Publicerat 4 november 2022

Flera norska sjukhus rapporterar om en ökning av antalet diabetesdiagnoser bland barn och unga. Nu bekräftar FHI att barn som har haft en coronainfektion har en högre risk att utveckla typ 1-diabetes. Utan nödvändig behandling kan typ 1-diabetes vara livshotande.

Det är viktigt att poängtera att risken att utveckla typ 1-diabetes är låg i Norge, även om den relativa risken ser ut att öka. De uppskattar i dag att det finns cirka 25 000 personer med typ 1-diabetes. Det är ändå dramatiskt om antalet barn och unga som får diabetes fortsätter att öka.

Det var NRK Rogaland som först rapporterade om ett stort antal diabetesfall på barnavdelningen på Stavanger Universitetssjukhus.
- Det var så många. Tidigare kunde det vara ett uppehåll mellan varje gång vi fick ett barn med diagnosen, men nu kom de hela tiden, säger sjuksköterskan Linn Graff Kolberg till NRK.
I somras tog de emot 18 patienter på 8 veckor. Hittills har 52 barn anmält sig. Under hela förra året var det 35 fall och det var också ett rekordår.

2,7 gånger högre risk
En omfattande studie av data från 1,7 miljoner barn, inklusive 81 000 som diagnostiserades med Covid-19 mellan mars 2020 och februari 2021, visade att coronainfektionen hade 2,7 gånger större risk att utveckla typ 1-diabetes jämfört med barn som inte hade genomgått coronainfektion.
– Vi har tidigare sett att det finns ett samband mellan diabetes och influensa eller andra luftvägsvirus, säger seniorforskare Germana Tapie vid Folkhälsoinstitutet till Dagens Medisin. Ändå visar studien att barn med coronainfektion har 2,2 gånger högre risk för typ 1-diabetes om vi jämför med barn som har haft en annan luftvägsinfektion än Covid-19.

FHI oroade sig för långtidseffekter
Det är inte många som de litade mer på under pandemin än biträdande hälsodirektör Espen Rostrup Nakstad. Han bekräftar att det norska Helsedirektoratet länge varit oroad över de långsiktiga effekterna av Covid-19, varav den ökade förekomsten av typ 1-diabetes och epilepsi kanske är de viktigaste.Forskare antar att Covid-19 kan orsaka diabetes genom att attackera celler i bukspottkörteln. Lågt blodsocker (hypoglykemi) orsakat av infektionsrelaterad stress eller förändringar i glukosmetabolismen kan också vara en möjlig förklaring. De uppmanar nu läkare att vara extra vaksamma och kontrollera barn och unga för typ 1-diabetes vid misstanke.

13 av 10 000 barn
En norsk studie använde nationella hälsoregister för att kartlägga nya diabetesfall bland barn under 18 år i Norge. Dessa barn följdes från 1 mars 2020 fram till en eventuell diabetesdiagnos, 18 år, död eller 22 mars 2022 – beroende på vilket som inträffade först. Den norska studien visade också att barn som genomgått en coronainfektion har en högre risk att utveckla typ 1-diabetes. I den norska studien fann de att 13 av 10 000 barn med coronainfektion utvecklade typ 1-diabetes, medan endast 8 av 10 000 barn utan coronainfektion utvecklade sjukdomen. Den norska studien fann heller inget samband mellan coronavaccinet och typ 1-diabetes.

Läs mer: Läs hela rapporten HÄR.

Källa: diabeteswellness.no