Publicerat 15 januari 2019

Efter att vi införde möjligheten att ställa frågor till vår sjuksköterska på Diabetes Wellness Sverige har frågorna om diabetes strömmat in. Hon finns tillgänglig för att svara på frågor kring sjukdomen för de med diabetes, anhöriga och alla andra som har funderingar kring sjukdomen och dess komplikationer.

- Alla är väldigt positiva när man ringer eller svarar på deras frågor eller vardagsproblem kring sin sjukdom, som mest är typ 2-diabetes, men även typ 1, samt de som ligger på gränsen till prediabetes, unga som gamla, säger Diabetes Wellness sköterska.

Hon har märkt att ofta har de som hört av sig fått otillräcklig information från sin vårdcentral eller sitt diabetesteam och behöver mer information.

I somras var det mycket frågor angående värmeböljan och diabetes med tanke på att blodsockret påverkas av bland annat för hög värme. Samt reseråd inför semesterresan som till exempel var och hur man förvarar sitt insulin och om man behöver läkarintyg för sin diabetes.
Annars får hon många frågor gällande kost och diabetes samt även om glutenintolerans samt hur blodsockret påverkas vid infektioner som feber och influensa.

Hon får även svara på många frågor hur det är att leva med diabetes i vardagen med lågt blodsocker (hypoglykemier) samt med högt blodsocker (hyperglykemier). Andra frågor som hon får är bland annat följande:

Vad ska man tänka på när man blir sjuk och får feber, när man har diabetes, både tablett behandling eller insulin?
Varför stiger blodsockret vid en infektion?
Hur mycket ska jag motionera för att få ner blodsockret samt bygga upp muskler, vid diabetes?
Varför räcker det inte att ta bara Metformin? Måste jag även lägga till nya mediciner? Hur fungerar det i praktiken och vilka biverkningar ger det?
Har forskningen gjort några framsteg inom diabetes?
Törs jag bli gravid när man har diabetesrisk?
Vad är ett HbA1c och vad är normerna kring normala värden kring blodsockret?
Jag ligger på gränsen till diabetes, vad kan jag göra själv för att påverka så jag slipper ta medicin? Räcker det att gå ner i vikt och motionera?
Hur mycket alkohol kan jag dricka?
Är öl bättre än vin? Vad påverkar blodsockret mest?
Vad ska jag tänka på närmaste dygnet för att förhindra lågt blodsocker i samband med alkohol?

Har du några frågor gällande diabetes som du vill ha svar på?
Kontakta då Yvonne genom att skicka ett mail till: info@diabeteswellness.se  

Läs mer om Yvonne Liss HÄR.