Publicerat 23 november 2018

Mita Magnusson har alltid varit intresserad av hälsa och kost och i samband med att hennes pappa fick diagnosen diabetes typ 2 och samtidigt var glutenintollerant så förstärktes hennes intresse. Hon ville ju så klart att hennes pappa skulle må så bra som möjligt trots sin diabetes. År 2005 startade hon Food for life och i dag har hon utvecklat sin verksamhet och driver företaget Mitas mat, en produkt med rena råvaror där hon värnar om de svenska bönderna.

Mita Magnusson har alltid varit intresserad av hälsa och kost och har alltid älskat att laga mat. Så när hennes pappa fick diabetes typ 2 ville hon att han skulle ha ett så bra liv som möjligt genom att äta rätt för att hålla sin diabetes i schack. I och med att han även var glutenintollerant så var hon extra noga att välja rätt mat till sin pappa. Hon har genom åren gått olika kurser inom kost, bland annat Paulins kostrådgivningskurs, gjort en kokbok, drivit ett eget gym, allt för att leva så bra och nyttigt som möjligt. Hon har även provat på otaliga dieter genom livet och sett vad som är bra och mindre bra och vad som har fungerat för henne. Hon är också övertygad om att vi skulle kunna minska massor av sjukdomar om vi lär oss att ge våra kroppar vad de behöver och vad de känner igen.

- Det är ju så klart individuellt, vad som passar just dig, alla är vi olika, säger Mita.

Genom att ha provat olika dieter och kostkurer kom hon till insikt om att vi behöver vara mer medvetna vad vi äter, en så kallad kostmedveten konsumtion. Som den entreprenör hon är, startade hon sin verksamhet 2002 och företaget Food for Life 2005. Hon ville förverkliga sin idé med att lära människor att äta rätt.

- Jag hade tidigare inte fattat var man hittar de olika byggstenarna proteiner, rätt fett samt de olika kolhydraterna. I dag är min målsättning att mat ska vara god och samtidigt fylla viktiga funktioner för våra kroppar. Ger vi den vad den behöver så går man inte heller hungrig på samma sätt, de rätta byggstenarna mättar, fortsätter Mita.

I dag driver hon företaget Mitas mat och är mycket medveten om hur kosten påverkar vår kropp. Genom åren har hon förstått hur viktigt det är att välja rätt råvaror och kombinera det som är bäst just för dig. I hennes senaste koncept har hon därför gjort 1-portionsförpackningar (singel-pac) där du själv kan välja din egen kombination, utan gluten, socker och mejeriprodukter, innehållande färska råvaror. Genom de 20 olika förpackningarna kan du kombinera det som är bäst just för dig och få i dig bra råvaror där hon även värnar om de svenska bönderna.

- I sortimentet ska det alltid finnas årstidens bästa råvaror där du själv ska kunna anpassa din måltid. Maten som ska passa alla är tillagad efter sous vide-metoden. Den vacuumpackade förpackningen bevarar näringen bättre och ger maten en riktigt bra krispighet, fräschör och hållbarhet.

Mitas mat
Mitas Mat erbjuder ett snabbmatskoncept med bra färdiglagad mat gjord på färska råvaror, med svenskt kött och svensk kyckling. Varje förpackning innehåller riktiga råvaror utan onödiga tillsatser på 100-130 gr förpackad i miljövänlig plast. I sortimentet hittar du 5 proteiner, 5 stärkelserika kolhydrater med lågt GI, 5 näringsrika kolhydrater från grönsaker och 5 såser. Nästan alla produkter är fria från gluten och mejeriprodukter samt helt utan sötningsmedel och socker och har bra och naturliga smaker. Du väljer själv vad du vill ha på din tallrik.

Proteiner, kolhydrater, grönsaker och sås säljs var för sig där du själv väljer hur du vill komponera din måltid. Mitas Mat kan utgöra hela din måltid eller komplettera den. Snabbt, enkelt och som också kan vara en komplettering till din måltid. Allt efter tycke och smak. Förpackningarna tar även liten plats i kylen, vilket gör att du alltid kan ha mycket mat hemma eller på jobbet, som inte kräver stora utrymmen. 

- Proteiner är med i många processer i kroppen och är en mycket viktig byggsten. Långsamma kolhydrater ger bra energi så att du orkar med hela dagen med ett stabilt humör och hålla ett jämnt blodsockervärde. Grönsakskolhydrater ger dig vitaminer och fibrer, vilket kroppen behöver för att bygga upp ditt immunförsvar. Dessutom behöver tarmen få sig ett gympapass, som dessa kolhydrater ger. Såserna smörjer med rätt fett och kryddor som gör dig gott, förklarar Mita.

Mat är kroppens bensin där det är viktigt att vi ger oss de bästa råvarorna så att vår kropp kan ta tillvara på det. Samtidigt vill Mita att måltiden ska vara enkel att tillaga men ändå näringsriktig och att alla ska kunna äta samma mat, vare sig du är laktos- eller glutenintolerant, där av de smidiga och små förpackningarna.

Genom åren som kostrådgivare har Mita fått kommentarer gällande hur jobbigt det är att tillaga de olika kolhydraterna som till exempel råris, nakenhavre samt de olika grönsaksrätterna med bland annat rotfrukter.  ”Det tar för lång tid att tillaga det, framför allt till vardagsmåltiden.” Därför vill hon göra det enkelt och smidigt för konsumenten med näringsriktig mat i sitt koncept Mias mat.

- Jag vill att alla ska må bra och vara en hjälpreda i livet. Ät rent, energifyllt och näringstätt och fyll på kalorierna på ett vettigt sätt. Öka din medvetenhet vad du äter och njut av livet. Lär dig hitta din livsstil och ditt medvetna intag av kost, det vill säga en medveten konsumtion. Vi blir och mår vad vi äter. Vi har bara ett liv och en kropp så var rädd om den och lär dig hur just din kropp fungerar, avslutar Mita.

Mita håller även föreläsningar och kurser om mat. Bland annat en kurs i vad som är vad, gällande proteiner, kolhydrater och fett.  
Mitas produkter gjorda efter hennes egna recept hittar du på vissa dagligvaruaffärer samt på hennes webb-sida, mitasmat.se.

Menyförslag med kombinationer där alla rätter är separat förpackade.
Pulled kyckling med sötpotatis rotfruktspytt och mangosås
Heta köttbullar nakenhavre med grillade grönsaker, ugnsrostade grönsaker och tomatsalsa
Chililax med pepparotsbulgurotti och rödbetstagliatelle
Het mexpanna passar utmärkt till taco på fredagen, på med lite tacokryddor bara.
Orientalisk Jackfruit med rårismix och ingefärasås
Heta köttbullar med rotfruktsnudlar och koriandersås

Recept på Mitas heta köttbullar
2—3 port
500 gr nötfärs 1 gul lök (riven), 2 ägg, 1 dl boveteflingor, 1 dl kolsyrat vatten, 3 msk sambal oelek, salt, peppar, 1 msk dijonsenap, 1-2 vitlöksklyftor (riven).
Blanda alla ingredienser. Blir den för torr kan du ha i lite mer vatten eller yoghurt. Forma till bollar och ugnsbaka tills de är klara. 100 grader i 30 minuter.

Text: Ann Fogelberg
Foto: Privat


Vad ska man äta när man har diabetes typ 2? Det finns så klart olika kostråd för olika individer, som medelhavskost, LCHF, paleolitisk kost, 5:2, 8/800 med flera. Vi på Diabetes Wellness Sverige vill att du ska ha ett så bra liv som möjligt och välja den kost som passar och fungerar bäst för just dig. Rådfråga alltid din vårdcentral vilken diet som är bäst för dig.