Publicerat 11 december 2018

Det finns ett viktigt behov av utbildning på hälsosammare livsstilar, eftersom antalet ungdomar med typ 2-diabetes ökar av ungdomar diagnostiserade med tillståndet i samband med övervikt.

I England och Wales uppskattas fler än 6 500 personer under 25 år ha typ 2-diabetes enligt en ny studie som gör att hälsovårdsexperter bör vidta akuta åtgärder för att uppmuntra en hälsosammare livsstil.

De chockerande siffrorna presenterar en annan bild av tillståndet än de senaste studierna, där antalet ungdomar som diagnostiserats med typ 2-diabetes nu är cirka 10 gånger mer än vad som rapporterats tidigare i år. Hälso- och sjukvårdspersonal har uppmärksammat att utveckling av typ 2-diabetes hos unga kan leda till ökad risk att utveckla några av de hälsokomplikationer som är kopplade till tillståndet som kan påverka ögon, fötter och tänder.

Den senaste rapporten publicerades av Diabetes UK där 6 836 barn och unga vuxna rapporterade att de hade behandlats för diabetes typ 2 2016-17. Det visar en ökning på nästan tio gånger högre antal än det som rapporterats av National Pediatrics Diabetes Audit tidigare i år.  Då rapporterades att 715 barn och ungdomar under 25 år ha fått vård för typ 2-diabetes från barnsjukdomar i England och Wales.

Faktorer som kan utveckla typ 2-diabetes kan innefatta övervikt och inte tillräckligt med motion. Ärftlighet och etnisk bakgrund är också riskfaktorer. Dock förväntas tillståndet utvecklas och diagnostiseras mycket senare i livet.

- När RCPCHs barnrevisionsrevision lanserades på sommaren var vi oroade över att antalet barn vi såg med diabetes typ 2 var underskattad. Den senaste analysen, som tar hänsyn till primärvårdskontakterna, visar att dessa problem var berättigade och betonar behovet av att agera, säger Professor Russell Viner, vd för Royal College of Paediatrics and Child Health (RCPCH).

- För många barn kan utvecklingen av typ 2-diabetes förebyggas med livsstilsförändringar men det här är inte lätt - de behöver stöd. Det var därför vi var glada över att se de ambitiösa förslag som anges i kapitel 2 i barndomsöverviktplanen. Vi uppmanar regeringen att maximera sin inverkan genom att introducera dem alla och göra det snabbt.

- Det är både chockerande och ledsamt att uppleva den betydande ökningen av typ 2-diabetes bland barn och unga vuxna, säger Simon Pickup, vd på den digitala hälsoplattformen Liva Healthcare.

- Typ 2-diabetes är helt preventiv och även reversibel. Livsstilsinterventioner har visat sig vara ett effektivt sätt att omvända typ 2-diabetes och ger också ansvar tillbaka till patienterna för att hantera sin egen hälsa. Speciellt bland den här yngre generationen kan de använda digitala verktyg som de är vana vid att använda - som appar och snabbmeddelanden - göra det möjligt för dem att skapa och behålla dessa livsstilsförändringar, samtidigt som de alltid är engagerade.

Källa: DRWF