Publicerat 24 juli 2019

Diabetes är en av de stora folksjukdomarna som växer rekordartat. På tisdag den 30 juli kommer du ha möjlighet att kolla ditt blodsocker på färgsprakande Run for Pride på kungliga Djurgården i Stockholm och se om du är i riskzonen för typ 2-diabetes. Under sommaren kommer vi även vara på andra platser och erbjuda gratis blodsockerkoll. För mer info, blodsockerkollen.nu.

Diabetes är en av de stora folksjukdomarna som växer rekordartat, där närmare 500 000 personer i Sverige lider av någon form av diabetes. De allra flesta, 85-90 procent har typ 2-diabetes, som ökar mest. Levnadsvanor och ärftlighet är några av orsakerna till att man drabbas av diabetes typ 2. Risken ökar även med åldern samt om du är överviktig, lider av bukfetma, är stillasittande eller rökare. En av tio är i dag omedveten om att de har diabetes. I Sverige beräknas över 600 000 personer ha diabetes år 2030 om inte utvecklingen bryts. Men många vet inte ens om att de har sjukdomen där 150 000 går runt med diabetes utan att veta om det. Nu har du möjlighet att testa ditt blodsocker gratis och se om du är i riskzonen för diabetes typ 2.

På tisdag den 30 juli förvandlas Djurgården i Stockholm till en färgsprakande plats med fokus på glädje, fest och gemenskap. Run For Pride intar Djurgården igen med flera hundra deltagare. Eventområdet vid Sjöhistoriska museet på Djurgården öppnar klockan 16.00 med underhållning och artistuppträdanden samt med gratis blodsockerkoll.

- Jag tycker det är kanon att Diabetes Wellness Sverige finns på plats så att man kolla upp hur blodsockret ligger. Det är viktigt att ha koll på sitt blodsocker. Man kan då testa sig innan loppet, för man vill ju inte falla pladask under loppets gång, särskilt inte innan mål, säger Janne Siponen, arrangör för Run For Pride.- Genom att erbjuda kostnadsfri blodsockerkoll kan vi fånga upp personer som ligger i riskzonen för diabetes typ 2. Vi kan ge råd om vad man kan göra för att minska risken för att drabbas av sjukdomen eller hänvisa till sjukvården om det skulle behövas. Vid tidigare tillfällen har vi hänvisat fem-sex procent att uppsöka sin vårdcentral, så behovet finns. Vi har märkt att det har varit mycket uppskattat att få möjligheten att kunna testa sitt blodsocker och att hålla koll på sin hälsa. Genom att erbjuda gratis blodsockerkoll vill vi öka medvetenheten om diabetes och kunna hjälpa personer som eventuellt ligger i riskzonen genom att sprida information om hur man kan förebygga att få typ 2-diabetes genom att leva ett sundare liv gällande kost, vikt och motion, säger Ann Fogelberg, PR- och Pressansvarig på Diabetes Wellness Sverige.

I dag är det många som har förhöjt blodsocker utan att veta om det. Att konstant ha för högt blodsocker är skadligt för kroppen och innebär en risk att utveckla diabetes. Genom att förändra kost- och motionsvanor går det att minska risken för typ 2-diabetes. Ju tidigare det upptäcks, desto tidigare kan man åtgärda det samt minska risken för sjukdomen.

Syftet med blodsockertesterna är att hjälpa människor att i tidigt skede upptäcka att de eventuellt har diabetes eller om de ligger i riskzonen för att utveckla sjukdomen. Diabetes Wellness Sverige’s sjuksköterska kommer finnas på plats för att utföra gratis blodsockerkoll och svara på dina frågor om diabetes. Ta möjligheten och se om du är i riskzonen för typ 2-diabetes.

Plats: Run for Pride (vid Sjöhistoriska Museet på Djurgården, Stockholm)
Tid: Tisdag den 30 juli, kl 16-19
Information om diabetes och gratis blodsockerkoll av sjuksköterska på plats. Det är dock viktigt att inte äta eller dricka något, utom vatten, en timme före mätning.

Kontaktperson: Ann Fogelberg 0707-15 99 85, ann@diabeteswellness.se

För mer info om Run For Pride HÄR

Blodsockerkoller där du kan kolla ditt blodsocker gratis på:
Måndag den 29 juli, kl 11-16, Sollentuna Centrum, Stockholm
Onsdag den 7 augusti, kl 11-16, Gröna Lund (vid huvudentrén) Djurgården, Stockholm
Fredag 23 augusti, kl 11-14, Erikslund, Västerås (mellan IKEA och shoppingcenter)
Onsdag 28 augusti, kl 11-16, Mall of Scandinavia
Söndag 8 september, kl , 1,6 miljonersklubben, Djurgården, Stockholm
samt vid många fler tillfällen.
Ha koll på våra tider och platser för gratis blodsockerkoll på blodsockerkollen.nu