Publicerat 19 januari 2021

En av Sveriges bästa låtskriverskor, Linnea Deb, fick diagnosen typ 1-diabetes när hon var elva år.
- Jag var yr, trött, gick ner 14 kilo på 2 veckor och ville inte äta, bara dricka och svimmade om vart annat, säger Linnea.
Hennes mamma körde då in henne till sjukhuset, där det visade sig att hon hade 32 i blodsockervärde, vilket resulterade att hon fick diagnosen typ 1-diabetes.

Linnea Deb, 43, med många hits i Melodifestivalen, fick typ 1-diabetes när hon var elva år. Med ständig yrsel, törst och viktnedgång samt att hon svimmade vid ett flertal tillfällen, förstod hennes mamma att något inte var som det skulle.
- Mamma gav mig då läsk när jag var törstig. Hon blev så klart både chockad och ledsen när jag hade fått diagnosen, fortsätter Linnea.
När Linnea fick diagnosen typ 1-diabetes blev hon inlagd på sjukhuset under en månad och fick dropp tills hennes blodsockervärde hade stabiliserats. Under sjukdomstiden fick hon lära sig att ta sina egna sprutor, med början på en apelsin.
I och med att hennes mamma jobbade mycket så hade Linnea inte så mycket besök på sjukhuset.
- Jag kommer ihåg att det var mycket ensamt, men att jag i alla fall fick komma hem några dagar på permission.
När Linnea var tillbaka i skolan så var det ingen som förstod att hon hade diabetes.
- Jag fick ingen stötta i grundskolan.
Det var inte förrän hon började i sjuan, där en klasskamrat också hade diabetes, som hon kunde känna sig lite tryggare.
Under vissa år i tonåren var Linnea en rebell och struntade ibland i prover och att ta sina sprutor.
- Det var ju konstigt att ha diabetes. Jag ville inte vara annorlunda och ville inte bli kompis med min diabetes.
Vilket gjorde att hon vid ett flertal tillfällen fick så lågt blodsocker att ambulans fick komma hem till henne. Men tack och lov har hon aldrig hamnat i koma.
När Linnea var 16 år flyttade hon till Stockholm och fick en sköterska på KS som hon trivdes mycket bra med. Samma sköterska har följt Linnea till fram till för bara någon månad sedan. Så hon är mycket nöjd med vården och tar numera väl hand om sin diabetes.

Mycket nöjd med sin Libre
För fem år sedan fick Linnea en Libre som hon trivs mycket bra med.
- Jag hatade att sticka mig och känner mig numera lugn med min Libre. Jag har även funderat på att skaffa pump, men vi får väl se vad som händer, berättar Linnea.
I dag har även hennes bästa väninna typ 1-diabetes, så hon har alltid någon att bolla sina tankar med. Även hennes två ex, pappan till hennes döttrar samt den senaste pojkvännen, har diabetes, vilket har varit ett stöd för henne.
Under hennes graviditeter fungerade allt bra, förutom att hon hade svårt att få igång amningen, då barnen i början fick ersättning.
- Det var inga problem under min graviditet, jag skötte mig bra, men när jag ammade så kunde blodsockervärdet gå ner på natten.
Under åren har hon inte fått några komplikationer förutom lite förändringar på ögonen, som numera har rättat till sig.
Hon försöker hålla koll på sitt blodsockervärde så att det ligger på en så jämn nivå som möjligt. När hennes blodsockernivå går ner så får hon känningar direkt.
- Jag blir en annan person när jag får känningar och vet ibland inte vad jag gör. När jag är på IKEA får jag känningar direkt och har alltid med mig Dextrosol.
Ett annat stressmoment för Linnea är vid passkontrollen vid inresa till USA, där hon även får känningar. Men annars har det fungerat bra att resa för henne.
- Ibland kan jag ha 2 i blodsockervärde och känna mig ok och en annan dag inte, då jag kan känna mig överkörd av ett tåg. Och ibland kan jag ha lågt blodsockervärde på natten och högt värde när jag vaknar. Så det är så olika.

Aktuell med bidrag i Melodifestivalen
Linnea har alltid varit öppen med sin diabetes och tagit sina sprutor öppet.
- När jag vaknar på morgonen, tänker jag ”vad ska jag göra i dag”. Vi diabetiker är ju alltid kontrollerade. Ju tidigare man accepterar sjukdomen, desto bättre, förklarar Linnea.
När det gäller kosten så försöker hon undvika snabba kolhydrater och satsar mer på grönsaker samt äter inte så mycket kött.
- Jag är noga med kosten och är medveten om vad jag stoppar i mig.
Musiken har alltid varit i fokus för Linnea. Med en mamma som opera-/musikalsångerska och en pappa som klarinettist var musiken en naturlig väg för henne. Hon skrev sina första texter när hon var fem år och sedan dess har det rullat på.
Jobbet som låtskriverska kräver mycket studiojobb och att samarbeta med artister och andra låtskrivare. Det har blivit ett flertal låtar genom åren, bland annat med hennes förra man Joy Deb. Tillsammans har de bland annat skrivit ”Heroes” som Måns Zelmerlöw vann med i Eurovision Song Contest 2015, samt är författare till minst 20 låtar till i Melodifestivalen.
- Jag älskar Melodifestivalen. Det är det bästa jag vet.
Av de tusentals låtar som hon har skrivit är hon mest stolt över Måns ”Heroes” och ”You” med Robin Stjernberg.
Hon har även skrivit låtar till artister utomlands som i Danmark, Tyskland Finland och Kroatien samt vid tre tillfällen haft fyra bidrag med i Melodifestivalen, nu senast i den kommande Melodifestivalen. Så man kan nog kalla henne för Sveriges kvinnliga Max Martin. Med all säkerhet lär vi få höra mer av hennes låtar framöver.
Nu under corona har hon varit väldigt försiktig.
- Första månaden satt jag hemma, men man blir ju inte lika kreativ när man inte sitter med de andra i studion.
Men nu jobbar hon på som vanligt, men är så klart försiktig och håller avstånd. Hon går inte på gym men tar gärna promenader.
- Jag lever i nuet och är inte så hård mot mig själv. Det är bara att gilla läget, avslutar Linnea.

Linneas tips till andra diabetiker:
- Var snäll mot dig själv.
- Lev fullt ut.
- Var öppen med din diabetes.
- Prenumerera på diabetestidningar och hitta bra källor på nätet.

Text: Ann Fogelberg
Foto: David Almstrand