Publicerat 13 maj 2020

Spelemannen Hasse ”Kvinnaböske” Andersson har levt med typ 2-diabetes i 30 år. Med ett hektiskt liv på turnéer och spelningar ute i landet, med oregelbundna tider, blir hälsan inte alltid omhändertagen på bästa sätt. När Hasse blev törstigare och drack otroligt mycket förstod han att något inte var som det skulle.
- Jag var då på en viktskola, där jag skulle gå ner i vikt, då vi kollade mitt blodsocker, som visade sig var alldeles för högt, säger Hasse.

Hasse Andersson, med tilläggsnamnet ”Kvinnaböske”, som han tog efter att han startade ett band när han bodde i Kvinnaböske under 1970-talet, har ägnat i stort sett hela sitt liv åt musiken. Med ett stort antal spelningar, medverkan i Melodifestivalen och andra olika TV-program samt skiv- och boksläpp och barnteater har han blivit mycket omtyckt av både unga och gamla.
- Jag får brev, teckningar och presenter av barn som de skickar till mig nästan varenda dag där de säger att de älskar mig och vill även bjuda in mig på kalas. Tänk att få avsluta sin karriär på detta sätt, fortsätter Hasse.
Men än så länge ska Hasse inte sluta spela.
- Jag har dragit ner på spelningarna och gör numera bara spelningar på festivaler, i kyrkor, Folkets Hus och i små konserthus.
Fast i dessa coronatider ligger alla spelningar nere.
- Jag har fått ställa in 30-40 spelningar och skjutit på vissa till hösten samt till nästa år.

Nerdragen insulindos efter sin operation
För 30 år sedan fick Hasse beskedet att han hade typ 2-diabetes. Sjukdomen fanns i släkten, där även en av hans bröder fått diagnosen samt även hans svärson. Två av hans barnbarn fick för några år sedan diagnosen typ 1-diabetes, varav den ena är elva år. Så i dag har Hasse många kring sig med diabetes och poängterar att det är viktigt att man bryr sig om sin sjukdom.
- Man får alltid tänka sig för, då det är viktigt att man bryr sig om sig och gör någonting åt det, och gör så gott man kan. Min läkare säger att man inte ska sluta leva för att man har diabetes, utan att man istället ska tänka sig för, tillägger Hasse.
Från början fick han ta Metformin men har genom åren även börjat att ta insulin sedan cirka 20 år tillbaka.
I dag sticker hans sig i fingret och kollar sitt blodsocker en gång på morgonen innan frukost och tar en insulindos per dag.
- Mitt blodsocker ligger i dag på en bra nivå och jag har inga problem med att sticka mig i fingret. Det går på rutin. Jag är så van med det.
Efter sin gastric bypassoperation i början av 2000-talet har han fått dragit ner på sin insulindos.
- Jag har dragit ner min insulindos från 112 enheter till 26 enheter efter min operation. Och ibland när jag är aktiv och tränar så kan jag vara nere på 22-23 enheter. Operationen hjälpte mig och är något av det bästa jag har gjort.
Efter operationen fick han en stor viktnedgång, från 137 som mest, till i dag 102 kilo samt fick bättre blodsockervärde och kan inte äta lika mycket fett och sötsaker som tidigare.
- I och med operation så tål jag inte fett lika mycket. Äter jag för mycket fett eller sött så mår jag bara illa.
Tidigare älskade han glass, men istället för som tidigare vräka i sig ett helt paket glass, kan han istället ta en glasspinne.
Men annars äter han det mesta och gärna mycket fisk.
- Jag äter en stadig frukost med gröt, vid 13 blir det en lättare lunch som soppa eller en macka och till middag vid 17-18-tiden äter vi inget tungt. Men på söndagar kan det bli en stek med pressgurka till lunch.
Hasse älskar att äta gås till Mårten Gås samt julmat, men samtidigt har han dragit ner på sina portioner och tar gärna ett glas vin på kvällen.

Hasse har lärt sig att leva med sin diabetes
Under åren har Hasse inte fått några komplikationer på grund av sin diabetes mer än lite domningar i tårna. Han går på kontroller två gånger per år till sin läkare och diabetessköterska och kollar även ögonen varje år.
- Man har lärt sig leva med sjukdomen. Det är en del av min vardag. Man tänker inte på det till slut, förklarar Hasse.
Han berättar om när han åkte till USA en gång då han hade glömt ta med sig tillräckligt med medicin och skulle köpa det på plats i USA.
- Det skulle kosta 18 000 kronor, och jag hade ingen försäkring, så mina kompisar fick ta med sig min medicin över istället.
Så numera är han noga med att ta med sig sina mediciner och packar även ner reservmedicin.
Fast i nuläget behöver han inte oroa sig med resor med tanke på corona. Det är även enklare för honom att hålla strikta mattider numera med tanke på att han och Monica är hemma mestadels av tiden.
- I och med att jag är med i många riskgrupper, dvs har diabetes, har pacemaker, är överviktig samt har en ålder på över 70 , så är jag försiktig. Men man får göra så gott man kan. Man kan man inte göra mer.
Han åker endast ut någon gång ibland och storhandlar, då han är noga med att tvätta händerna, sprita och hålla avstånd.  Barnen träffar han bara någon gång ibland, men då blir det över grinden eller i trädgården på avstånd.
- Vi ringer även till kompisar som vi inte har pratat med på ett tag. Man tar sig tid och kollar hur det är med dem.

Många trädgårdsprojekt
Hasse lägger även ner mycket tid i sin och hans fru Monicas trädgård där han är ute i stort sätt hela dagen, och omger sig med olika odlingar med grönsaker, fruktträd och blommor.
- Jag har alltid varit intresserad av trädgård och allt som växer och nu får Monica och jag extratid i trädgården. Det känns jättemysigt. Jag har t o m investerat i en ljusramp för mina växter, framför Hasse.
Han har även varit verksam inom Norrvikens trädgårdar i Båstad sedan några år tillbaka.
- Jag blev inbjuden till Solliden på Öland en sommar och gjorde ”Hasses trädgård” och odlade blommor, grönsaker, meloner, pumpor och blomsterbönor och fick besökarnas pris för detta och fick mottaga priset av Kungen och Drottningen.
Efter den sommaren sålde de trädgården och fick 100 000 kronor som de skänkte han till Forget diabetes, där Hasse och Monica numera är ambassadörer.
Förutom sin egen trädgård så lägger han vanligtvis ner mycket tid på Norrvikens trädgård med sina 700 kvm. Där bedriver han barnträdgård där barnen är med och sätter ”busfrön” på ”Busfröets dag” samt odlar annat smått och gott.
- Ingen vet vad busfröna blir, utan de kan bli blommor som solrosor, meloner, grönsaker, bönor eller pumpor. Vi har även ett trädgårdstroll och Monika brukar läsa sagor för barnen och så sjunger vi. Det är jätteroligt.
Hasse har även fått en grammis för TV-programmet ”Hasses trädgård”, det inspirerande odlingsprogrammet för barn och föräldrar med musik, som du hittar på SVTPlay.



Aktuell i ”Hitlåtens historia
I rådande tider har inte Hasse någon möjlighet att turnera, så för att hålla musiken igång, lägger han istället ut en låt på Facebook varje vecka på Facebook-sidan ”Hasse Kvinnaböske Andersson” där nästan 100 000 har sett den första sången.
- Vi ska bara bli av med coronan nu. Men sen när vi har gjort det, efter att allt är över med corona, dvs när vardagen kommer tillbaka, ska vi inte glömma att skänka en tanke till människorna som jobbar inom vården, dvs vårdpersonal, ambulans och alla andra som ser till att vårt samhälle fungerar. När vardagen kommer tillbaka ska vi inte glömma att hylla dem. De som har självuppoffrat sig själva, påpekar Hasse.
I väntan på att Hasse längtar ut till att möta sin publik igen så kan vi i nuläget se honom i TV-programmet ”Hitlåtens historia” där vi kommer att kunna se och följa Hasses populära låt ”Guld och gröna skogar”. Låten som har haft 32 miljoner spelningar på Spotify.
Trots coronatider och oron är Hasse positiv och citerar en sång som han sjöng i Svingelskogen ”Gå aldrig förbi någonting som går att tycka om – utan stanna en stund en stund och tyck om”.
- Jag är otroligt tillfreds med livet och otroligt nöjd att det har blivit som det har blivit, även fast att jag har fått diabetes, så har jag klarat mig bra, där sjukdomen inte har stoppat eller hindrat mig från någonting, avlutar Hasse.



Tips till andra diabetiker:
- Gå igenom livet med öppna ögon och se inte på det du inte kan utan se, utan se på det som du kan se.
- Gör det bästa möjliga av situationen.

Läs mer om Hasse på hans hemsida kvinnaboskemusik.se

Text: Ann Fogelberg
Foto: Pressbilder, kvinnaboskemusik.se Bertil Hagberg, Sesamphoto AB