Publicerat 11 november 2019

En av Sveriges bästa längdskidåkare, Robin Bryntesson, har sedan 2002 levt med typ 1-diabetes. Genom sin positiva energi och träning har han visat att sjukdomen inte har hindrat hans framgångar.

Robin Bryntesson, 34, som är uppvuxen i Rossön i Ångermanland, har alltid varit intresserad av sport och åkt skidor på elitnivå i över 20 år. När Robin gick första året på skidgymnasiet i Sollefteå var han 16 år och fick då beskedet om att han hade sjukdomen diabetes typ 1. Trots sin sjukdom har han inte slutat träna, utan tvärtom, tränat mer och bevisat att man kan vara elitåkare och ändå ha diabetes. Han ser inte diabetes som ett hinder, utan istället som en kompis. Att träna på elitnivå gäller också att ha full koll på sin sjukdom.
- Det är svårt att besegra diabetes, men spelar man oavgjort så kan man vinna en tävling, säger Robin.

Många tävlingar bakom sig
Robin ligger i hårdträning i stort sett varje dag med 600 konditionstimmar per år. Trots att hans läkare sa att han skulle lägga ner sin elitkarriär så har han trotsat detta och fortsatt träna. Hans positivitet och envishet har visat sig ge resultat genom åren, vilket har gjort att han har vunnit många tävlingar både i och utanför Europa som i till exempel Kina och Vancouver.
Hans bästa distans är sprint där han tagit 3 VM-guld, (ett i JVM och två i U-23VM) och kan även titulera sig som svensk mästare och världscupsegrare. I Kina vann han också deras motsvarighet till Tour de ski – Tour de China-segern, där man åker allt från 50 km till sprint. Med fem Vasalopp bakom sig, med bästa placering som tolva, satsar han på att även delta 2020.
- Vasaloppet 2018 uteblev, där det istället blev medalj på Paralympics, den här gången som guide till Zebastian Modin (synskadad). Vasaloppet 2019 så provade jag mig på ett udda projekt, jag startade sist av alla och försökte åka om så många som möjligt. Det var 15800 som startade och jag landade på en placering runt 3600, fortsätter Robin.

Se inslag HÄR

Ja, tävlingarna är många, men det han är mest stolt över är ändå när han tog sitt första junior VM Guld i Stryn 2004. Att komma så långt som Robin har gjort tar tid, men med rätt inställning så går allt.
- Jag tror att träning och rörelse är det bästa botemedlet mot diabetes.
När Robin tränade som mest låg han på 750 konditionstimmar, men i dag känner han att han inte hinner lika mycket med tanke på sin familj.
Kosten har så klart också betydelse i träningen. Han påpekar att ju mer energi man gör av med desto mer behöver man fylla på med.
- Jag äter i regel frukost, lunch och kvällsmål, mest husmanskost samt mellanmål innan träning, berättar Robin.

Förutom träningar, tävlingar, läger och andra projekt håller även Robin föreläsningar.
- Nu för tiden blir det många udda projekt och många föreläsningar som handlar om att inspirera, motivera och aktivera människor. Föreläsningarna är för alla, men specifikt för oss med diabetes.

Populära Sockertoppen
År 2011 startade Robin Sockertoppen, lägret för barn och ungdomar med diabetes. Tanken föddes när han själv fick diabetes och inte hade något läger att åka till. Tack vare sponsorer, läkare, diabetessköterskor, kunniga diabetiker, utbildad samt ideell personal blev lägret en hit, som har ökat med antalet anmälningar för varje år. Första året hade han elva barn och i dag blir det fullbokat med en gång.
- Vi öppnade anmälan för 2019, den 1/1 klockan 11.11. När vi gjorde det så fylldes alla platser på en minut. Under detta år 2019, så har vi utökat till fler läger och nu i oktober hade vi årets sista läger. Med detta gjort så har vi under 2019 haft läger för, eller möjlighet för alla med diabetes att delta. Vi har haft Sockertoppen mini, lilla, stora, större och störst. Även för typ 2or. Vilket känns helt fantastiskt. I tillägg har vi haft många event också exempelvis, Vätternrundanfrån botten till Sockertoppen, Vättern bike games och en elitsatsning med ett skidlag som kallas Skiteam Novo Nordisk, förklarar Robin.

På populära Sockertoppen får barnen, som är mellan 10 och 17 år, uppleva lustfyllda dagar med olika utomhusaktiviteter som bland annat hinderbanor, stafetter, diabetesstigar, fiske, tavelmålning, rullskidåkning och korvgrillning. De får även råd och tips att tyda kroppens signaler samt har en egen kock till förfogande.



Alltid någonting på gång
Med över 1000 tävlingar har nu vinterns träningar dragit igång. Och Robin är redo.
- Inget har hindrat mig. Jag har inte tackat nej på grund av min diabetes. Jag har lärt känna min kropp och måste bara planera allt bättre, tillägger Robin.
I dag bor Robin med sin sambo Frida och deras två barn, Vilda (4 år) och Jack (2 år), i ett hus på Frösön och tränar för klubben Sockertoppen IF. Klubben består i nuläget av 220 medlemmar från Skåne till Norrland där alla har en anknytning till diabetes, med Robin som ordförande. Intresset är stort och Robin vill så klart sprida kunskap och information om diabetes och visa att det är möjligt att träna trots sin sjukdom.
- Vårt huvudmål med föreningen är att sprida kunskap om diabetes, samtidigt som vi strävar efter att få barn, ungdomar och vuxna med eller utan sjukdomen att hitta glädje i ett aktivt liv. Vår styrka är att vi finns över hela Sverige.

Robin har många projekt på gång samtidigt. Han håller även på med olika filmprojekt:
- Jag har älskat att göra film sedan jag var liten. Det blir även många udda projekt och mycket föreläsningar som handlar om att inspirera, motivera och aktivera människor. Föreläsningarna gäller för alla, men specifikt för oss med diabetes. Planen är att om möjligt utvecklas ytterligare under 2020, om tid kraft och ork räcker till.
Så spännande fortsättning följer. Det är alltid något på gång när det gäller Robin.  Vilket känns kul och inspirerande. Med sin glöd och entusiasm charmar han alla och visar att trots att man har diabetes så kan man hålla på med idrott på elitnivå.
- Allt är möjligt. Don’t dream you life, live your dream, avslutar Robin.

Läs mer om Sockertoppen HÄR

Text: Ann Fogelberg
Foto: Privat