Hur man förhåller sig till alkohol med diabetes typ 1 | Diabetes Wellness Sverige
Donate

Varje öre räknas verkligen.

Ge En Gåva

Hur man förhåller sig till alkohol med diabetes typ 1

Hur man förhåller sig till alkohol med diabetes typ 1

Engelsmannen Lee Calladine, 48 år, har levt med diabetes typ 1 i 16 år och tar sig gärna ett glas då och då. Han skulle inte vara utan det helt, men har också lärt sig att leva med det genom planering och inte utsätta sig för några risker.
 

Publicerat: 24 okt 2017
Kategori: Intervjuer
Dela:

Att ha typ 1 diabetes och unna sig ett glas då och då ingår i Lee’s vardag.

- Det betyder inte att jag inte är helt medveten vad jag gör men det är mer som att gå på auto-pilot. Min diabetes är alltid det jag sätter först. Det är ett livshotande kroniskt tillstånd och överväger mina handlingar hela tiden där säkerheten är avgörande. Jag tänker alltid på vilken typ av social situation jag kommer att vara när jag dricker alkohol. Vem ska jag vara med? Hur ska jag komma dit och komma hem? Kommer det att finnas mat tillgängligt etc. Jag dricker aldrig vid ett socialt tillfälle när jag inte är med en vän eller familjemedlem som jag litar på och som är medveten om min diabetes och vad de ska göra i en nödsituation, säger Lee.

Innan han går på fest eller ska ta sig ett glas förbereder han sig alltid genom att kontrollera sina blodsockernivåer, under och efter alkoholintaget och ser alltid till att ha intagit långsamt verkande kolhydrater innan för att motverka eventuella effekter av alkoholen. Han har alltid också sin identitetsbricka som är inristad med hans namn, föräldrars telefonnummer och de två typerna av insulin som han tar. Han ser även till att alltid bära med sig snabbverkande socker.

När det gäller hur mycket som han kan dricka berättar han att det beror på situationen.

- Jag försöker alltid att dricka förnuftigt och välja rätt typ av dryck. Jag vill inte tappa kontrollen eller vara oförmögen att hantera min diabetes, så jag är mycket försiktig med vad jag dricker och hur mycket. Det är viktigt att jag är medveten och kan testa mina blodsockernivåer och korrigera det om jag behöver, fortsätter Lee.

När jag frågar honom om vad han föredrar att dricka, hur det påverkar honom och om det har någon betydelse, svarar han:

- Definitivt! Jag har lärt mig av erfarenheterna hur olika typer av drycker påverkar mina blodsockernivåer. Vissa drycker som rött vin, sprit och inhemska öl minskar blodsockernivåerna snabbt och under en längre tid, vilket vanligtvis kräver att jag tillför en korrigerande dos av snabbtverkande insulin. Andra drycker som vitt vin har en mycket mildare effekt, det höjer bara mina blodsockernivåer något och kräver ingen åtgärd. Men min favoritdryck är gin och tonic. Gin har ingen effekt alls på mina blodsockernivåer och har också den extra bonusen att tonicen spär ut ginen. Gin är väldigt populärt i England och det finns många tillverkare och smaker att välja mellan, så jag blir aldrig uttråkad.

- Att inta alkoholhaltiga drycker när man har diabetes typ 1 är så klart olika för olika personer. Man ska därför vara förnuftig och dricka på ett genomtänkt sätt samt vara medveten om alkoholens risker. Utbildning och medvetenhet är nyckeln till att hantera denna aspekt av att leva med diabetes och så ska man följa rekommenderad information från hälsovården. Om du är osäker på vad som gäller angående rekommendationer eller vad som är lämpligt för dig, så kan du alltid söka råd från en dietist på vårdcentralen.

Är det farligt att dricka alkohol med diabetes 1?

- Absolut, utan tvekan! Det är därför det är viktigt för personer med typ 1-diabetes att förstå konsekvenserna av att dricka alkohol och vara fullt medvetna om den vägledning som ges av deras diabeteshälsovårdsteam/dietist. Eftersom jag har typ 1-diabetes, förstår jag hur jag fungerar och alkoholens effekter på mig. Det finns många missförstånd om varför människor med typ 1-diabetes ska vara medvetna om alkohol. Många människor antar bara att det är sockerhalten i drycken som orsakar ett problem genom att öka blodsockernivåerna. Även om detta gäller för många alkoholhaltiga drycker, är det faktiskt det faktum att alkohol hämmar frisättningen av lagrat socker från levern, som i sin tur kan öka min risk för allvarlig hypoglykemi om min blodsockernivå sjunker under natten. Detta sker vanligtvis fyra till sex timmar efter att jag har druckit, vilket är anledningen till att jag testar min nivå och intar lite långsamverkande kolhydrater innan jag går och lägger mig. Alla som lever med typ 1-diabetes bör göra sig medvetna om dessa möjliga faror med att dricka alkohol och hur man gör det välbetänkligt som en del av diabeteshanteringen, förklarar Lee.

Innan Lee går och lägger sig så testar han sitt blodsocker för att vara säker på att det ligger på en bra nivå.

- Ibland kan det vara svårt att hitta rätt balans, men för det mesta äter jag lite långsamt verkande kolhydrater som en smörgås eller några kex för att min blodsockernivå inte ska sjunka under natten. Jag kan också behöva göra en korrigerande dos av snabbtverkande insulin om mina nivåer är för höga men vanligtvis går jag på det säkra och föredrar att blodsockernivån är lite högre än vad jag vanligtvis skulle ha. Jag har också ett snabbverkande socker vid sängen, såsom till exempel en sockerhaltig dryck om jag får en dipp under natten, avslutar Lee.

Så visst går det att dricka alkohol när man har diabetes, men man ska så klart var medveten om riskerna och dricka med måtta.

Text: Ann Fogelberg

Kategorie: Intervjuer
Dela med sig:
×

Share this