Publicerat 3 juli 2024

När Fannie var fem och ett halvt år fick hon diagnosen typ 1-diabetes.
- Jag hade varit förkyld ett tag och var trött och sov mycket, säger Fannie.
När hennes mamma tog henne till vårdcentralen, blev de hemskickade. Men Fannies mamma gav sig inte, utan åkte tillbaka med henne, där de då kunde konstatera att Fannie hade typ 1-diabetes.
Nu har Fannie startat ett företag som ska samla in pengar till diabetesforskningen.


År 2004, då Fannie Kornefalk var fem och ett halvt år fick hon diagnosen typ 1-diabetes. Hade inte hennes mamma stått på sig så kunde det gått illa, då läget var kritiskt för Fannie, med ketoner på 29. Efter två veckor på Astrid Lindgrens sjukhus fick hon komma hem.
När de i efterhand tänker tillbaka på de typiska symtomen, så var Fannie ofta törstig och kissade mycket. Men ingen hade då en tanke på att det var diabetes.
I början hjälpte hennes föräldrar att ta hennes sprutor, men efter ett tag så tog hon de själv. Hon ville då inte ha pump, då de flesta pumpar var med slangar.
- Jag ville inte synas med det. Det var en skamsen grej som gjorde att jag inte valde att ha pump, fortsätter Fannie.
Men 2016, då hennes sockervärde inte var bra, rekommenderade läkarteamet Fannie att välja pump.
- Läkarteamet sa att jag kanske skulle vara blind om tio år om jag inte skaffade pump. Och nu när de inte hade slang så tycke jag att det var okey.
Så 2016 blev det en Omnipod, och i dag har hon en Omnipod Dash, som hon är nöjd med.

Ostabilt blodsockervärde under tonåren och under graviditeten
Efter sin diagnos gick hon tillbaka till förskolan. Och när hon började i ettan fick hennes pedagoger och lärare gå utbildningar så att de kunde ta hand om Fannie. Ingen annan elev hade då diabetes men i sexan till nian fanns det en till på skolan som hade diabetes.
- Vi umgicks inte, men vetskapen gjorde så att jag inte kände mig helt ensam, förklarar Fannie.
Som ung var hon iväg på två olika diabetesläger, vilket hon kan rekommendera.
- Det blir en gemenskap. Framför allt som förälder att få träffa likasinnade.
Under hennes uppväxttid har det mesta gått bra. År 2022 blev hon gravid.
- Jag var förberedd på att det inte skulle gå bra. Men allt gick bra. Jag hade då en Omnipod som jag var tvungen att byta varje dag och fick hudproblem på grund av klistret. Men mitt HbA1c höll sig inom målet, men det krävdes 110 % fokus.
Som tonåring och under graviditeten hade hon allmänt svårt att hålla blodsockervärdet bra, och hade då möjlighet att besöka sitt diabetesteam ofta.
- Det är ett bra team och jag får mycket hjälp. Men huden slits och organen blir tröttare, och jag är sjukare än mina kompisar. Jag har även haft problem med pumpar som har gått sönder. Men jag är skonad från diabeteskomplikationer än så länge i alla fall.


Insamling till diabetesforskningen
Nyligen startade Fannie och hennes sambo ett företag för att hjälpa de som lever med diabetes.
- Allt började med att jag ville hitta ett botemedel. Jag har alltid känt att jag vill hjälpa till. Att finnas som en stödperson och göra något som hjälper till för de med diabetes, berättar Fannie.
I nuläget håller hon och hennes sambo på med ett hemligt projekt med en produkt som än så länge inte finns på marknaden, som ska hjälpa till i vardagen. Vilken hon tror ska kunna hjälpa de med diabetes, men vill inte avslöja något i nuläget. Under tiden har hon startat en liten verksamhet där hon säljer muggar.
- En mugg att ha hemma eller på jobbet för både barn och vuxna. En symbolik för de med diabetes i 35 olika varianter, som du även kan ställa på hyllan ibland om sjukdomen blir för nära. Jag vill skänka 10 % av vinsten till diabetesforskningen för att de ska hitta ett botemedel mot diabetes.
Fannie och hennes sambo är peppade på sin nya produkt, som hon hoppas ska underlätta för diabetiker i vardagen.
- Vi har jobbat på det här i tre år och är taggade på att ta nästa steg. Men i nuläget är vi i förstadiet och skulle behöva finansiella medel för att slutföra släppet, avslutar Fannie.
Med studier, tentor, en liten bebis på nio månader och uppstarten av det nya företaget har Fannie fullt upp, så än så länge är det bara muggarna som är i fokus.

Du hittar muggarna på t1dcrew.myshopify.com

Text: Ann Fogelberg
Foto: Privat