Publicerat 10 april 2019

Philip Holmberg, 19 år, har levt med diabetes typ 1 sedan november 2013. Under åren har han blivit väl omhändertagen inom vården där hans läkare har legat i framkant för den tekniska utvecklingen, där Philip nu ingår i en testgrupp för den nya ”smarta” insulinpennan.

- Du kan se all information i pennan, både när du tog den senaste dosen insulin och hur mycket, säger Philip.

Philip Holmberg fick sin diagnos typ 1-diabetes när han var 14 år. Han bodde då hos en klasskompis för hans föräldrar var bortresta. Från en dag till en annan fick han flera symptom, han blev törstig, sprang mycket på toaletten och fick kramper.

- Min klasskompis mamma hade diabetes så hon misstänkte att det kunde vara diabetes, fortsätter Philip.

Han fick då åka in på Östra sjukhuset i Göteborg där det visade sig att han hade 31 i blodsockervärde. Efter fem dagar på sjukhuset fick han åka hem, vilket han tyckte var alldeles för tidigt.

- Jag hade lärt mig allt väldigt snabbt, men det kändes ändå inte som att jag var redo.

I början kände han sig mycket obekväm med sjukdomen.

- Jag ville inte ha diabetes, jag ville gömma det.

Han berättar att sjukvården under åren har varit helt fantastisk där han har fått all möjlig hjälp. Så i dag är han öppen med sin sjukdom och har fortsatt att ta sina insulinsprutor. I och med att Philip har idrottat mycket genom åren så har pump inte varit aktuellt för honom, utan han är nöjd med att fortsätta ta sina sprutor.

Ny insulinpenna
I och med att hans läkare, Peter Adolfsson, ligger i framkant med den tekniska utvecklingen så frågade han Philip om han skulle kunna tänka sig att vara med i en forskargrupp med den nya smarta insulinpennan, NovoPen6. Så för två år sedan började Philip använda insulinpennan. Pennan är en fortsatt utveckling på Novopen5 och reducerar risken för dubbel dosering och missad dos av insulin. 

- Pennan är nedladdningsbar och laddar ner alla doser som jag har tagit och vilka tider som jag tagit insulin. Du ser all information i pennan, förklarar Philip.

Hans läkare kan också ladda ner all information på sin dator och följa Philips kurvor, vilket känns mycket tryggt för honom. Philip är mycket nöjd med insulinpennan och har även varit i Rom och föreläst om den och dess positiva fördelar. NovoPen6 kommer lanseras i slutet av april på den svenska marknaden. Resa till USA
Just nu förbereder sig Philip för sin kommande resa till USA. Han ska vara borta i en och halv månad och behöver vara väl förberedd inför sin resa. Som diabetiker är det mycket att tänka på, nytt läkarintyg, dubbla uppsättningar av allting samt specialkonstruerad kylväska.

- Det är viktigt att ha en bra blodsockermätare också.

Sockermätaren har ett utgångsdatum på tre månader, så det gäller verkligen att ha koll på sina saker.

- Flygresan tar 24 timmar, så med tidsomställningen så måste man vara väl förberedd. 

Han har även märkt att hans blodsocker håller sig stabilare med hans träning, så det lär troligtvis bli en del golf under hans resa. Men samtidigt kan blodsockret gå åt andra hållet, så det gäller att ha koll hela tiden.

- Det är värt att lägga ner jobbet. Ligger man bra till i blodsockervärde så är det skönare för kroppen och man presterar bättre både i skolan och på jobbet. Man måste ta hand om det, annars kan det gå fel. Diabetes är en sjukdom man får leva med och göra så gott man kan. Det är viktigt att ta hand om sig, avslutar Philip.

Text: Ann Fogelberg
Foto: Privat och Philip Holmberg


NovoPen6 från Novo Nordisk har funnits att testa på några få utvalda kliniker i Sverige och kommer att lanseras på marknaden i slutet av april.