Publicerat 17 april 2024

År 2022 fick Linda diagnosen typ 2-diabetes. Egentligen hade hon ont i ryggen och sökte för sin onda rygg.
- Jag kunde knappt komma upp ur sängen fast att jag hade tagit smärtlindring, där ingenting hjälpte. Det bara fortsatte och gick inte över, säger Linda.
När hon sökte för sitt ryggont, ville de även kolla hennes urin, där de hittade socker, och hon fick diagnosen typ 2-diabetes.

Linda Vackenklint har levt med diabetes sedan 2022. När hon fick diagnosen så tänkte hon, ”nej, jag har inte diabetes, jag har ju gått ner i vikt, så jag kan inte ha det”.
För tre år sedan, när hon vägde som mest, det vill säga 120 kilo, hade hon inte diabetes, och blev istället erbjuden att göra en gastric bypass.
- Jag sa till läkaren att jag inte ville göra en gastric bypass, utan jag ville gå ner på egen hand. Och om det inte skulle fungera, då kunde vi ta en diskussion igen, fortsätter Linda.
Så hon tackade nej. Det enda problemet hon hade då var högt blodtryck, som hon åt medicin för, där läkaren konstaterade att hon hade sämre värden och ville sätta in en medicin till. Men det ville inte Linda, och bestämde sig för att gå ner i vikt.
Med fyra graviditeter bakom sig, utan graviditetsdiabetes, gick hon upp mycket i vikt.
- Jag vägde tio kilo för mycket innan graviditeterna, trots att jag hade varit med i Viktväktarna.
När första barnet kom så var hon ofta till sjukhuset med olika komplikationer på sin förstfödde.
- Det var jobbigt, och jag tog till mat som tröst.
Sen blev hon gravid igen, då det inte var aktuellt att gå ner i vikt.
- Man ska ju inte banta under graviditeten.
Vilket gjorde att hon blev väldigt överviktig och insåg att hon var tvungen att ändra sin kost för att gå ner i vikt.

Tog bort alla mjölkprodukter
Linda gjorde en förändring på kosten direkt som hon blev erbjuden en gastric bypass, och började räkna kalorier samt åt proteinpulver.
Hon hade tidigare sett olika dokumentärer om olika koster, bland annat en om vegetarisk kost som hon tyckte verkade intressant.
- Det låg i bakhuvudet. Jag kanske ska prova på det. Det funkar ju på andra, så varför skulle det inte kunna fungera på mig, förklarar Linda.
Det blev en total förändring på en dag för henne.
- Jag tog bort alla mjölkprodukter och gick över till växtbaserade produkter istället. Jag tog även in vegetarisk kost i mitt liv.
På mindre än ett år gick Linda ner över 20 kilo.
I dag tänker hon alltid på vad hon äter och kallar sig flexitarian, då hon äter lite kött, mest kyckling, men där den största delen är vegetarisk. Hon är även noga med sina måltider, det vill säga att hon äter frukost, lunch och middag.
- Jag äter gärna fiberhavregrynsgröt till frukost med osötad mandelmjölk, eller havrevälling med osötat bröd.
Till lunch kan det bli olika soppor med till exempel med bönor i eller vegetariska nuggets och till middag något vegetariskt, som vegetariska hamburgare eller schnitzlar med mycket grönsaker.
- Jag är noga med vad jag äter, där denna kost har fungerat för mig.

Från typ 2-diabetes till LADA
Trots att hennes mamma samt mormor fick typ 2-diabetes, så trodde hon aldrig att hon skulle få diagnosen själv.
- När jag var som störst hade jag inte diabetes, men när jag gick ner, så fick jag diabetes, berättar Linda.
Först fick hon diagnosen typ 2-diabetes, som senare visade sig vara LADA.
- Läkaren ringde ett tag efter att de hade fått svar på mina prover, där jag hade 20 i blodsockervärde, och berättade att jag hade antikroppar i min kropp, och började prata om typ 1-diabetes, där jag istället fick diagnosen LADA.
Hon fattade inte att hon hade fått diabetes.
- Jag hade ju gjort som man skulle och gått ner i vikt.
Hon fortsatte att äta sina Metformin och slapp ta insulin, vilket hennes mamma var tvungen att ta. Trots att hennes mamma var normalviktig, åt bra och rörde på sig.
Alla Lindas andra prover var bra, där hon till och med hade så bra blodtryck att hon kunde sluta med sin blodtrycksmedicin, efter sin viktnedgång.
Men i och med att hon gick ner så mycket i vikt, så slapp hon att ta insulin. Och i dag ligger hennes blodsockervärde på 6.
- Jag är glad så länge som slipper komplikationer och att ta insulin. Jag har sett hur kosten gjort skillnad för mig med diabetes och mina värden i kroppen. Mina värden ligger i dag på nivå som en frisk människa har, enligt min diabetesläkare. Man får helt enkelt prova sig fram med olika koster, vad som passar in på mig behöver inte passa in på dig. Vi är alla olika, trots att vi har diabetes, avslutar Linda.

Text: Ann Fogelberg
Foto: Privat


Vill du ha tips så kan du gå in på Lindas Facebookgrupp, Veganier, vegetarianer, flexiterianer
https://www.facebook.com/groups/920002829337261/?ref=share_group_link