Publicerat 6 september 2023

När Simon var 18 år, fick han diagnosen typ 1-diabetes. I dag har även hans mamma samt hans två bröder typ 1-diabetes.
- Min andra bror fick typ 1-diabetes för bara någon månad sedan. Så nu är vi fyra av fem i familjen som har diabetes.
För att uppmärksamma sjukdomen har han gått 47 mil, det vill säga 600 000 steg.
 
För 14 år sedan fick Simon Lidberg, 32 år, diagnosen typ 1-diabetes. Med de klassiska symtomen som att han var trött, törstig och kissade mycket förstod hans mamma direkt att han troligtvis hade diabetes, i och med att hon själv är diabetiker.
- Jag fick testa hennes blodsockermätare, som visade 27 i blodsockervärde, fortsätter Simon.
Så det blev direkt in på sjukhuset där han fick diagnosen typ 1-diabetes och fick börja med insulin. Efter tre dagar på sjukhuset fick han komma hem igen.
- Min diabetes dök bara upp. Mamma var 31 när hon fick typ 1-diabetes och mina båda bröder har diagnosen i dag. Det höll på att gå riktigt illa för min ena bror, som fick diagnosen för bara några månader sedan, då han fick en syraförgiftning och höll på att hamna i koma.
Det blev så klart en omställning för Simon när han fick sin diagnos, då han fortfarande var kvar i skolan samt spelade mycket fotboll. Och att börja ha koll på sitt blodsockervärde.
- Jag började direkt med att sticka mig i fingret och ta sprutor och gör det även i dag och har nu en Libre 2. Så länge som jag tycker att det fungerar bra, tänker jag inte skaffa en pump.
Hans HbA1c ligger på en bra nivå, mycket på grund av att han håller igång och tränar mycket. Då ligger hans blodsocker stabilt. Så det har inte varit några direkta komplikationer, förutom vid ett tillfälle.
- En gång när jag sov hos min bror krampade jag och låg och sparkade i väggen. Men då hade jag tränat extremt mycket. Jag kommer inte ihåg någonting, utan kommer bara ihåg att ambulanspersonalen stod över mig. Då var det tur att jag sov hos min bror.
När det gäller kosten så har han i stort sett inte tagit bort någonting, förutom att han försöker dra ner på snabba kolhydrater.
- Men om jag ska spela en fotbollsmatch på lördagen, äter jag en pasta innan. Jag märker att mitt blodsockervärde ligger bra när jag tränar. Men jag märker dock att om jag har en infektion i kroppen, eller feber, då sticker mitt blodsocker iväg och jag får ta extra insulin.

En ”långpromenad” på 47 mil
Den 17 juli gav sig Simon ut på en ”långpromenad” som blev 600 000 steg, det vill säga 47 mil på 12 dagar, för att uppmärksamma diabetes. Idén fick han efter att ha sett en kille på Youtube som skulle gå långt i Sverige.
- Jag tänkte då att det kunde vara kul att testa och att utmana mig själv, förklarar Simon.
För två år sedan gick han till Trelleborg från Mjölby, det vill säga 60 mil och förra året sprang han runt Gotland, med ett snitt på cirka fyra och en halv mil per dag. Och i år var det dags igen.
- Jag utgick från mitt hem i Mjölby varje dag, så att jag kunde sova hemma och att jag inte behövde ha så stor packning med mig.
Under hälften av tiden gick han själv, men under den andra hälften fick han sällskap. Han hade även kompisar som erbjöd sig att komma ut med mat till honom längs vägen.
- Första dagen gick jag 9,2 mil, 100 000 steg, under 17 timmar, vilket var psykiskt jobbigt. Annars snittade jag 50 000 steg om dagen. På fjärde dagen svullnade min ena fot upp, så då fick jag vila med foten i högläge i två dagar innan jag gick vidare. Så efter det tog jag det lite lugnare och försökte hitta grusvägar istället för att bara gå på asfalt, vilket var mycket påfrestande för ben och fötter.
Dextrosol, proteinbars, saft och nötter, låg alltid med i packningen, om han skulle få för lågt blodsockervärde, under promenaderna.
- Utmaningen var att ha ett så bra blodsockervärde som möjligt hela tiden.
Att gå långa sträckor påverkade så klart hans blodsocker.
- Efter att jag gått nio mil åt jag risifrutti och mackor innan jag la mig, istället för att ta insulin.
Under hans ”långpromenad” har han haft 1000 följare på Instagram.
- Många i Mjölby var involverade och hejade på mig och undrar nu vad jag ska göra nästa gång. Så det blir eventuellt att cykla nästa sommar, vilket är mer skonsamt för kroppen. Kanske blir det två veckor till Tyskland eller Italien. Vi får se.
Målet med hans utmaningar var också att samla in pengar. Vilket blev cirka 170 000 kronor till Barndiabetesfonden och till Barncancerfonden från de tre utmaningarna han haft.
- Det spelar egentligen ingen roll hur stor summan blir, bara det blir något, avslutar Simon.

Tips till andra med typ 1-diabetes:
- Rör på dig.
- Se möjligheter.
- Se till att alla i din omgivning vet vad de ska göra om något skulle hända dig, om du till exempel blir för låg.

Text: Ann Fogelberg
Foto: Privat