Publicerat 29 december 2020

Sverige har satt i gång vaccineringen mot Covid-19 – men det kommer dröja ett tag innan effekterna märks på smittspridningen.

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet, är ändå positiv.

– Det här är det bästa som har hänt på hela året, säger hon.

När folk blir vaccinerade kan så småningom smittspridningen gå ner och saker kan återgå till det normala, säger Agnes Wold.

Även Matti Sällberg, professor och vaccinforskare vid institutionen för laboratoriemedicin vid Karolinska institutet, ser positivt på vaccinstarten.
– Det här är fantastiskt bra, då vi faktiskt omedelbart kan rädda liv. Man börjar ju med de riktigt gamla, som också har störst risk att dö i det här och dessutom den personal som är runt om, säger Matti Sällberg.

Vad kommer att hända i närtid?
– Man ska ha klart för sig att man kommer att börja med de äldre, den främsta riskgruppen, och att det kommer att ta ett tag. Då det inte är äldre som driver smittspridningen så kommer det kanske ta till andra halvan av våren innan vi ser någon rejäl effekt på smittspridningen, tills dess måste vi sitta lugnt i båten, säger Agnes Wold.

Matti Sällberg säger att vi nu går in i pandemins vaccinationsera.
– Det är från nu fram till april som man hoppas kunna vaccinera alla riskgrupper och prioriterade grupper. Det hoppas man ganska snabbt ska kunna rädda liv och ge en avlastning för sjukvården. När man sedan börjar vaccinera ute i den allmänna befolkningen kan man börja se en minskning av smittspridningen.

– Min förhoppning är att vi till hösten hunnit vaccinera genom befolkningen och att vi då förhoppningsvis inte ska se någon mer våg, säger Sällberg och tillägger att vaccineringen av allmänheten bör ske under sommaren för bäst effekt.

Varför är det bra att vaccinera under just sommaren?
– Det här är ett säsongsvirus med en minskad spridning runt sommaren. Ska man ha folk som springer mellan vaccinationsmottagningar så är det bra att ha det då det är en låg eller väldigt liten spridning i samhället. Dessutom innebär det att sjukvården och sjukvårdspersonal som behövs för stor del av vaccinationer inte är belastade med vård av covidpatienter, säger Matti Sällberg.

Han utesluter inte att det kan behövas fler doser än de två som ges i en första vända.
– Tittar man på Modernas vaccin har de publicerat att immuniteten verkar kvarstå i minst cirka 120 dagar. Baserat på det tror jag det finns goda förutsättningar att den kan kvarstå mellan minst sex till tolv månader. Men det kommer vi få se framöver. Jag tror vi kommer lära oss väldigt mycket under våren gällande långtidsuppföljning. Men det går absolut inte att utesluta att vi till en början kan behöva ta ytterligare en dos per år, säger han.

Källa: Dagens Medicin/TT