Publicerat 12 april 2023

I februari 2022 fick Liza Ronnerheim corona för andra gången, vilket troligtvis var anledningen till att hon fick diagnosen typ 1-diabetes cirka ett år senare.
- Det kändes som att kroppen inte hade återhämtat sig efter coronan och det var tungt att andas, men Vårdcentralen sa att det var sviterna efter min corona.
Så Liza fick kämpa under en lång period för att få diagnosen typ 1-diabetes bekräftad och fick börja med insulin.


Liza Ronnerheim, 34 år, insjuknade i corona 2019 första gången, då hon var sjuk under två veckor. I februari 2022 fick hon corona igen.
- Jag var dålig i fem-sex dagar med en liten influensa och feber, fortsätter Liza.
Men hon återhämtade sig inte, utan hade tungt att andas. Hon kontaktade då Vårdcentralen och fick göra tester med syresättningar.
- De sa bara att jag skulle jobba lite lugnare.
Några veckor senare fick hon klåda på kroppen, då Vårdcentralen svarade att ”Det kan ju vara så när man har haft corona”.
- Jag började få huvudvärk på eftermiddagarna vilket blev en psykisk stress för mig. Till slut gav jag upp. Det är inte lätt att söka vård.
Men Liza blev tröttare och blev väldigt törstig samt kissade mycket.
- Jag kunde dricka fyra liter på en dag. Och mina kollegor undrade hur jag mådde.
Det var inte förrän hon hade skummat urin som hon blev orolig igen.
- Jag tänkte att nu har det hänt något med mina njurar och fick en akut läkartid.
Då först tog de ett snabbsocker på Liza, som visade på elva och insåg att hon hade diabetes.
I början var de osäkra på om hon hade typ 1- eller typ 2-diabetes och gav henne bara Metformin.
- De sa att ”Vi måste få svar på fler prover”, vilket tog en vecka, då de sa ”Du måste få insulin”.
Och konstaterade att Liza hade typ 1-diabetes.

Gick ner 35 kilo på ett år
Liza tålde dock inte det första insulinet, utan fick en allergisk reaktion och tuppade av. Hon fick då åka in till sjukhuset där det visade sig att hon hade 30 i blodsockervärde.
- De la då in mig på dropp med ett nytt insulin, och ville sedan skicka hem mig, berättar Liza.
Men tack och lov var det en sköterska som sa att ”vi kan ju inte skicka hem henne med 30 i sockervärde med fyra barn att ta hand om”, och behöll henne, som tur var, på sjukhuset.
- Jag hade då ketoner som hade börjat bildats i kroppen samt svårt att andas. Jag hade tagit upp om andningen redan en månad efter coronan, det vill säga cirka ett år innan. Tänk om de hade tagit ett snabbsocker från början då hade jag sluppit allt detta.
Hon gick även ner 35 kilo under ett år, vilket läkarna borde ha uppmärksammat.
- På två månader gick jag ner tio kilo, men ingen reagerade. De sa bara att jag var utarbetad eftersom jag jobbar inom vården.
När Liza fick bekräftat att hon hade typ 1-diabetes undrade hon, var kommer det här ifrån. Åldersdiabetes fanns i släkten, men inte typ 1-diabetes.
- Läkaren förklarade att det var coronaviruset som troligtvis hade satt igång min diabetes.

Blir yr när hennes blodsocker blir för lågt
Vid elva års ålder var Liza trött i skolan och blev torr i huden vilket visade sig att hon hade hypotyreros och har tagit Levaxin sedan dess.
- De sa att det är lättare att få typ 2-diabetes när man har hypotyreros, påpekar Liza.
Men istället fick Liza typ 1-diabetes och tar i dag två typer av insulin.
Fast ett tag var hennes insulin slut på apoteket.
- Jag hade läst på en Facebook-grupp att det var läge att börja bunkra insulin. Då kände jag paniken när det var svårt att få tag på insulin.
Men för närvarande är det lugnt.
Hon är nöjd med sin Libre på armen som hon kollar 18-20 gånger per dag, vilken också larmar om blodsockervärdet blir för högt eller för lågt.
- Det är så mycket som påverkar mitt värde, till exempel stress, värme, om jag sover dåligt och vid menstruation.
När hon stressar på jobbet larmar den ofta och på sommaren får hon minska på insulinet.
- På sommaren är det något annat som händer i kroppen.
Men oftast ligger hennes värde mellan sex och tio.
- Jag känner när jag blir för låg, då får jag en yrsel på ett annat sätt. Det snurrar till lite och jag tänker vad händer nu och får panik i kroppen. Ibland känner jag inte av det, men när min Libre varnar då tar jag ett extra stick i fingret för att kolla.
Hon har funderingar på att skaffa sig en Dexcom och ska ta upp det med sin diabetessköterska vid nästa möte. Men än så länge fortsätter hon att ta sina sprutor som hon ändå känner sig bekväm med.

Utesluter socker i möjligaste mån
Liza äter bra som husmanskost samt mycket grönsaker och frukt, men mindre av snabba kolhydrater och utesluter socker i möjligaste mån.
- Men någon gång ibland äter jag en pizza och jag kan ta en chokladbit till helgen eller när jag blir för låg. Jag tänker på hur jag kan motionera och äta för att få ner mitt blodsockervärde. Läkaren har sagt att sköter jag det så bra som jag gör nu, så kommer det gå bra för mig, förklarar Liza.
När det gäller alkohol så kollar hon sockerhalten och alkoholen på drycken, där det mest blir vin.
- En på Systembolaget tipsade mig om Stoneleigh Sauvignon Blanc. Han sa ”har du diabetes, då kan du dricka den här”. Jag försöker leva som jag gjorde innan diagnosen och tycker att jag har fått kläm på det.
Liza tipsar om en bra diabetesapp, som hon använder, där det ligger olika maträtter i appen.
- Det är bra när man går på restaurang och ser vad som är bra att äta. Men jag önskar att vården hade mer kunskap.
I nuläget har hon en typ 2-diabetes läkare, vilket inte är det mest idealiska. Men förhoppningsvis får hon en typ 1-diabetes läkare inom snar framtid.
- Efter alla turer har jag återhämtat mig och har i dag den energin som jag hade innan min diabetes. Det har ju blivit ett helt nytt liv som man har fått lära sig att hantera, avlutar Liza.

Tips till andra med typ 1-diabetes:
- Stå på dig. Byt läkare om du inte är nöjd.
- Lev ett så normalt liv som möjligt.
- Ha koll på diabetesappar.

Text: Ann Fogelberg
Foto: Privat