Publicerat 22 augusti 2019

Under fyra tillfällen i sommar hade barn med diagnosen typ 1-diabetes möjligheten att följa med på läger tillsammans med andra barn med diabetes. För sjunde året i rad anordnade Diabetesmammorna Lotta Carlberg och Helena Westlin detta populära läger.

- I år hade vi 200 ansökningar till lägret, säger Lotta.

När jag anländer till Ängskärs lägergård i Norra Uppland möts jag av glada barn som är i full fart att utföra 5-kamp. De är uppdelade i olika grupper på stationer med olika aktiviteter som att äta upphängda kex utan att röra med händerna, fylla vatten i hinkar på avstånd med hjälp av vattenpistoler, trä ett snöre genom kläderna, samt andra aktiviteter, där även föräldrar får vara med. Här har barnen och föräldrarna tid att umgås och dela med sig av sina erfarenheter tillsammans med Lotta och Helena samt med ett flertal ledare.

Lägret som anordnas av Diabetesmammorna Lotta och Helena ligger vid Östersjön i ett lummigt område långt från stadens hets. Hit kommer barn från hela Sverige, vissa har varit med ett flertal gånger tidigare medan vissa barn är nya.

- Det är bra med en mix, för då kan de barnen som varit med tidigare dela med sig av sina erfarenheter, fortsätter Lotta.

Årets sommarläger har varit uppdelade på fyra olika läger för barn mellan 5-14 år med typ 1-diabetes.

- Vi valde att dela in barnen i olika åldersgrupper i åldrarna 5-7 år, 7-9 år, 9-11 år och 11-14 år, där vi hade två läger i juni och två i augusti. Vi delade in barnen i de olika åldrarna för att de skulle kunna knyta nya kontakter och ha möjlighet att träffas när lägren är slut också. På varje läger har varje barn haft en förälder med sig. För några lägerdagar fick de känna sig som alla andra. Här pep pumpar, blodsocker kollades och ingen blev uttittad. Blev någon låg i blodsockret fanns det alltid någon som hade ett paket druvsocker i fickan, förklarar Helena.

Under de fyra diabeteslägren som var i juni och augusti umgicks 23 barn tillsammans på respektive läger. De spelade fotboll, kastade frisbee, håvade fisk vid bryggan, åkte båt, badade, hoppade i hoppborgarna och hade sommarens största vattenkrig, barn mot föräldrar. Många enskilda samtal pågick också, där barnen jämförde pumpar, pennor och sensorer med varandra.

- Det är så ofta föräldrarna känner sig ensamma i vardagen då de inte har någon utanför familjen att bolla med. Här fick de möjlighet att prata med någon annan som var i samma sitts, och slapp börja med att förklara vad typ 1-diabetes är för sjukdom. På lägret förstod alla varandra och visste hur jobbigt och hur trött man kan vara efter flera vaknätter i sträck, fortsätter Helena.

Fyra hellyckade läger med glada barn och nöjda föräldrar. Så Diabetesmammorna Lotta och Helena gör verkligen ett bra jobb. Tack vare diabeteslägren har barn med typ 1-diabetes möjligheten att träffa andra barn med typ 1-diabetes och inte behöva känna sig annorlunda.

- Sommaren har varit fantastisk. Vi har träffat massa underbara ledare, barn och föräldrar från hela Sverige. Tillsammans skapar vi nya erfarenheter och lär oss nytt om sjukdomen. Diabetes äger för vi får åka på läger! Nu laddar vi om för nya äventyr under 2020, avslutar Lotta.

Anmälan för nästa års läger öppnar upp i februari 2020. I september 2019 öppnas anmälan upp till familjekollot i Idre fjäll, våren 2020.

Läs mer på hemsidan om lägren.
diabetesmammorna.se

Text och foto: Ann Fogelberg