Publicerat 4 november 2019

Teodor Stenshagen, 18 år, började spela fotboll och bandy när han var fem år. I dag är det fotbollen som gäller. När Teodor fick diagnosen typ 1-diabetes för fyra år sedan stoppade det inte honom från att fortsätta spela fotboll på elitnivå.
- Jag har idrottat under en längre period med diabetes och om man bara är noggrann så går det och man kan utöva sin idrott, men det är viktigt att man sköter sig, då fungerar det, säger Teodor.

När Teodor fick de vanliga symptomen för diabetes, det vill säga, var ofta törstig, kissade flera gånger per natt samt rasade i vikt, förstod han att något inte var som det skulle. Men i och med att ingen annan i släkten har diabetes så var det inte så självklart att Teodor skulle ha diabetes.
- Jag sa till mamma att jag var törstig och kissade mycket, då mamma, som är sjuksköterska, sa att ”Det är för att du tränar mycket, då måste du dricka mycket”. Efter några veckor sa jag det igen att det fortfarande var likadant, förklarar Teodor.

Så en dag hade hans mamma en blodsockermätare med sig hem från jobbet. De tog då hans blodsockervärde som visade på 24. Så samma kväll åkte de in till sjukhuset där han blev inlagd i en vecka. Teodor fick då lära sig hur man skulle räkna på kost och fick lära sig dosera insulin samt att ta sina sprutor. Efter sin diagnos har han fortsatt med sprutor och har inte haft någon tanke på att börja med pump.
- Det verkar jobbigt med pump när man tränar mycket. Jag har tagit sprutor från början, det är enklare, så jag kör på det. Det finns ingen anledning att byta för tillfället.

En lysande karriär inom fotbollen
Teodor började sin idrottskarriär som femåring, med både bandy och fotboll. I och med att han gillade båda sporterna så var inte valet självklart vad det skulle bli. Men när han kom in på fotbollsgymnasiet så blev han tvungen att sluta med bandyn med tanke på att det då blev helfokus på fotbollen. Det var inget lätt val för honom i och med att han gillade att hålla på med båda sporterna. Men efter ett tag fram och tillbaka så kändes det helt rätt för honom att satsa på fotbollen. I dag är han en av Sveriges bästa fotbollsspelare i sin ålder och spelar i ungdomslandslaget för GIF Sundsvall och tillhör även A-laget. Än så länge har han bara suttit på bänken, men i och med att han tränar med allsvenskan GIF Sundsvall så dröjer det nog inte länge innan vi kommer att se honom som mittback på planen.
- Jag kämpar på och gör så bra jag kan. Tidigare var jag mittfältare, men i dag trivs jag bra som mittback. Jag har bland annat spelat i U16, U17 och spelar nu i U19 och får träna med A-laget, fortsätter Teodor.

Under åren har det blivit en hel del träningar och matcher för Teodors del. I dag tränar han 7-9 pass per vecka inklusive match. Mestadels har han varit i Sverige och spelat men det har även blivit några landskamper, bland annat med B-17-landslaget i EM i England i tre veckor.

Noga med planering samt sina måltider
När det gäller kosten så försöker Teodor äta bra så att hans blodsockervärde ligger på en bra nivå.
- Jag äter så bra som jag kan med så mycket osötade saker och fibrer som möjligt, tillägger Teodor.

Han är noga med sina måltider, det vil säga frukost, lunch och middag, där han äter rejält och försöker äta vettiga mellanmål.
- Jag äter bröd med fibrer och även fiberpasta, som jag har sett att det funkar. Och jag har alltid med mig banan och dextrosol vid träning och match. Jag behöver äta ett visst antal timmar innan jag kliver ut på plan och försöker då ligga på mellan 6-9  i blodsockervärde. Det är inte bra att ligga på över 10 egentligen. Men ibland ligger jag på 11-12, men det är bättre än att ligga på 4. I halvlek brukar jag ta en halv banan så att blodsockret håller sig på bra nivå.
Träningen påverkar så klart hans blodsockervärde, där värdet trycks ner genom hans träning.
- Under vissa perioder kan jag vara låg cirka två till tre gånger per dag, men då är det bara att äta och fylla på.

Under åren har han inte haft några komplikationer.



- Bara man är noga och sköter sig och har koll på läget så fungerar det.
Teodor tar studenten till sommaren och har i nuläget inga planer för framtiden, förutom att han ska fortsätta spela fotboll. Och kanske får vi se honom i hans favoritlag Barcelona en dag.
- Bara man är noga och planerar sin kost, träning och insulin så fungerar det att tävla på elitnivå för min del. Men det gäller dock som diabetiker att man är noggrann i allt man gör så fungerar det 99 procent av tiden och att man tar sjukdomen på allvar. Det går bara man vill, avslutar Teodor.

Text: Ann Fogelberg
Foto: Privat