Publicerat 20 mars 2024

Tycker du att injektion är obehagligt? Trött på att injicera insulin med sprutor? Skulle du kunna tänka dig att byta ut insulinsprutan mot en chokladbit?

Peter McCourt kommer ursprungligen från Australien, men arbetar nu som professor i biokemi vid Norges arktiska universitet i Tromsø. Tillsammans med en grupp forskare från University of Sydney har han nu utvecklat en helt ny metod att ta insulin. Resultaten publicerades nyligen i Nature nanotechnology.

Man kan tro att rädslan för sprutor är den främsta anledningen till att forskare vill ersätta sprutor med choklad, men det är bara en trevlig bieffekt.

Peter McCourt förklarar:

- När du tar insulin via spruta går mycket av insulinet till musklerna och magområdet.

- Med hjälp av nanoteknik kan insulin levereras på ett riktat sätt till levern.

- Dessutom används nanoteknik för att frigöra insulin endast när blodsockret är högt, vilket är mycket mer kontrollerat än när allt insulin frisätts med en spruta.

Fler och fler läkemedel kan tas oralt, men för närvarande måste personer med diabetes ta insulin via spruta eller pump.

När du tar insulin via spruta får kroppen allt insulin på en gång. Insulinet fördelas sedan i hela kroppen – inte bara där det behövs. Mycket av insulinet hamnar i musklerna eller bryts ner i magen. Eftersom distributionen av insulin är oprecis ökar detta risken för att patienten ska utveckla hypoglykemi eller svimning.

Avancerad nanoteknik
Nu har forskarna använt avancerad nanoteknik för att leverera insulin på ett mer exakt sätt. "Vi har valt att distribuera insulinet via små silverpartiklar, och dessa partiklar är förpackade på ett sådant sätt att insulinet varken bryts ner av magsyra eller matsmältningsenzymer på sin väg genom matsmältningssystemet", förklarar McCourt till uit.no . "Därmed når hela dosen insulin sin faktiska destination, som är levern".

En annan fördel med den här metoden är att nanotekniken ser till att förpackningen bara bryts ner när blodsockret är högt. När blodsockret är lågt frigörs inget insulin från silverpartiklarna.

Färre biverkningar
Detta är en metod som är mycket mer praktisk och patientvänlig. "Det är också mycket mer likt hur insulin fungerar hos friska människor, där bukspottkörteln producerar insulin och skickar detta direkt till levern", förklarar han.

Ska testas på människor 2025
De nya insulinpartiklarna har redan testats på babianer. Totalt har 20 babianer deltagit i studien. "Insulin är insvept i sockerfri choklad, vilket babianerna gillar", skrattar McCourt. "Dessutom får de ett pris för att ta ett blodprov, så de räcker villigt fram handen varje gång".

Nu är forskarna redo att testa den nya behandlingen på människor. Först ska läkemedlet testas på 20-80 friska personer, och sedan ska experimenten fortsätta på personer med diabetes. Förhoppningen är att den nya medicinen ska vara tillgänglig för patienterna om 2-3 år.

Läs mer: Oral nanoterapeutisk formulering av insulin med minskade episoder av hypoglykemi

Med hjälp av nanoteknik kan insulinet förpackas och tas genom munnen. Detta kommer normalt att ske i pillerform, men du kan också föreställa dig att insulinet levereras i en chokladkaka.

När behandlingen testades på babianer provade de flera olika inpackningar. Hos babianerna var det insulin i sockerfri choklad som fungerade bäst. Vi kan också tänka oss att detta blir lösningen för människor, åtminstone när insulinet ska tas av barn.

Källa: diabeteswellness.no