Publicerat 5 oktober 2018

Artisten Gladys del Pilar har levt med diabetes typ 2 i fyra år. Hon tror att hennes stressiga liv som artist under många år kan ha bidragit till att hon fick sin diagnos 2014. I dag lever hon ett lugnare liv och mår bättre samt går på regelbundna kontroller.

När Gladys del Pilar var på en allmän hälsokontroll 2014 uppdagades det att hon hade för högt blodsockervärde. Alla provsvar var bra förutom hennes blodsocker, som då låg på 10. Hon fick då rekommendationer att kolla upp det och bokade tid hos läkare som kunde konstatera att hon hade diabetes typ 2. Hon fick då utskrivet Metformin av läkaren samt en diabeteskurs av sin vårdcentral.

- Det var svårt att ta in i början att jag hade fått diabetes. Jag hade en helt annan bild av vad diabetes var, säger Gladys.

På kursen på Stuvsta vårdcentral fick hon lära sig mer om diabetes och vad det innebar att ha sjukdomen, samt träffa andra diabetiker att dela erfarenheter med.

- Vi var tio personer som träffades cirka var tredje vecka i ett halvår. Det var ett väldigt bra upplägg där de var mycket tillmötesgående, där vi även fick träffa läkare, dietist samt få koll av ögonbotten.

Regelbundna kontroller
När hon tänker tillbaka på sitt tidigare liv erkänner hon att det har varit alldeles för stressigt under en tio års period, då hon även var nära en utmattning. Vilket hon tror kan ha varit en bidragande orsak till att hon fick diabetes. Vid diagnosen diabetes typ 2 år 2014 tror läkaren att hon redan två år tidigare kan ha fått sin sjukdom.

I dag har hon ett lugnare tempo med inte lika hårt tryck. Hon kollar sitt blodsocker cirka tre gånger om dagen genom att sticka sig i fingret, morgon, middag och kväll. Först i början räckte det med tabletter för Gladys, men i våras var hon tvungen att utöka med sprutor. Så i dag ligger hon på runt 7 i blodsockervärde. Hon går regelbundet på sina kontroller och kollar njurarna som fungerar bra. Det blir även fotvård ibland samt ögonbottenkontroll en gång om året.

- Det är viktigt att man går på sina kontroller, tillägger Gladys.

I och med att hon som sjuåring blev adopterad så vet hon inte om det finns diabetes i släkten. Det enda hon vet är att hennes tvillingsyster, som också är adopterad, inte har det.

Undviker fet och friterad mat
När det gäller kosten så är hon duktig för det mesta men slarvar ibland. När man är artist som Gladys så blir det ofta oregelbundna arbetstider där flera matställen är stängda när hon slutar på kvällar och nätter. Så ofta blir det istället gatukök eller medhavd matlåda, som hon har blivit duktigare på att ta med sig. Hon försöker att undvika fet och friterad mat samt snabba kolhydrater. Pizza, hamburgare, pasta och socker är sådant som hon undviker och läser ofta på innehållsförteckningarna på förpackningar gällande sockerhalten. Så numera blir det mer nyttig mat och mycket grönsaker.

- Det är jättebra med salladsbarerna på affärerna, fortsätter Gladys.

Gällande motion och träning går det upp och ner.

- Att hålla kontinuitet i helheten är inte lätt. Men jag vet att jag måste röra på mig. Jag har ett abonnemang på SATS så i våras gick jag och tränade två dagar i veckan. Men det går i perioder.

Hon menar på att hon måste hitta rutiner i vardagen och hitta tillbaka till motivationen där hon känner att hon mår så bra efteråt. Men det är som sagt inte lätt när man är artist och har oregelbundna tider.

Aktuell med bok, skiva och i ”Ghost”
Gladys säger att hon tar det lite lugnare nu, men för mig låter det som ett fullspäckat schema. Körledare på tre olika platser måndag till onsdag, aktuell i musikalen ”Ghost” på Chinateatern tre dagar i veckan samt aktuell med skiva och bok nu i månadsskiftet oktober/november.  
- Körerna ger mig mycket positiv energi. Att få göra något som jag tycker är kul, berättar Gladys.

Just nu är hon som sagt aktuell i musikalen ”Ghost”, en pulshöjare med snabba byten i tre timmar med dubbla föreställningar på lördagar, som de förhoppningsvis kommer att köra till april. Bokrelease av boken ”Tro, hopp och kärlek” och skivsläpp i månadsskiftet. Så det är inte många lugna stunder för henne.

Boken var tänkt som en kokbok från början men blev en självbiografi som handlar om hennes liv som adopterad från Sydamerika och som sjuåring att komma till Sverige. Hon berättar också i boken om hennes resa genom livet med upp- och nedgångar samt hennes 30 år som artist. Boken kommer att släppas i månadsskiftet oktober/november i samband med hennes 30 års karriär som artist.

Hon är även aktuell i en satsning med Malou von Sivers i elva veckor, där hon är en av tre som medverkar.

- Vi kommer ses tre gånger i studion och under tiden ha hjälp av tränare, dietist och läkare. Målet är att förbättra mina värden och stärka upp min kropp, vilket är en fantastisk möjlighet, avslutar Gladys.

Hennes dagar går numera mer på rutin med att hon går upp vid niotiden och kommer igång vid elva. Sen är det ett fullspäckat schema hela dagen. Men hon har som tidigare sagt lugnat ner sig och mår mycket bättre i dag. Nu ser hon fram mot att även förbättra sina blodsockervärden och få en bättre hälsa.

Gladys tips till andra diabetiker:
- Gå på alla kontroller.
- Ta till dig av de kostråd som ges.
- Gör upp en plan som fungerar för dig.
- Hitta tid att röra på dig, om det så bara är en promenad runt kvarteret.
- Ät den medicin som du har blivit ordinerad.

Text: Ann Fogelberg
Foto: Privat samt Charlotte T Strömvall