Publicerat 30 maj 2018
Yvonne Liss har arbetat som sjuksköterska sedan 1981 och brinner för ämnet diabetes. Hon kommer finnas hos oss på Diabetes Wellness Sverige och svara på frågor om sjukdomen samt finnas som stöd till er med diabetes, anhöriga och till övriga.
 

Yvonne Liss, med erfarenhet som sjuksköterska, som har levt som anhörig till en med diabetestyp 1 i 23 år, kommer finnas tillgänglig under vissa dagar för att svara på frågor kring sjukdomen diabetes, typ 1 och typ 2. Så att du som har sjukdomen, är anhörig eller är allmänt intresserad har möjlighet att kunna ställa frågor till henne. Genom åren har hon även gått olika utbildningar bland annat inom diabetes, hjärt- och lungräddning, vidareutbildning i kirurgi och medicin med flera. Hon har även haft egen rörelse med friskvård för företag samt svarat på frågor på Vårdguiden med fokus på diabetes.

- Jag brinner för att hjälpa andra som står nära diabetes och lära ut samt sprida kunskap om sjukdomen. För jag ser att det finns en stor okunskap i ämnet, säger Yvonne.

Hon vill visa att man kan leva som vanligt, men att det är viktigt att man blir vän med sin sjukdom.

- Jag har alltid trivts med att hjälpa människor, det ger mig väldigt mycket, fortsätter Yvonne.

Under åren har hon även hjälpt till i skolor som resurs för barn med diabetes och tycker det är viktigt att sprida kunskapen om sjukdomen på dagis och i skolan. Hon poängterar även hur viktigt det är med schemaläggning, att till exempel inte lägga gymnastiken i samband med lunchen.

Hon anser även att det borde vara enklare att ansöka om vårdbidrag hos Försäkringskassan, där hon märkt att det kan vara komplicerat att få igenom bidraget.

- Det är viktigt att ha glädje och humor och försöka leva ett vanligt liv så mycket som möjligt. Man ska inte låta sjukdomen ta överhand eller vara ett hinder. Låt inte negativa tankar ta över. Ta fram det lilla positiva i vardagen och förlora aldrig hoppet. Carpe diem, tillägger Yvonne.
Yvonne kommer att finnas som stöd hos oss på Diabetes Wellness Sverige och svara på era frågor kring sjukdomen diabetes för er med sjukdomen, anhöriga och övriga.

- Det ska bli mycket spännande och roligt att få hjälpa till att svara på frågor och finnas som stöd samt upplysa om sjukdomen diabetes, avslutar Yvonne.

Du kontaktar Yvonne genom att skicka ett mail till: info@diabeteswellness.se.

Text och foto: Ann Fogelberg