Publicerat 15 juli 2019

Annelie Kejroth har levt med diabetes typ 2 i tre och ett halvt år. Trots att hennes mamma och morfar gick bort i sjukdomen och att fyra av hennes fastrar hade typ 2-diabetes, så slogs hon inte av tanken att även hon kunde få diabetes.
- Min läkare sa att jag hade förhöjt blodsockervärde under flera år och borde vara vaksam, men jag fick aldrig någon medicin då, säger Annelie.

För tre och halvt år sedan var Annelie Kejroth, 68 år, på en fest där en av gästerna hade diabetes och hade med sig sin blodsockermätare.
- Det var då många som ville testa sig, så det blev som en kul grej, fortsätter Annelie.

Hon testade sig också och fick då beskedet att hon hade 16 i blodsockervärde, vilket var alldeles för högt. På måndagen därefter ringde hon sin läkare och bokade en tid. Hon fick då utskrivet Metformin, vilket hon inte tålde, där hennes mage kollapsade. Efter sex veckor fick hon sluta med medicinen och fick istället börja med Janumet, som hon även tar i dag.
Trots att hennes mamma och morfar gick bort i sviterna av sin typ 2-diabetes, så hade hon ingen tanke på att även hon skulle drabbas av sjukdomen.
- Min mamma fick sin diabetes när hon var 45, men hon skötte inte sin diabetes så bra, utan fick bland annat amputera ett ben.
Trots att Annelie hade inflammationer i fötter och händer så hade hon ändå inte en tanke på att även hon skulle kunna drabbas av sjukdomen.
- Tanken hade aldrig slagit mig att även jag skulle kunna få typ 2-diabetes.

Har gjort förändringar gällande kosten
När hon fick beskedet om sin diagnos, typ 2-diabetes, så fick hon börja tänka om gällande sin livsstil. I och med att hon är egen företagare och driver en pralinbutik så fick hon även dra ner på sitt intag av praliner. Och med tanke på att det är hon som producerar chokladpraliner så är det även hon som också måste provsmaka produkterna.
- I dag äter jag två praliner istället för tio, förklarar Annelie.
Även recepten har gjorts om till att innehålla mindre socker. Så i vissa praliner är det inget tillsatt socker förutom det sockret som finns i chokladen. Hon har även dragit ner sockret på ett flertal andra praliner, men ändå behållit den goda smaken.
- Jag anpassar recepten så att även jag kan äta dem.
Gällande motion så hinner hon inte gå och träna, men försöker ta promenader emellanåt.
Hon har även ändrat kosten genom att byta ut vissa produkter, där hon till exempel tagit bort vitt bröd och äter bröd rikt på fibrer och knäckebröd istället. Även pasta och potatis har hon nästan helt tagit bort. Hon undviker även öl och har tagit bort alla söta drycker och juice.
Till frukost äter hon gärna yoghurt med blåbär, ett ägg, en ostsmörgås och te. Och har tagit bort kaviaren till ägget.
- Jag brukar tänka ”är det verkligen så gott”. Det har blivit ett annat sätt att tänka.
Till lunch tar Annelie gärna en knäckebrödssmörgås med olika pålägg på. Just i dag blev det knäckebröd med strömmingsflundra.
- Jag äter mer fisk nu än tidigare.
Middagen kan bestå av någon god sallad som till exempel kyckling med quinoa, som hon tar istället för potatis. Och hon äter gärna grönsaker som blomkål.
- Jag har även blivit duktig på veganska produkter och så äter jag mindre portioner och oftare istället. Och jag köper aldrig halvfabrikat längre.
Det är en utmaning att ha diabetes.

Genom att ändra sin kost har Annelie gått ner sex kilo och har fått dragit ner sin medicinering. Så istället för två tabletter om dagen, tar hon nu endast en tablett. Hennes diabetessjuksköterska har sagt till henne att om hon sköter sig så slipper hon troligtvis ta sprutor i framtiden. Så Annelie är väldigt mån om vad hon äter.
- Tänk på att många små förändringar blir en stor förändring, avslutar Annelie.

Text: Ann Fogelberg
Foto: Privat