Publicerat 20 juni 2019

Sana Alajmovic, 32 år, vd och grundare för Sigrid Therapeutics, prisas internationellt. Sana tog i maj plats på den väl ansedda vetenskapliga tidskriften Genetic Engineering News lista över "tio av de mest lovande ledarna inom biomedicin under 40 år".
- Vår vision är att förebygga och förbättra människors hälsa globalt, säger Sana.

Sana Alajmovic gick på Handelshögskolan i Stockholm och fick som 23-åring ett stipemdium till USA. I ett år var hon assisterande Events & Marketing Manager på den svenska-amerikanska handelskammaren i New York. På en fest hos Agnetha Eckemyr träffade hon Barbro Ehnbom, en av de första kvinnliga aktieanalytikerna inom bioteknik på Wall street och grundare av life science-nätverket The Swedish-American Life Science Summit.
- Barbro lockade mig till life science branschen och öppnade upp sitt fantastiska nätverk för mig av nobelpristagare, finansiärer, beslutsfattare, investerare och andralife science bolag. Hon har varit min mentor och vi blev snabbt goda vänner, fortsätter Sana. 
 
Sana började kort därpå jobba för Barbro som projektledare för hennes exklusiva konferens, The Swedish-America Life Science Summit, som hålls i Washington och i Stockholm. År 2012 utsågs Sana Alajmovic till en av Sveriges 101 Supertalanger av den ledande svenska tidskriften Veckans Affärer för hennes arbete med konferensen. Och i maj tog hon plats på den väl ansedda vetenskapliga tidskriften Genetic Engineering news lista över "tio av de mest lovande ledarna inom biomedicin under 40 år" för sitt arbete med Sigrid Therapeutics.
- Det är mitt personliga kall att kämpa för att life science branschen ska bli mer inkluderande med även uppmärksammas och erkännas lika mycket som den svenska techbranschen. Jag vill göra denna bransch mer attraktiv för unga med olika bakgrunder och samtidigt verka för att fler fantastiska uppräckter ska nå marknaden. På så vis är det jätteroligt med denna utmärkelse.

Klinisk behandling under 12 veckor
Som affärsutvecklingschef på ett nanoteknikbolag kom hon i kontakt med professor Tore Bengtsson som forskat inom fetma och diabetes vid Stockholms Universitet. Det klickade mellan dem och, endast 26 år, startade hon företaget Sigrid Therapeutics tillsammans med Tore. Han hade forskat på, sedan 2008, hur porösa kiseldioxidpartiklar kan användas vid behandling av fetma, där studierna visade på en fett- och viktminskning med minst 5 procent i vedertagna djurmodeller. I början börjaded de titta på fetma i kliniska studier, men det var alldeles för komplicerat och dyrt att utveckla ett nytt fetmapreparat varför de istället började rikta in sig på blodsocker och typ 2-diabetes.
- Vi positionerade om vår första produkt till att rikta in sig mot typ 2-diabetes, förklarar Sana.

Nu har de behandlat 60 patienter
 med prediabetes, fetma, övervikt och obehandlad typ 2-diabetes med sin kiselbaserade produkt. De avslutar nu sin andra kliniska studie och beräknar släppa produkten receptfritt på marknaden under 2022. Resultatet av studien kommer att publiceras i höst där 30 procent av patienterna i nuläget har genomgått hela behandlingen på 12 veckor.
Produkten är ett pulver som blandas ut med vatten, som patienterna har fått dricka tre gånger om dagen, inför varje måltid. Sigrids kliniska projektledare, Anna Udden, förklara det som att medlet fungerar som en sil som fångar upp matsmältningsenzymer.
- Kroppen har då ingen möjlighet att 
spjälka alla näringsämnen. På så vis kontrolleras mängden energi, socker och fetter som tas upp i kroppen. Produkten tas inte upp av kroppen, utan passerar bara och fångar upp enzymerna i tarmen på väg ut ur kroppen. Det gör att det är en väldigt säker och skonsam produkt, säger Anna Udden.
- Vårt mål är att ingen ska behöva få typ 2-diabetes, tillägger Sana.

i och med att diabetes typ 2 ofta styrs av fetma och BMI så skulle detta kunna vara en bra produkt för ett flertal pre-diabetiker och de med typ 2-diabetes som inte vill ta Metformin.
- Vissa har svårt att äta och motionera sig till ett friskt liv. För att de ska kunna ha ett bra blodsockervärde så kan vår produkt vara till hjälp, avslutar Sana.


2014-VD, Grundare och styrelseledamot Sigrid Therapeutics, Sverige 
2015-2017 Styrelseledamot Berzelii Center EXSELENT, Sverige 
2012-2014 Affärsutvecklingschef Nanologica, Sverige 
2012 Affärsutvecklingschef Serendipity Innovations, Sverige 
2012 Projektledare, Swedish-American Life Science Summit, Sverige  
2010-2011, Events & Marketing Manager, Swedish American Chamber of Commerce, New York  
2009-2011 VD, Curitas AB, Stockholm, Sverige 
2009-2011 Operations Manager, Chelha Foundation, Sverige 
Intresset för just diabetes fick Sana när hennes pappa drabbades av sjukdomen i 50-årsåldern. 

 
Text: Ann Fogelberg
Foto: Sigrid Therapeutics

 
Sigrid Therapeutics (Sigrid), ett ledande forsknings- och utvecklingsföretag i klinisk fas, är pionjärer inom prevention och behandling av metabola sjukdom inklusive typ 2-diabetes och fetma. Företagets ledande produktkandidat SiPore15™ baseras på bolagets patenterade plattformsteknik och är en medicinteknisk produkt som intas oralt. SiPore15 ™ är utformad för att verka lokalt i tarmen och består av mikrometer stora silikonpartiklar med skräddarsydda porositet som tillverkas med hög precision. En första klinisk studie av SiPore15 ™ visade lovande kliniskt signifikanta resultat och en utmärkt säkerhetsprofil. Vid utformningen av STAR-studien har nära diskussioner med regulatoriska myndigheter förts, vilket möjliggör för Bolaget att ansöka om godkännande efter att studien genomförts med förväntat positivt resultat. Efter godkännande kommer SiPore15 ™ att vara den första behandlingen i sitt slag som görs tillgänglig för personer som riskerar att utveckla typ 2-diabetes.