig.
- Ta din medicin.

Text: Ann Fogelberg
Foto: Privat