Publicerat 3 maj 2023

Hösten 2020 fick Moa Gillberg ont i magen på höger sida och åkte in till akuten.
- Jag trodde det var blindtarmen. Allt gick så fort, de tog prover och konstaterade att jag hade diabetes, säger Moa.

Hösten 2020 fick Moa Gillberg, 24 år, ont i magen på höger sida och trodde då att hon kanske hade problem med blindtarmen.

Hon åkte då in till akuten på sjukhuset där de kunde konstatera efter en del provtagningar, med ett blodsockervärde på strax över 20, att hon hade diabetes.- Jag hade inte hunnit reflektera så mycket innan jag blev inlagd men efter konstaterad diagnos så kunde man se tillbaka och förstå småhintar som att jag till exempel drack mycket mer än i vanliga fall, fortsätter Moa.Först i början var läkarna osäkra om det var typ 1- eller typ 2-diabetes, men de kunde till slut konstatera att hon hade LADA. - Jag blev inlagd direkt och fick lära mig att ta mina sprutor.Hon kände sig rädd och ensam över att vara inlagd i och med att det var pandemi, då ingen fick komma på besök.- Jag sov ingenting och åt ingenting. Jag trodde jag skulle dö och ville bara hem. Jag fick med kompromisser att jag skulle lära mig att kolla mitt blodsocker och lära mig att ta mitt insulin komma hem efter ca två dagar om jag minns rätt. I början tog hon sina sprutor men pratade med sin diabetessköterska om att hon kanske skulle ha pump, vilket hon skaffade 2021, ca ett halvår innan hon blev gravid.- Jag gillar inte sprutor och är spruträdd. Men med pumpen löste sig det problemet. Jag är väldigt nöjd med min tandempump. Jag testade Omnipod ett tag, men det blev bara fel, för den läckte bara.Men i framtiden ser hon fram emot att ha en slanglös pump som fungerar.Blev gravid med tvillingar
I början av 2022 blev Moa gravid med tvillingar.- Jag har hela tiden velat bli mamma och ge mina barn en så bra start som möjligt i livet. Det blev en resa i sig. Jag hade tur med mitt jobb, där jag vanligtvis har tunga lyft och blev sjukskriven. Under senare delen av min graviditet fick jag tredubbla min insulindos. Från ca 20 enheter per dag till 20 enheter innan frukost. Jag fick ändra mitt tänk och våga ta högre doser. Det är inte optimalt att jobba då, man behöver ha tid och mod för att klara av att hantera alla drastiska förändringar som blir i kroppen när det kommer till diabetesen, förklarar Moa.

Hon tycker ändå att hon har haft en väldigt bra graviditet med bra blodtryck. Moa mådde bara dåligt i slutet av sin graviditet då hon fick havandeskapsförgiftning samt njursvikt under förlossningen.- Min önskan var från början att föda vaginalt, vilket jag gjorde, men jag var så sliten innan förlossningen ens hade börjat så det bästa hade varit att snitta mig istället.Barnen kom i vecka 36 och mådde bra, men fick åka direkt till Neo med Moa kvar på BB. Men efter några timmar fick även Moa åka till Neo och få vård i samma rum som sina döttrar.I det stora hela, efter hennes graviditet, har blodsockret legat på en jämn nivå, även om det varit tufft en tid efter förlossningen pga hälsotillståndet.- Jag var på kontroll härom veckan där läkaren var nöjd. Det är härligt att få beröm och pepp för det jobb man lägger ner.I dag är Astrid och Ester sju månader och Moa har precis börjat jobba lite lätt på distans.Startade "Vecka för vecka med diabetes" på Instagram
Hösten 2020 när Moa fick sin diagnos kände hon på sjukhuset att hon fick ett wake-up call.
- Jag var jätteledsen och trodde att jag skulle dö. Det var väldigt ensamt. Så jag tänkte att det måste vara fler som känner likadant. I och med att jag har ett intresse för film och foto så i januari 2021 startade jag ”Vecka för vecka med diabetes” på Instagram, berättar Moa.I dag har hon över 2 000 följare, där hon lägger ut både foton och filmer.- Livet är skört och folk behöver hjälp och stöd. Jag tycker det är viktigt att prata om diabetes och insulindoser. Vi pratar öppet om allt på sidan. Man får frågor och får prata om det. Jag tror det behövs.Moa har även en Youtube-kanal samt finns på TikTok där du hittar henne på vfvmdiabetes. - Jag har fått mycket bra respons.Att ha diabetes är att leva ett kontrolliv.- Man måste ha koll hela tiden. Det kräver planering hela tiden. Jag är tacksam att all vård finns, avslutar Moa.Tips till andra typ 1-diabetiker:
- Var inte rädd för att genomgå en graviditet, du klarar det! - bra hjälp finns. 
- Om du är emot pump, men ändå känner dig nyfiken? Testa. Du kan alltid ångra dig.

- Bli sams med din kropps behov, behöver du i perioder mer eller mindre insulin - ändra dosen. Vi alla behöver både mer och mindre i perioder, lyssna på kroppen!

Text: Ann Fogelberg
Foto: Privat