Publicerat 20 februari 2019

När Mariana Junell var i vecka 28 under sin andra graviditet drabbades hon av graviditetsdiabetes. Hon tog det då väldigt hårt och bröt ihop i och med att hon inte visste något om sjukdomen då. I dag efter hennes förlossning är hon fri från sin graviditetsdiabetes och kan prata öppet om sin sjukdom.

Mariana Junell, 33 år, fick beskedet att hon hade graviditetsdiabetes i vecka 28 under sin andra graviditet. Hon hade då bara hört talas om sjukdomen diabetes där hennes kusin hade det, men visste inte riktigt vad det innebar.
- Jag tog det mycket hårt och vet egentligen inte varför, säger Mariana.

Hennes första tanke fylldes av skräck inför att hon behövde ta sprutor. Men i och med att det bara var fastevärdet som var lite högt, mycket beroende på ett förhöjt BMI, så behövde hon endast äta tabletter (metformin). Hon ställde sig också frågan; hur kommer detta att påverka mitt barn?
- Jag skämdes för sjukdomen och berättade det bara för min mamma och min sambo.

I dag har hon fått reda på att hennes pappa fick diabetes typ 2 vid 63 års ålder, vilket hon inte visste då. I och med att hon hade ett förhöjt BMI så var de noga med att göra en glukosbelastning på henne. Det hade de även gjort vid hennes första graviditet, vilket då inte visade vara förhöjt blodsockervärde. Men vid hennes andra graviditet låg hennes fastevärde på 6,1, vilket gav diagnosen graviditetsdiabetes.
Hon fick då träffa en diabetessköterska som visade henne hur hon själv skulle ta prover.
- Jag tyckte det var otäckt att sticka mig själv.

Men det blev snabbt en vana för Mariana där hon fick ta fastevärde varje dag samt sticka sig efter varje måltid, fyra gånger om dagen, varannan dag.

Hon fick även träffa en diabetesläkare samt en dietist där hon kände sig mycket trygg med mottagandet.
- Jag laddade upp mina värden med GSM som visade mina blodsockervärden och fick börja med metformin.
Värdena visade sig då gå ner och Mariana slapp då att börja ta insulinsprutor.

Foglossningar tidigt i graviditeten
I och med att hon fick foglossningar tidigt i sin graviditet (i vecka 17) så var det svårt att motionera för henne. Det blev endast korta promenader som hon kunde ta. Hon fick hela tiden känna efter vad kroppen kunde orka med.
- Ibland orkade jag inte gå och hämta min andra dotter på skolan, trots att det bara var 150 meter att gå. Men jag gjorde så gott jag kunde, fortsätter Mariana.
Hon visste dock att en promenad sänkte hennes blodsocker och försökte komma ut när hon hade ork och möjlighet.

Trots att Mariana inte egentligen hade några konstigheter gällande kosten fick hon ändå tips av en dietist. Hon lärde henne hur hon skulle tänka och även i dag tänker hon på vad hon äter.
- Man ser hur en extra macka gör skillnad på blodsockret.

Hon hade ett inplanerat snitt bokat vid förlossningen, men i och med sammandragningar vid vecka 30 fick hon en vattenavgång redan i vecka 36+4, men lyckades ändå få bli snittad. Så när Bianca kom vägde hon 2750 gram och var fullt frisk utan åkommor.
- Jag har stor respekt för sjukdomen diabetes och graviditetsdiabetes, då jag vet att diabetes är en sjukdom som många andra får kämpa med varje dag och ibland varje timme beroende på grad. Så jag är glad att jag kom lindrigt undan och mitt barn inte verkar ha påverkats. All personal på USÖ, Universitetssjukhuset Örebro i samband med min graviditet, speciellt specialistmödravården, har varit så förstående. Jag har fått ett jättebra bemötande och alltid känt mig välkommen där de har lyssnat på mina känslor, vilket fick mig att känna mig trygg.

I dag, åtta veckor efter förlossningen mår hon bra och blev frisk direkt efter förlossningen, och har fått mer vetskap. Med facit på hand var det inte lika obehagligt som hon hade föreställt sig i början.
- Det är bara att acceptera och anpassa sig efter sjukdomen, avslutar Mariana.

Till andra mödrar med graviditetsdiabetes tipsar Mariana:
- Du kan göra så mycket med kost och motion för att sänka din blodsockervärde själv.
- Man kan leva i stort sätt normalt med graviditetsdiabetes.
- Våga öppna dig för vården med dina känslor för att få full förståelse för hur just du känner, då kan du få bästa hjälpen, allas känslor och åkommor är så individuella.

Läs mer om graviditetsdiabetes HÄRText: Ann Fogelberg
Foto: unsplash och privat