Publicerat 9 augusti 2020

En lätt men mättande middag med ångkokt fisk och krämigt broccolimos. Fräscht och gott! Tips! Om du köper fryst fisk, tina den gärna i kylen över natten.

Ingredienser: 

2 portioner

Kolja

  • 4 dl Vatten
  • 1 st Citron
  • 2 msk Fiskfond Buljong
  • 1 krm Vitpeppar Hel
  • 1 st Lagerblad
  • 500 g Koljafile
  • 1 krm Salt Fint
  • 1 krm Svartpeppar Malen

Broccolimos

  • 250 g Broccoli
  • 1 msk Grönsaksbuljong
  • 50 g Grana Padano
  • 1 msk Mat & Bak Smör
  • 0.5 st Citron
  • 1 krm Salt Fint
  • 1 krm Svartpeppar Malen

Sallad

  • 0.5 st Huvudsallat
  • 75 g Sockerärta Färsk
  • 0.5 st Rödlök
  • 0.5 st krukor Persilja - färsk
  • 2 tsk Olivolja
  • 0.5 st Citron

Gör såhär: 

1. Kolja: Koka upp vatten, citronsaft, fiskfond, vitpepparkorn och lagerblad i en vid kastrull. Lägg på ett lock, sänk värmen och håll buljongen varm.

2. Salta och peppra koljafiléerna.

3. Broccolimos: Dela broccolin i buketter. Skala stammen och skär den i skivor. Lägg broccolin i en kastrull och fyll på med vatten så att det precis täcker. Tillsätt buljong och låt koka under lock i ca 7 min.

4. Sallad: Skölj och strimla sallad och sockerärtor. Skala och strimla rödlöken. Skölj och grovhacka persiljan. Blanda i en skål och tillsätt olja och 1 tsk citronsaft.

5. Kolja: Lägg ner koljafiléerna i den varma buljongen och låt fisken sjuda under lock i ca 5 min till den är genomkokt.

6. Broccolimos: Sila av vattnet från broccolin. Riv grana padano. Mixa den kokta broccolin med riven ost, smör och ½ msk citronsaft. Smaka av med salt och peppar.

Ta upp fisken ur buljongen och servera tillsammans med broccolimos och sallad.

 

Recept: Mari Bergman

Foto: Nurlan Emir

Receptet är taget från mathem.