Publicerat 21 september 2018

Näringsfysiologen, författaren och föreläsaren Kristina Andersson är flitigt bokad och har uppskattade föreläsningar gällande hur vår kost och livsstil kan förändra vårt liv och minska risken för sjukdomar som bland annat diabetes typ 2. Hon har under åren utgått från kosten i sin helhet och sett hur den påverkar våra kroppar.

Med 16 utgivna böcker, ett flertal föreläsningar per år och som kostrådgivare i Biggest loser är Kristina Andersson en mycket bokad och populär föreläsare. Kristina har en gedigen kunskap om kost och är i botten näringsfysiolog och förmedlar näringslära på mästerligt sätt.
Kosten har alltid varit i fokus för Kristina där hon 2005 arbetade tillsammans med näringsfysiologen Fredrik Paulun. Det var då som Bonnier frågade henne om hon ville skriva en bok för dem, som från början var tänkt som en hel serie, vilken blev uppkomsten till hennes första bok, ”Fri från diabetes”.

Hon har alltid utgått utifrån kosten i sin helhet och sett hur den påverkar våra kroppar. Vad är det vi ska äta? Under åren har hon varit fokuserad på framför allt diabetes typ 2 och har gett ut tre böcker specifikt om diabetes.

- Du kan göra mycket själv genom att påverka din livskvalitet och minska risken för följdsjukdomar, där kost och livsstil spelar stor roll, säger Kristina.

Valet att fokusera på just diabetes var för att det går att göra så mycket själv gällande kost och livsstil, när det gäller diabetes typ 2.

- Diabetes typ 2 är ur en näringsfysiolog en optimal sjukdom eftersom det finns många angreppspunkter.

När hennes andra bok om diabetes släpptes, ”Diabetes, du kan själv påverka” så märkte hon att diabetes i titeln hade tendens att stöta bort snarare än attrahera målgruppen.

- Många med typ 2 diabetes tänker inte på att de kan påverka sin sjukdom och vill inte heller identifiera sig med diabetes typ 2.

Vilket blev uppföljaren ”Bli blodsockersmart”, och blivit en bibel med mycket råd och tips gällande diabetes. I sin bok förklarar hon genom de enkla och smarta valen hur man själv kan göra något åt sin hälsa, där det finns en möjlighet att själv kunna påverka.

- Jag lär folk hur de kan påverka för att kringgå situationen att få diabetes typ 2.

Välj rena råvaror
Kristina anser att det i dag finns ett glapp mellan sjuk- och friskvård, där det skulle kunna bli bättre. Till exempel så hänvisar vissa landsting inte diabetiker till dietist, endast om du har diabetes typ 1 där Kristina poängterar att det i dag finns en stor del patienter på sjukhusen som har livsstilssjukdomar. Detta skulle kunna ändras om man jobbade mer med förebyggande kost- och livsstilsråd innan det är för sent.

- Det finns så mycket att göra med relativt små medel. Man bör tänka mer i förebyggande syfte.

- Genom att välja rena råvaror och basera vår kost på bra råvaror med mer näring och fibrer i så skulle det minska inflammationer och följdsjukdomar, tillägger Kristina.


Hon menar att man bör äta välbalanserat, det vill säga en kost bestående av protein samt en fettkälla tillsammans med kolhydrater och välja mycket grönsaker.

När jag frågar Kristina vad man ska välja bort, svarar hon:

- Tänk istället, vad ska jag lägga till? Vad ska jag se till att få i mig? Det jag äter ska fylla en funktion i min kropp. Det handlar om att det ska fungera i din vardag och att få i dig bra saker.

När det gäller intag av olika ämnen som till exempel socker, så är det inte den enda relevanta produkten enligt Kristina.

- Finfördelat vetemjöl påverkar blodsockret lika mycket som socker för en diabetiker. Det är svårt att peka på en specifik sak. Det är helheten i kostmönstret som är det viktiga.

Kristina menar på att det inte behöver vara svårt när vi väljer rena råvaror.

- Välj grönsaker efter säsong samt rotfrukter, baljväxter, ägg, fisk, nötter, kyckling, frukt och bär.

Ge kroppen den näring som den behöver
Prognosen för antalet diabetiker världen över ökar för varje år, där man i dag närmar sig en siffra på tio procent av världens befolkning som har diabetes. Mest exploderar det i utvecklingsländerna på grund av ändrad livsstil och kostvanor. Man märker även att diabetes börjar gå ner i åldrarna, där övervikt är en av orsakerna, vilken även ökar risken för följdsjukdomar.

- Gör bra mat mer tillgänglig. Vi behöver prata om kostens betydelse mer och försöka styra det i vår närmsta miljö. Självklart är det individens eget ansvar men samhället styr oss mot att göra dåliga val många gånger. Men det går att göra bra val. Man ska inte förbjuda det, men försvåra det, som vid rökning och alkohol. Göra det lätt att välja rätt och lite svårare att göra sämre val, förklarar Kristina.

Hon påpekar även att dieter inte är det väsentliga valet, utan mer att man får välja beteendemässigt det som passar en själv. Huvudsaken är att vi äter välbalanserad kost med bra råvaror, inte överäta och inte falla för skräpmat.

- Prio ett är att röra på oss och inte vara stillasittande för att förebygga diabetes typ 2. Se till att kroppen får den näring som den behöver, då kan vi också ta in en liten del skräpmat. Se till att maten kan ge vad jag kan få ut av maten. Hur vill jag må? Vill jag vara däst och trött då äter jag en pizza. Ät det som du vill känna dig istället för att dela in mat i bra eller dåligt, avslutar Kristina.

Kristina är just nu aktuell med den kommande säsongen av Biggest loser samt med sin bok ”Ät hjärnsmart! : maten och knepen som gör dig smartare, gladare och skyddar mot åldrande” som beskriver hur hjärnan påverkas av det vi äter och vad som styr våra matval.

Några böcker av Kristina;
”Bli blodsockersmart”
Beställ boken HÄR
”Diabeteskokboken”
Beställ boken HÄR
” Eat clean : mer näring och mindre skräp i maten”
”Stark inifrån och ut på 12 veckor”
”Eat clean : kokboken – den kompletta gudien till maten som stärker ditt immunförsvar, skyddar mot sjukdomar, ökar din prestationsförmåga”
”Smart mat för löpare : så mycket mer än en kokbok”
”Äta träna leva! Enkla & goda recept, träningsprogram i tre steg, inre balans
”Fri från magbesvär”

Kristina har även medverkat som kostrådgivare i TV-programmet ”Biggest loser VIP” som har premiär den 24 september.

Några recept från Kristinas bok "Diabeteskokboken":
Ljummen laxsallad med räkor och sparris
Thaisallad med rostbiff

Text: Ann Fogelberg
Foto: Bianca Brandon Cox