Publicerat 4 oktober 2019

Det finns inte några medicinska skäl att avstå från ett måttligt bruk av alkohol även om du har diabetes. Det är däremot viktigt att känna till vad som händer i kroppen när du dricker alkohol och hur du förebygger den ökade risken för lågt blodsocker – insulinkänning. Risken att drabbas av insulinkänning när du dricker alkohol är störst för personer som behandlas med insulin eller tabletter som frisätter eget insulin (su-preparat).

Vad händer i min kropp när jag dricker alkohol?
I levern sker nybildning av glukos (socker) och här lagras också vårt glykogenförråd (sockerförråd). Att levern släpper ut socker är livsviktigt för att en människa ska kunna upprätthålla en jämn blodsockernivå mellan måltiderna. En av alkoholens effekter är att den hämmar leverns förmåga att bilda socker. Så länge som det finns socker kvar i sockerförrådet så kan levern frisätta detta socker men när det är slut ökar risken att få lågt blodsocker.

Hos en person som inte har diabetes skickas automatiskt signaler till bukspottkörteln, där insulinproduktionen sker, om att dra ner insulinproduktionen till ett minimum så länge leverns nybildning av glukos är blockerad av alkoholeffekten. Detta gör att det inte är lika lätt för en person som inte har diabetes att sjunka i blodsocker. Om du som har diabetes äter samtidigt som du dricker alkohol har kroppen möjlighet att via tarmen ta upp socker från maten trots att leverns förmåga att bilda socker är blockerat.

Att reglera insulinet när man dricker alkohol
En person som har diabetes måste själv tillföra kroppen insulin via penna eller pump. Om personen tar sin vanliga dos insulin och dricker alkohol utan att äta är risken för lågt blodsocker stor. Orsaker till detta tillstånd är förutom alkoholens hämmande effekt på levern som gör att den inte har förmåga att bilda nytt socker och att sockerförrådet kan ta slut samt att kroppen inte kan stänga av det tillförda insulinet uppstår ett förhållande där man får mycket insulin i förhållande till socker i blodet. Effekten blir då att blodsockret sjunker allt för lågt och man får insulinkänning. En annan effekt som alkoholen också har är att koncentrationen av kortison och tillväxthormon minskar i blodet. Båda hormonerna har en blodsockerhöjande effekt och hjälper till att höja blodsockret vid en insulinkänning.

Bra att känna till när du dricker alkohol

 • Effekten av alkohol sitter i under hela den tid som det tar för levern att bryta ned den alkohol man har druckit och under hela den tiden finns risk för lågt blodsocker.
 • Det är väldigt individuellt hur känslig man är för alkohol oavsett vilken typ av diabetes man har. Vissa personer tycker att de ligger högt i blodsocker dagen efter alkoholintag medan andra kan ha insulinkänningar.
 • Ju mer du dricker desto längre tid tar det för alkoholen att försvinna från blodet.
 • Vid en för stor alkoholförtäring kan berusningen göra att det blir svårt att känna igen symtom på för lågt blodsocker och förstå att man behöver hjälp att häva insulinkänningen.

Tips när du dricker alkohol

 • Ät alltid mat när du dricker alkohol. Drick inte alkohol på tom mage.
 • Berätta för din omgivning att du har diabetes så att de kan hjälpa dig att äta/dricka något sött om du blir för låg (eller ringa ambulans om du mot förmodan skulle svimma).
 • Drick långsamt så att du hinner känna hur alkoholen påverkar din kropp.
 • Drick inte för mycket så att du tappar omdömet och kontrollen av din kropp och inte känner symptomen på en känning.
 • Ha alltid med dig druvsocker!
 • Ha med dig blodsockermätare så du kan testa ditt blodsocker.
 • Du ska alltid äta något innan du lägger dig för att minska risken för lågt blodsocker på natten, gärna något som innehåller kolhydrater.
 • Sänk insulindosen till natten!
 • Ta inte sovmorgon utan ställ klockan, gå upp på morgonen och ta insulin och ät frukost. Sedan kan du somna om.

Öl
Öl innehåller kolhydrater och kan behöva insulin om det används som måltidsdryck eller i större mängd. En flaska eller burk (33 cl) motsvarar en frukt eller en halv grov smörgås om man ser till kolhydratmängden.

Vin
Vin innehåller inte mycket kolhydrater. Däremot kan alkoholen, precis som i andra alkoholhaltiga drycker, ge lågt blodsocker om du dricker det i större mängder.

Sprit
Sprit som vodka, whisky, gin, renat eller liknande ger hög mängd alkohol men inga kolhydrater. Dricker man ren sprit (eller sprit utblandad i lightläsk) blir alkoholmängden lätt stor men kolhydratsmängden mycket låg. Det är då extra viktigt att äta någonting till eller fylla på med något/ några mellanmål senare på kvällen.

Cider och söta likörer
Cider, punsch och söta likörer är extra lurigt då det innehåller alkohol men också höga halter socker. Blodsockret riskerar att först bli mycket högt, och sedan när man justerar ner det för att inte må dåligt, alltför lågt. Söta likörer kan man försöka begränsa till en mindre mängd. Planerar man att dricka en större mängd cider så får man räkna med att ta lite extra insulin till cidern tidigt på kvällen och sedan äta extra mellanmål senare på kvällen. Testa, testa och testa blodsockret! Eller om du vill ha en lättare kväll och kan tänka dig något annat att dricka, välj öl eller ännu hellre vin, som det är lättare att hålla ett jämnt blodsocker med.

Källa: Svenska Diabetesförbundet

Läs gärna om Lee som har diabetes ”Hur man förhåller sig till alkohol med typ 1 diabetes”