Publicerat 2 augusti 2019

Henrik von Zweigbergk är en av Sveriges mest kända producent och studioman. Vi ser honom på Melodifestivalen, Sommarkrysset och i en massa andra produktioner i TV-rutan. Med mycket jobb, osunt leverne och oregelbundna arbetstider fick han diagnosen typ 2-diabetes.

- I och med att jag har oregelbundna arbetstider finns där inte någon tid för frukost, lunch och middag. Ibland kunde det till och med bli middag klockan tre på natten, säger Henric.

Vi har under ett flertal år sett Henric von Zweigbergk skymta förbi i TV-rutan med olika produktioner, från stora projekt som Melodifestivalen till mindre. Med ett osunt leverne, även på hans tidigare arbetsplatser, gällande kost, rökning, att inte röra på sig samt med oregelbundna arbetstider gjorde till slut att Henrics kropp sa ifrån. Först med diagnosen ulcerös kolit som han fick 1990 och senare med typ 2-diabetes. Att han senare fick typ 2-diabetes var något som uppdagades när han låg inne på Ersta sjukhus för sin ulcerös kolit. I och med att Henric är emot läkemedel så ville han helst inte äta någon medicin. Han fick ett flertal mediciner utskrivna för sin ulcerös kolit som han var tvungen att ta ett tag, men som han inte mådde bra utav.

- Jag tänkte då att nu har det gått för långt och att jag inte kan hålla på så här. Jag måste hitta en annan väg. Vad kunde jag göra? fortsätter Henric.

Han sökte då själv efter ett möjligt tänkbart alternativ och fann en kinesisk akupunktör som kunde hjälpa honom. Efter ett halvår hos sin akupunktör samt med hjälp av naturmedicin kunde han sluta äta medicin och slapp även att få den stomipåse som han blev erbjuden.

- Mina prover visade på bra svar och blödningarna i tarmen hade slutat.

Under hans tid på Ersta sjukhus tog de även andra prover och kunde då se att Henrics blodsockervärden stack iväg och kunde då konstatera att han hade typ 2-diabetes. Han fick då en insulinspruta som han skulle ta en gång om dagen, vilket han inte kände sig bekväm med. Han frågade då sin läkare vad han kunde göra för att slippa ta insulin och medicin.

 - Min diabetesläkare sa att jag då var tvungen att gå ner i vikt, sluta röka, tänka på min kost, träna och byta jobb. Jag ändrade allt utom att byta jobb.

Så det blev en helomvändning i Henrics liv med att ändra sin kost, sluta röka och börja träna.

- År 2013 gjorde jag ett jätteryck och ett år senare hade jag gått ner rejält i vikt och var symtomfri. Men skulle jag slappa en vecka gällande träning och kost så skulle det kännas i kroppen direkt.

Lärt sig leva med stress
Trots att Henrics pappa troligtvis hade en lightversion av diabetes så tänkte han inte själv på att han kunde drabbas. Så när han väl fick beskedet med diagnosen typ 2-diabetes, så insåg han att han var tvungen att göra förändringar i sitt liv. I och med att han inte är så glad i läkemedel så tog han bara sin dagliga insulindos i magen under två veckors tid, och lade samtidigt om sin kost. 

Med olika produktioner runt om i Europa med sport- varvat med nöjessändningar och galor flackade han runt och slarvade mycket med sin kost.

- I och med att jag har oregelbundna arbetstider fanns där inte någon frukost, lunch och middag. Jag försökte då istället äta mindre portioner och var noga med att äta var tredje timme, förklarar Henric.

Så nu för tiden har han alltid med sig en kylväska med färdig mat så att han kan äta lite var tredje timme och inte vara beroende av de andras mattider. Gällande jobbet så drog han ner på de olika produktionerna och lade mer tid på de långvariga projekten samt lade de små åt sidan. Jobbet i sig är ju alltid en stress med olika tider att passa samt med olika personer som är delaktiga i de olika projekten. Så det finns ofta en inre stress hos Henric, vilket han är väl medveten om, som inte är bra.

- Jag är stresstålig och har lärt mig att leva med stress, men jag vet att det inte är bra. Fast att jag inte känner mig stressad så finns det en inre stress som är en yrkesskada som jag har lärt mig att skjuta undan. Jag har numera lärt mig att vara mer förberedd inför varje sändning och om vad jag gör.

Att få tillräckligt med sömn kan ibland även vara ett stressmoment för Henric.

- Jag går upp klockan sex på morgonen och lägger mig mellan 23 och 03.

Så ibland blir det inte alltför många timmars sömn per natt.

Friskförklarad sedan fyra år tillbaka
Gällande kosten så är Henric barnsligt förtjust i bröd, som han själv uttrycker det, men har samtidigt insett att det inte är bra.

- Jag älskar bröd men jag har fått dragit ner på det. Jag undviker också vit pasta och väljer laktosfri mjölk om jag har möjlighet att välja och har slutat med mjölk i kaffet. Och café latte har jag helt tagit bort. Jag dricker måttligt med alkohol, där det kan gå två månader utan att jag har druckit något. Mest dricker jag vatten och cola zero om jag festar till det. Det är att hela tiden tänka på vad man gör. Att kunna väga för och emot, tillägger Henric.

År 2015 blev Henric friskförklarad och går I dag inte på några återbesök hos läkare, varken för sin ulcerös kolit eller sin diabetes, men han märker direkt när han slarvar. Hans långtidssocker låg tidigare på 70-80 och i dag på mellan 30-46, beroende på vad han äter och om han tränar. Ibland kollar han sitt blodsocker flera gånger om dagen och ibland en gång i veckan, där det mestadels ligger på 3,5-8. Tidigare hade han en device som funkade till hans mobiltelefon, en liten grej som satt i hans öronsnäcka med mätare, så att mobilen blev hans mätare, vilken han tyckte var mycket bra, där även hans läkare kunde följa hans kurvor.

- Jag kunde då skicka värdena till min läkare och kunde koppla ihop den till min hälsoapp där hon kunde se allt jag gjorde, bland annat min träning, sänka och mitt blodsocker. Hans läkare fick då kontinuerligt rapporter så att det blev som att han hade en tränare som gjorde att han tyckte det var roligt att testa, vilket triggade honom att få så bra resultat som möjligt att skicka till sin läkare.

- Jag gillar elektroniska och tekniska hjälpmedel och har även testat olika armband och haft en Apple Watch.  Det var kul med Apple Watchen, för där såg jag bland annat hur mycket jag hade gått samt fick en indikation på vad jag hade gjort under dagen. För mig funkar det mycket bra med tekniska hjälpmedel där jag kan se resultat med.

Efter att han fick en blodpropp i stortån har han märkt att han inte har samma känsel i den längre. Han har även fått sämre känsel i höger långfinger på senare år, vilket han trodde berodde på att han tidigare har boxats. Men nu anar han att det kan vara diabetesrelaterat.
För att hålla sin diabetes i schack tänker Henric mycket på sin hälsa i dag.

- När jag tränar och äter bra samt håller min målvikt, då mår jag mycket bättre på alla sätt. Det är bara att leva med det. Det är bara att göra förutsättningarna så bra som möjligt, avslutar Henric.


Foto: Karin Törnblom

Just nu är Henric aktuell med Sommarkrysset med Gry Forsell och kommer efter det att starta upp med Diabetesgalan. Så just nu finns det inte mycket tid för vila för Henric.

Henrics råd till andra diabetiker:
- Lyssna och lär känna av din kropp och blunda inte.
- Träna, man mår bättre när man har ett aktivt liv och blir piggare och gladare samt att det ger energi till din kropp.

Text: Ann Fogelberg
Foto: Privat och Karin Törnblom