Publicerat 6 mars 2023

Forskningsresultaten som publicerades härom veckan bekräftar det som forskarna länge har trott baserat på den tidigare omfattande forskningen, nämligen att kiselpartiklarna behåller sin struktur och funktion medan de passerar genom mag-tarmkanalen.

- Strukturen och funktionen av mesoporös kiseldioxid kan skräddarsys för en uppsjö av användningsområden, inklusive typ 2-diabetes och fetma. Föreliggande resultat visar uttryckligen att dessa partiklar förblir intakta efter att ha passerat genom mag-tarmkanalen. Konceptet att dessa partiklar arbetar lokalt utan systemisk absorption tillsammans med den utmärkta säkerhet och effektivitet som visats tidigare i studier på både djur och patienter gör oss mycket uppmuntrade att ytterligare utforska den kliniska användningen av dessa fantastiska små partiklar, säger professor Tore Bengtsson.

Tore Bengtsson, Professor at the Department of Molecular Biosciences, Stockholm University

Detta tyder i sin tur på att de kan användas på ett säkert sätt för flera kliniska tillämpningar, inklusive diabetes och fetma, där de fungerar genom att fysiskt förhindrar matsmältningsenzymer från att interagera med maten och följaktligen minskar då nedbrytningen av kolhydrater och fetter.

Behandlingskonceptet

  • Kapslar med mikroskopiskt små kiseldioxidpartiklar med små porer på ytan tas i samband med måltid
  • När de når tarmen fångar de upp en del av de enzymer som bryter ner maten
  • Resultatet blir en långsammare matsmältning, en plattare blodsockerkurva att känslan av mättnad uppkommer tidigare under måltiden

Företaget bakom utvecklingen, Sigrid Therapeutics kommer under året att starta världens näst största kliniska studie på pre-diabetiker med produktkandidaten SiPore21®. Enligt artikel i the Times, ska även en studie på feta katter genomföras för att undersöka om kiselpartiklarna kan bidra till viktnedgång.

Mesoporous Silica Particles Retain Their Structure and Function while Passing through the Gastrointestinal Tracts of Mice and Humans

Källa: Pressmeddelande Sigrid Therapeutics