Publicerat 27 april 2020

För tio år sedan fick Anja Perälä, 68, diagnosen typ 2-diabetes. Hon var då inne på vårdcentralen för att hon trodde hon var laktosintolerant. De tog då samtidigt ett blodsockervärde på henne, som var alldeles för högt.
- Jag hade då märkt att jag ofta var hungrig och tog gärna en smörgås på kvällen, men kopplade inte det till diabetes, säger Anja.

För tio år sedan märkte Anja Peräla att hon ofta var hungrig sent på kvällen och åt ofta några smörgåsar innan hon gick och la sig. När hon var inne på vårdcentralen för att kolla om hon var laktosintolerant så tog de även ett prov på hennes blodsocker, vilket visade sig vara alldeles för högt. Hon fick då Metformin direkt. I dag äter hon sex tabletter om dagen samt tar insulin. Tidigare tog hon insulin varje kväll, men sedan nio veckor tillbaka har hon bytt insulin som hon egentligen bara behöver ta varje måndag morgon, det vill säga en gång per vecka. Hon fortsätter dock än så länge att ta sitt kvällsinsulin.
- Min diabetessköterska tror nog att jag kommer att kunna skippa kvällsinsulinet nu när jag har det nya insulinet. Jag märker ingen ändring i nuläget. Men det tar väl en tid innan kroppen vänjer sig. Det skulle vara skönt om jag bara kunde ta det en gång i veckan, fortsätter Anja.
Anja har inte riktigt hittat någon jämn blodsockernivå, utan det är för det mesta för lågt eller för högt.
- Jag mäter mitt blodsocker på morgonen och på kvällen, där mitt blodsocker går upp och ner. Jag vågar inte gå och lägga mig om det är för lågt. När jag har slarvat med maten och mitt blodsocker blir under fyra så börjar jag skaka. Jag skriver alltid ner mina värden i en bok.
En sensor skulle absolut underlätta för Anja i och med att hon har så svajigt blodsockervärde.
- Jag har frågat flera gånger efter en sensor, men i och med att jag har typ 2-diabetes så får jag ingen. Jag skulle känna mig mycket lugnare med en sensor i och med att jag är öm i mina fingrar efter att jag har stuckit mig så mycket. Jag försöker hitta ställen på fingret, där jag inte har stuckit mig på länge.
På senare år har hon även fått börja ta blodtrycksmedicin i och med att hon har fått högt blodtryck. Mycket tack vare att hon har varit orolig efter att hennes dotter fick en stroke samt en tia, vilket har rubbat Anjas sömnrytm.

Slutat tala om att hon har diabetes
När det gäller kosten så äter hon gärna omelett, men kokt ägg smakar inte lika bra som tidigare.
- Havregrynsgröt med blåbär är bra. Det mår jag mycket bra av.
Blir hennes blodsocker för lågt tar hon fruktsocker + en macka.
Hon äter även mycket viltkött med tanke på att hennes sambo är jägare samt mycket fisk, kyckling och en del grönsaker.
- Jag försöker undvika potatis, makaroner och korv.
Tidigare hade hon socker i kaffet, men det har hon tagit bort. Hon äter heller inget godis. Istället för en hel bulle äter hon ibland en halv bulle. Blir hon sötsugen så kan hon ta lite russin istället.
- Man skulle behöva ha med sig en måttstock. Jag får aldrig semester från min diabetes.
Under de senaste åren har hon slutat tala om att hon har diabetes.
- Jag har blivit trött på alla kommenterar från de som inte har diabetes, hur jag ska göra och vad jag ska äta. Många vet inte vad diabetes är.
I dessa Coronatider är Anja försiktig med vem hon träffar och har inga problem med att vara hemma. - Vi lyssnar mycket på radion, nu när vi inte kan gå ut så mycket.
Hon har förberett med mycket mat hemma och om de skulle behöva något så går hon ut tidigt på morgonen och handlar. Och om hon går ut så har hon handskar på sig och även en halsduk över munnen. Men hon har alltid varit försiktig. Anja, liksom många andra önskar så klart att Coronatiderna är över, och vill gärna kunna träffa sina barn, barnbarn och släktingar.
- Det är så klart tråkigt att jag inte får träffa barnbarnen och krama dem, avlutar Anja.

Tips till andra diabetiker:
- Läs diabetestidningar och få lite tips därifrån.
- Lyssna inte på sådana som inte har diabetes.
- Gå på promenader.

Text: Ann Fogelberg
Foto: Privat