Publicerat 23 december 2022

Dagen före julafton passar vi på att önska Dig en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År från oss på Diabetes Wellness Sverige. Vi bjuder även på tre härliga recept i sista minuten inför jul- och nyårshelgen av matentreprenören Gunnar Frykfors.
 
Hummersoppa med räkor, gurka, creme fraiche och krasse


Soppa

5 dl hummerbuljong
2 dl grädde
25 g smör
2 cl cognac
1 dl vitt vin
1 msk tomatpuré
1 tsk paprikapulver
Salt och peppar
1 msk maizena
Fräs tomatpuré och paprikapulver i lite olja eller smör. Tillsätt buljongen och vinet och reducera tills hälften av vätskan återstår. Blanda ut maizena i grädden och blanda ner i buljongen. Koka upp och smaka av med cognac, salt och peppar.

Tartar på räkor och gurka
200 g rökta räkor
200 g gurka
En dillkvist
1 msk vinäger
1 msk socker
1 nypa saltsmör
Skala räkorna och hacka grovt. Ställ åt sidan.
Skala gurkan och dela den på längden i 4 bitar. Skär bort kärnorna och hacka köttet i lika stora bitar som räkorna. Blanda med socker, vinäger och salt och låt dra medan soppan reducerar. Häll bort vätskan och blanda med räkorna. Finhacka dillen och blanda i.

Creme fraich
0,5 dl creme fraich
0,5 msk citronzest
Vispa creme fraichen hårt och smaksätt med citronzest.

Uppläggning
Lägg en sked tartar i mitten av en djuptallrik. Koka upp soppan och mixa den skummig med en liten klick smör. Häll soppa runt räkorna, toppa med creme fraich och lite nyklippt trädgårdskrasse. Droppa några droppar olivolja runt och dra ett drag med pepparkvarnen.


Ankbröst med timjan, rödvinssky, potatisbakelse, friterad svartkål och syrad rättika


Anka

2 st ankbröst
smör
backtimjan
vitlök

Snitta ankbrösten på skinnsidan i ett rutmönster. Bryn ankan i lite olja. Stek hårt på skinnsidan. När du vänder tillsätter du krossad vitlök och några timjanskvistar samt smör. Ös ankan och kör den färdig i ugnen på 120 grader till innertemp 55grader. Ta ut köttet och låt vila och svalna på skärbrädan i ca 7 minuter innan servering.

Rödvinssky
2 dl rödvin
2 dl oxfond
Koncentrerad kalv eller kycklingfond
1st scharlottenlök
1 msk socker
1 st vitlöksklyfta
1st apelsin, skal och juice
timjan
smör
Hacka och fräs lök och vitlök i lite olja. Tillsätt sockret och fräs någon minut till. Tillsätt oxfonden, rödvinet, apelsinskalet, juicen och timjan och koka tills hälften av vätskan återstår. Sila och smaka av med koncentrerad fond, salt och peppar. Vispa ut 30 g smör i såsen.

Potatisbakelse
500g potatis
1 dl grädde
1 st vitlöksklyfta
1 dl riven västerbottenost
Salt och svartpeppar
Skala och skiva potatisen tunt. Blanda med grädde, ost, vitlök, salt och peppar. Fördela på 4 st portionsformar (silikon) och grädda i ugn på 180 grader ca 30 minuter tills potatisen är genomkokt. Ta ut ur ugnen och låt stå på bänken för att sätta sig. Gärna med lite press på sig. Vid servering stjälper du upp på plåt och värmer i ugnen innan de läggs på tallrik

Svartkål
4 blad svartkål
3 dl olja till fritering
Salt
Hetta upp oljan till 180 grader. Dra av kålen från stammen och riv i bitar. Fritera hastigt lite i taget och lägg på papper. Salta.

Rättika
0,5 dl ättika eller vinäger
1 dl socker
1,5 dl vatten
300 g rättika

Chokladfondant, bourbongrädde, bärcoulis, körsbärscrisp och krasse


Chokladfondant

100 g mörk choklad
100 g mjölkchoklad
200 g smör
2 dl socker
4 st ägg
1 dl kakao
0,5 dl vetemjöl

Bourbongrädde
2 dl grädde
1 st vaniljstång
1 msk socker

Bärcoulis
2,5 dl havtorn eller hallon
1,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Frystorkade körsbär

Smält smöret i en kastrull på låg värme. Ta av från plattan och blanda ner chokladen. Rör ihop ägg och socker tills sockret löst sig. Vispa inte. Häll ner smör och chokladblandningen i ägget under omrörning. Sikta ner kakao och mjöl i smeten och vänd ihop. Smörj 8 st fondantformar med smör och pudra med kakao. Baka i ugn på 225 grader i 8-12 minuter. Servera direkt.

Dela vaniljstången på längden och skrapa ur kärnorna. Blanda vaniljen och sockret med grädden och vispa till önskad konsistens.
Mosa bär med socker. Koka upp så att sockret löser sig och rör sönder eller mixa bären. Passera genom en sil. Låt coulin svalna.
Garnera med torkade körsbär och asinakrasse.

Förrätt och varmrätt är recept är för 4 personer, chokladfondanten är för 8 personer.

För er som hellre vill ha en färdiglagad 3-rätters nyårsmeny hemma kan antingen hämta en kasse på Ekhagsvägen 4 mellan 11-14 den 30 december, alternativt få den utkörd (inom 3 mils radie från Stockholms city). Beställ din kasse på Rent a Chef’s hemsida.

Meny:
- Hummersoppa med rökta räkor och gurka, syrlig creme fraiche och krasse- Hängmörad lågtempererad oxfilé, potatis och Karl-Johansvampsbakelse, svartkål, haricovert & backtimjansky- Chokladfondant, bourbongrädde, champagnesyrade bär och frystorkade körsbärRätterna går att få som vegetariska alternativ. De kan även anpassa efter intoleranser och allergier.

Vill du ha recept på julmat så hittar du dem HÄR.

Gunnar kallar sig själv matentreprenör då han har startat upp en rad olika företag inom matupplevelse industrin, bland annat Rent a Chef och Foodlab Matstudio som erbjuder allt från hemmakockar till matlagningskvällar med företaget. Gunnar fick diabetes typ 1 2001 genom en matförgiftning som satte stopp på bukspottskörteln. Sedan dess och genom sitt matintresse har Gunnar laborerat mycket med mat och hur den påverkar just diabetiker och deras blodsockernivåer.