Publicerat 16 december 2019

Mikaela Wendt fick typ 1-diabetes när hon var 8 år. Trots sin diabetes har ingenting stoppat henne från att göra det hon ville göra, där sporten alltid har varit ett stort intresse. - Först blev det fotboll, innebandy och friidrott. Men för fyra år sedan fick jag upp intresset för längdskidåkning och tävlar i dag för Bålsta SK, säger Mikaela.

Mikaela Wendt, 18 år, går sitt tredje år på Åsarnas skidgymnasium och har levt med typ 1-diabetes i tio år. När hon fick sin diagnos kände hon sig inte sjuk, fast att hon drack och kissade mycket samt rasade i vikt. Det var hennes mamma som förstod att något inte stämde och tog henne till sjukhuset.
- När jag kom in hade jag över 33 i blodsockervärde, fortsätter Mikaela.
Mikaela och hennes familj var då helt ovetande om sjukdomen i och med att ingen i släkten tidigare hade haft diabetes och fick lära sig att ta sprutor samt vad de skulle göra om hon blev för hög eller för låg. I skolan var hon helt ensam om sin diabetes, men fick under två år en lärare som följde med henne i skolan och bland annat hjälpte henne att räkna kolhydrater.

Mikaela har alltid varit öppen om sin sjukdom och har berättat för sina kompisar att hon har diabetes och hur de ska göra om hon blir för hög eller för låg. Hon har dock aldrig hamnat i koma, men har tuppat av vid ett tillfälle då hon blev för låg. När hon är utomlands har hon alltid med sig pennor då hon vill känna sig säker med tanke på att insulinet är värmekänsligt.
- I höstas när jag hade pump och den gick den sönder, då fick jag vänta en vecka på en ny.
I dag har hon en MiniMed 640G där hon kan se sitt blodsockervärde och som varnar om hon blir för hög eller för låg.
- Jag har ställt in den på att den ska varna när jag är på 5, då hinner jag att stoppa så att jag inte blir låg.

Topp 30 i Tjejvasan
I och med att hennes pappa alltid har sportat så fick hon tidigt upp ögonen för sporten. Tidigare var det mest fotboll, friidrott, innebandy och löpning. Det var inte förrän hon fick testa längdskidåkning som hon blev helt fast för sporten. I dag tävlar hon för Bålsta SK.
- Jag har alltid haft idrott i hela mitt liv, förklarar Mikaela.
Från början var det mest skidtävlingar runt Stockholmsområdet samt i Uppland, men i dag tävlar hon på olika ställen runt om i Sverige.
- Min bästa placering var på Tjejvasan i år, då blev jag topp 30 i min tävlingsklass, 20 minuter efter vinnaren Britta Johanssson.
Hon har tidigare åkt kortvasan tre gånger och siktar nu mot att satsa på Tjejvasan och öppet spår nästa år. Så snart har hon gjort klassikern i och med att hon tidigare har gjort Vätternrundan med Sockertoppen IF, Vansbrosimmet samt Lidingöloppet i somras.
- Lidingöloppet var lite jobbigare än jag hade trott. Jag blev då låg tre gånger under loppet och fick stanna ganska mycket. Men jag tog mig igenom det ändå.

Medveten om kosten för att balansera sitt blodsockervärde
Gällande kosten så är Mikaela medveten om vad hon stoppar i sig och äter lite av allting, men försöker hålla sig borta från sötsaker för det mesta.
- Sötad müsli och Snickers kan vara svårt eftersom det är snabba kolhydrater, för då sticker blodsockret iväg på en gång. Jag försöker istället hålla mig till långsamma kolhydrater för ett stabilare blodsocker, berättar Mikaela.
Med åren har Mikaela lärt sig vad som är bra att äta för henne för att balansera sitt blodsocker.
- Jag tappar all kraft när jag blir för låg och kan ibland få avbryta en tävling.
Så innan hon ska iväg på tävling så brukar hon äta två till tre timmar innan för att ligga bra i sitt blodsocker.
- Jag kollar även mitt blodsocker en timme innan tävling för att se hur jag ligger till, det vill säga om jag behöver korrigera blodsockret eller inte innan start.
Med två år kvar på Åsarnas skidgymnasium och ett flertal tävlingar framför sig siktar hon på en lysande skidkarriär.
- Allting går bara man vill, avslutar Mikaela.

Text: Ann Fogelberg
Foto: Privat