Publicerat 30 november 2022

Fotbollsspelaren Jesper Karlström fick sin diagnos typ 1-diabetes när han var 16 år. Han spelade då fotboll på elitnivå. Men det var aldrig några problem för Jesper att kunna fortsätta sin sport trots sin diagnos.
- Med min CGM och ett chip under huden plus en sändare som är kopplad till min mobil har jag alltid koll på mitt blodsocker, säger Jesper.

Jesper Karlström, 27 år, har levt med typ 1-diabetes sedan han var 16 år.
- Jag kommer ihåg att jag var väldigt törstig när vi spelade Gothia Cup och kände att något var fel, fortsätter Jesper.
Han sprang även väldigt mycket på toaletten och längtade efter att få dricka något hela tiden.
- Jag kunde springa och kissa sex-sju gånger per natt samt även på dagarna.
När han kom hem från Gothia Cup tog hans mamma honom till vårdcentralen där de skickade honom direkt till Södersjukhuset. Han hade då över 30 i blodsockervärde och fick insulin direkt.
Efter sex dagar på sjukhuset fick han komma hem och var tillbaka till skolan igen. Han gick då på gymnasiet och upplever att det aldrig var några problem med hans diagnos under skolgången.
Under alla år har han tagit insulinsprutor och varit nöjd med det. Sedan fyra år tillbaka har han en Eversense CGM med ett chip under huden plus en sändare som är kopplad till sin mobil, vilket gör att han alltid har koll på sitt blodsocker. Chipet behöver han endast byta två gånger per år.
- Jag får varningar när mitt blodsockervärde är för högt eller för lågt. Jag ser ett mönster på en kurva hur blodsockret påverkas av olika typer av mat som jag äter och stress samt andra faktorer. Jag tycker det är fantastiskt hur utvecklingen har gått framåt.

SM-guld med Djurgården
Jespers fotbollskarriär började som sexåring då han började spela i Hammarby för att senare som nioåring gå över till Brommapojkarna. När han var 19 år började han som innermittfältare i Djurgårdens A-lag, där han var kvar till januari 2021. Han hann då vara med och ta ett SM-guld med Djurgården 2019, vilket han är väldigt stolt över i dag.
- Det var en dröm som gick i uppfyllelse. Det var otroligt mäktigt, berättar Jesper.
År 2021 blev han värvad till Lech Pozman i Polen, där han har ett kontrakt på åtminstone ett och ett halvt år till.
- Jag trivs väldigt bra i Lech Pozman och är uppskattad av både klubben och lagkamraterna.
Han har inte haft några problem med sin diabetes under sin fotbollskarriär, utan istället lärt sig hur hans blodsocker påverkas vid träning och matcher.
- Innan träning och under match blir jag känsligare för insulin, jag får så mycket adrenalin då och behöver mer insulin, men efter match behöver jag inte lika mycket.

Medveten om vad som påverkar hans blodsockervärde
När det gäller kosten äter Jesper i stort sett allt.
- Jag äter bra och tar hand om mig själv. Jag äter gärna mat med mycket fibrer. Jag vet själv vad som påverkar mitt blodsocker, men ibland fuskar jag och äter onyttigt och godis. Läsk försöker jag undvika och tar någon Coca Cola Zero ibland. Men jag väljer mina tillfällen, förklara Jesper.
Med träning och matcher sex dagar i veckan har han endast en ledig dag i veckan, vilket påverkar hans blodsockervärde.
- När jag är ledig och har semester behöver jag inte ta lika mycket insulin och har aldrig hamnat i koma.
Jesper har fått bra hjälp i laget och av läkare gällande sin diagnos.
- Det finns inget hinder för mig att ha diabetes. Det finns inget hinder att uppnå sin dröm. Man kan uppnå vad man vill ändå, trots sin diagnos, avslutar Jesper.

Tips till andra elitidrottare med typ 1-diabetes:
- Lär dig så mycket om diabetes som du kan.
- Lär dig hur din kropp fungerar.
- Tänk positivt, trots att du har diabetes.

Text: Ann Fogelberg
Foto: Przemyslaw Szyszka