Publicerat 31 maj 2024

Öl förknippas ofta inte med samma stigma som starksprit, men alkoholens effekter är universella, oavsett koncentration. Överdriven konsumtion av öl och andra alkoholhaltiga drycker kan öka risken för typ 2-diabetes.
- Det spelar ingen roll om vi dricker vodka eller öl med låg alkoholhalt, säger experten Dr. Andrzej Konieczny i en intervju med Medonet.

Debatten om huruvida en liten daglig dos av alkohol är fördelaktig eller skadlig för hälsan har pågått i åratal. Det råder dock ingen tvekan om att överdriven ölkonsumtion har sina konsekvenser. Även om många kanske först tänker på ölens kaloriinnehåll och den ökända "ölmagen", sträcker sig de negativa återverkningarna längre.

Från kalorier till kroniska tillstånd: Förstå hälsoeffekterna
Överdriven konsumtion av öl och andra alkoholhaltiga drycker kan öka risken för typ 2-diabetes. En anledning är det betydande kaloriinnehållet i öl, vilket bidrar till en högre sannolikhet för övervikt eller fetma, vilket i sin tur ökar risken för typ 2-diabetes.

- Öl innehåller maltos, ett socker som bildas under fermenteringsprocessen, vilket ger den ett mycket högt glykemiskt index på 110, förklarar Dr. Konieczny.
"Varje klunk öl innebär att en stor mängd maltos snabbt kommer in i blodomloppet och absorberas väl. Över tid kan detta leda till en ökning av kroppens glukosnivåer, vilket resulterar i en farlig sjukdom som diabetes. Därför bör personer som kämpar med övervikt och de som redan lider av diabetes definitivt undvika öl."

Alkohol bidrar också till diabetes på ett annat sätt. Regelmässig, intensiv konsumtion av öl kan minska kroppens känslighet för insulin, vilket leder till ökade blodsockernivåer. Och när blodsockernivåerna konsekvent är höga ökar risken för att utveckla diabetes.

Alkoholens bredare effekter
Det är välkänt att alkohol, inklusive öl, skadar levern, vilket ger ytterligare en anledning att vara försiktig med att konsumera öl.
- Fettlever kan så småningom utvecklas till cirros, vilket innebär fibros i levern- en sjukdom som är obotlig. Utan en transplantation kan cirros leda till patientens död, säger Andrzej Konieczny.

Frekvent och långvarigt bruk av alkohol, inklusive öl, påverkar även bukspottkörteln. Detta kan leda till akut pankreatit och så småningom kronisk pankreatit, vilket gradvis orsakar irreversibel skada.
- Överdriven drickande orsakar smärta i bukspottkörteln. Detta beror på att de så kallade sekretoriska funktionerna i bukspottkörteln är avsevärt nedsatta, vilket minskar produktionen av matsmältningsenzymer. Detta yttrar sig som sämre matsmältning. Även bukspottkörtelns endokrina funktioner förändras, inklusive produktionen av insulin, vilket leder till en annan väg till diabetes, förklarar läkaren.

- Även en flaska eller burk öl varje dag visar sig vara farlig, säger Dr. Andrzej Konieczny.
Han påpekar också att 'bara den där ena ölen kan skapa en falsk känsla av minimal eller ingen alkoholkonsumtion.' Så det kan vara värt att omvärdera vanan att dricka öl dagligen.

Källa: msn.com, Ida Hansson