Publicerat 5 januari 2018

Norge höjer nu sin sockerskatt på bland annat choklad, konfektyr och läsk som har upprört många handlare, vilket de tror kan leda till ökad gränshandel. Men ur hälsosynpunkt är det positivt med tanke på att fruktos förändrar gener som kan leda till ett flertal sjukdomar som bland annat diabetes.

Nu när Norge höjer priserna på choklad, konfektyr och läsk upprörs många arbetare och arbetsgivare. De fruktar att det kommer bli färre norska jobb och en ökad gränshandel.

- Det här är ett hån mot den norska mat och dryckesindustrin, som har tillräckligt höga skatter redan, säger föreningsledaren Jan Egil Pedersen i förbundet Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund.

Skattehöjningen beräknas ta in nästan två miljarder kronor till norska statskassan genom detta, skriver NTB. Regeringen skriver på deras hemsida att skatterna på choklad, konfektyr och alkoholfria drycker ökar som en följd av budgeteringen.

- Sockeravgiften ökar med 83 procent och på läsk och andra andra alkoholfria drycker med 42,3 procent. Sista ordet är emellertid inte sagt i saken, där NHO (Næringslivets Hovedorganisasjon) har lagt in ett klagomål inför ESA (EFTAS, European Free Trade Association, övervakningsbyrå), säger Anna Nesje på NTB.

Skattehöjningen beräknas dra in närmare två miljarder kronor till den norska statskassan. Ett hån mot livsmedelsindustrin som nu riskerar att tappa jobb, anser det norska livsmedelsfacket. Också dagligvaruhandeln reagerar kraftigt på chockhöjningen på varor som choklad, sötsaker och läskedrycker.
Nästa land att haka på är Storbritannien som beräknar höja sockerskatten under våren. Kanske även något för Sverige att haka på.
Någonting att tänka på är att socker inte är så hälsosamt som vi egentligen skulle behöva dra ner på. Fruktsocker (fruktos) i raffinerade livsmedel brukar beskrivas som den värsta typen av socker vi kan äta eftersom fruktos inte fungerar bra som energikälla för våra celler. Istället lagras fruktosen i levern och drar igång en fettbildning som kan leda till fettlever om fruktosintaget är högt och konstant.

Källa: dinside.no